22. helmikuu 2022 08:30 kategoriassa Tuoteuutiset

Rengaspaineeseen liittyy vääriä uskomuksia – älä tingi turvallisuudesta

Ajoturvallisuutta ja renkaiden pitkäikäisyyttä voi parantaa toimenpiteellä, johon kuluu vain muutama minuutti – lisäämällä ilmaa renkaisiin. Talviaikaan rengaspainetta tarvitaan enemmän kuin kesällä, samoin kuorman ollessa tavallista raskaampi. Siitä huolimatta moni ajaa liian alhaisilla rengaspaineilla, ajomukavuuden tai vaarallisten uskomuksien vuoksi. Nokian Renkaiden asiantuntija Matti Morri kumoaa monia rengaspaineisiin liittyviä myyttejä.

Onko pienemmällä rengaspaineella mukavampi ajaa?

– Mukavampi ehkä, mutta vaarallisempi. Vajaapaineinen rengas joustaa liikaa ja menee eteenpäin tiellä, kuin lastu laineilla. Tämä taitaa olla se kaikkein vaarallisin ajattelutapa, mitä tulee rengaspaineisiin. Ajoneuvon ja renkaiden valmistajat ovat syystä määritelleet suositellun rengaspainetason, jota ylläpitämällä rengas käyttäytyy myös ääritilanteissa turvallisesti, muistuttaa Matti Morri, Nokian Renkaiden teknisen asiakaspalvelun päällikkö.

Kuluttaako riittävä ilmanpaine renkaan keskipintaa?

– Vanhoissa ristikudosrenkaissa renkaan kulumismuotoa sai säädettyä rengaspaineilla, mutta siitä on jo yli 30 vuotta aikaa. Silti tämä myytti elää sitkeästi. Nykyaikaisen teräsvyörenkaan kulumismuotoon ei normaalilla painetasolla voi vaikuttaa. Vetorenkaat kuluvat hieman keskipinta edellä, koska se keskipinta tekee enemmän työtä kiihdytyksessä. Jotta renkaat kuluisivat tasaisesti, kannattaa niiden paikkaa vaihtaa edestä taakse oikea-aikaisesti, sanoo Morri.

Pidentääkö oikea rengaspaine renkaan elinikää?

– Ilman muuta. Renkaan sivupinta pullistuu ulospäin sitä enemmän, mitä pienempi rengaspaine on. Sivupinta on renkaan heikoin kohta, ja oikea rengaspaine auttaa vähentämään pistoja, viiltoja ja rengasrikkoja. Jos rengas pyörii kuormaan verrattuna liian pienellä rengaspaineella, se muokkaantuu ajossa liikaa. Renkaan rakenne lämpenee, mikä saattaa aiheuttaa komponenttien välistä irtaumaa. Tarkistamalla rengaspaineen säännöllisesti voi maksimoida renkaan eliniän. Oikea rengaspaine helpottaa ajoneuvon hallintaa vähentäen myös turhaa ratin veivausta.

Pitääkö eturenkaiden painetta nostaa, jos autossa on peräkärry?

– Ei pidä, tämä on yksi sitkeä uskomus. Oli kyseessä sitten kuorma takaluukussa vaikkapa lomalle lähdettäessä tai peräkärryn kanssa ajaminen, taka-akselin paine on se, mitä tulee nostaa. Lisääntynyt vetoaisaan kohdistuva paino lisää taka-akselin kuormaa. Liian matala rengaspaine aiheuttaa väistötilanteessa autoon yliohjautuvuutta. Perä lähtee niin sanotusti irti ja kuormattua ajoneuvoa on sen jälkeen hankala hallita, Morri varoittaa.

Voiko pakettiauto vaatia jopa viisi baaria rengaspainetta?

– Pakettiauton vankempi rakenne aiheuttaa helposti harhaluulon, että rengas kantaa pienemmälläkin paineella. Kuitenkin saavuttaaksemme korkeimman mahdollisen kantavuuden eli sen, kuinka paljon ajoneuvoon voi ottaa tavaroita ja ihmisiä, pakettiautonrenkaiden painetasoissa pitäisi mennä jopa viiteen baariin tai ylikin. Hyvin usein, jos pakettiauton renkaissa ilmenee rakenneongelmia, syy on kuormitukseen nähden liian matala rengaspaine. Suurempi paine tuntuu ajettaessa alkuun kovahkolta, mutta jos mukavuutta korostetaan liian pienellä rengaspaineella – renkaan kestävyyden ja turvallisuuden kustannuksella ­– se ei kerta kaikkiaan kannata.

Voiko rengas irrota vanteeltaan?

– Kyllä, rengas voi todella pudota vanteeltaan ajon aikana. Kun lämpötila laskee kymmenen astetta, laskee renkaiden paine 0,1 baaria. Pakkanen myös kutistaa teräsvannetta. Kovalla pakkasella jäykkä rengas, jossa on liian pieni paine saattaa pudota vanteelta ajettaessa vauhdilla esimerkiksi katukiveyksen reunaan mutkassa. Vastaavasti lämpötilan kohotessa rengaspaineet nousevat. Ylipaineesta ei tarvitse murehtia – mieluummin yli kuin alle. Liian pieni paine kohottaa vierintävastusta, kuluttaa renkaiden lisäksi polttoainetta, ja ajo-ominaisuudet heikkenevät. Tämä pätee yhtä lailla kesällä kuin talvella, sanoo Morri.

Lisätietoja:

Nokian Renkaat Oyj
Teknisen asiakaspalvelun päällikkö Matti Morri,
p. 
010 401 7621, [email protected]