5. toukokuu 2010 09:27 kategoriassa Tuoteuutiset

Säästä rahaa ja ympäristöä kevyesti rullaavilla renkaillaJokainen voi omilla valinnoillaan vaikuttaa ympäristökuormitukseen, hiilidioksidipäästöihin ja omaan talouteensa. Ei ole yhdentekevää, mitkä renkaat rullaavat auton alla tai miten herkässä kaasujalka on.

- Valitsemalla alhaisen vierintävastuksen kesärenkaan ja huolehtimalla oikeista rengaspaineista, autoilija voi säästää jopa 0,5 litraa polttoainetta/100 km ja samalla alentaa CO2-päästöjä noin 12 g/km. Se tekee nykyisillä polttoainehinnoilla lähes 300 euroa 40 000 km:n ajossa, Nokian Renkaiden tuotekehityspäällikkö Kai Hauvala sanoo.

Vierintävastuksella tarkoitetaan energiaa, joka kuluu tiekosketuksen
aikana tapahtuvassa renkaan muodonmuutoksessa. Renkaan rakenteella ja materiaalivalinnoilla voidaan vaikuttaa tähän muodonmuutokseen ja sen vaatimaan energiamäärään. Mitä suurempi vierintävastus, sitä enemmän kuluu polttoainetta. Renkaiden vierintävastuksen osuus auton polttoaineen kulutuksesta on jopa 20 %.

Eri rengastyypeistä kitkarenkailla on alhaisin vierintävastus, jopa kesärenkaitakin alhaisempi. Jos haluat maksimoida turvallisuutesi ja minimoida polttoainelaskusi, kitkarenkaat kannattaa vaihtaa alle hyvissä ajoin ennen syksyn liukkaita kelejä.

Oikea rengaspaine alentaa vierintävastusta ja säästää polttoainettaRenkaat ovat auton tärkein aktiivinen turvavaruste: ainoa kosketuskohta tiehen. Laadukas kesärengas on turvallinen ja taloudellinen valinta. Kunnon renkaat säilyttävät hyvät ominaisuutensa pitkään. Palvelevat nöyrästi ja luotettavasti. Rullaavat kevyesti; kuluttavat niukemmin polttoainetta. Tuottavat vähemmän pakokaasupäästöjä.

Autoilija voi itse vaikuttaa vierintävastukseen tarkistamalla renkaiden ilmanpaineen säännöllisesti. Ilmanpaine tulee tarkistaa ainakin kaksi kertaa kesäkauden aikana. Hyvätkään kesärenkaat eivät toimi turvallisesti ellei ilmanpainetta tarkisteta säännöllisesti.

Liian alhainen ilmanpaine lisää sekä renkaiden kulumista että polttoaineen kulutusta. Jo 0,4 bar (40 kPa) suositusta alhaisempi ilmanpaine lisää polttoaineenkulutusta noin 2 prosenttia ja renkaan kulumista jopa 30 prosenttia. Kun paine on kohdallaan, ajomukavuus on huipussaan ja rengas pyörii kevyesti sekä ohjautuu tarkasti. Pienestä ylipaineesta ei ole renkaalle haittaa. Rengaspaineet voi pitää hieman (esimerkiksi 0,2 bar) suositusten yläpuolella, mikä alentaa vierintävastusta ja säästää siten polttoainetta.

Muistilista - taloudellinen ajo ja kesärenkaat1. Valitse turvalliset laaturenkaat, joiden vierintävastus on alhainen. Markkinoilla olevien renkaiden polttoainetehokkuutta voit vertailla esimerkiksi lehtitestien perusteella.

2. Säästä polttoainetta. Katso autosi ohjekirjasta, mikä on renkaiden oikea ilmanpaine. Liian alhainen ilmanpaine lisää polttoaineen kulutusta.

3. Pidennä renkaiden käyttöikää. Jos paineet eivät ole tasaiset kaikissa renkaissa, auton ajettavuus kärsii ja renkaat kuluvat epätasaisesti.

4. Älä koskaan säädä rengaspainetta heti ajon jälkeen. Renkaat lämpiävät aina ajon aikana. Mittaa rengaspaine kylmistä renkaista.

5. Muista tarkistaa ilmanpaine. Tarkista ilmanpaine mielellään kolmen viikon välein. Kun paine on kohdallaan, rengas pyörii kevyesti ja ohjautuu tarkasti.

Ekologista ajoa Eco TourillaNokian Renkaat on 7.-8.5. järjestettävän Eco Tour 2010 - taloudellisuusajokilpailun yhteistyökumppani. Kilpailun tarkoituksena on kertoa ja näyttää tavalliselle autoilijalle ja suurelle yleisölle, miten jokainen meistä voi ajaa ekologisesti. Taloudellisuusajo toteutetaan reitillä Helsinki - Forssa - Tampere (yötauko) - Lahti - Helsinki. Eco Tourilla Nokian Renkaiden kuljettajana toimii tuotekehityspäällikkö Kai Hauvala, taloudellisen ajamisen asiantuntija. Kartturina nuotteja kertoo Tatu Haveri.

Koivunlehtitunnus kertoo Nokian Renkaiden tuotannon ja tuotteiden ympäristöystävällisyydestä. Yhtiö on rengasalalla ympäristöasioiden edelläkävijä. Hankkiessaan Nokian-merkkiset kesärenkaat kuluttaja saa turvalliset ja testatut laatutuotteet, joiden valmistuksessa käytetään vain puhdistettuja, matala-aromaattisia öljyjä. Renkaiden vierintävastus on alhainen, jonka ansiosta ajoneuvo säästää polttoainetta ja ympäristöä. Esimerkiksi Tekniikan Maailman 5/2010 kesärengasvertailussa testivoittaja Nokian Hakka H:n vierintävastus oli koko testin alhaisin.

Kuvia: www.nokiantyres.com/savefuelwithtyres

Ympäristöystävällisyys: www.nokianrenkaat.fi/ymparisto


Lisätietoja:

Nokian Renkaat Oyj

Tuotekehityspäällikkö Kai Hauvala, p. 010 401 7673
kai.hauvala(at)nokiantyres.com

Teknisen asiakaspalvelun päällikkö Matti Morri, p. 010 401 7621
matti.morri(at)nokiantyres.com