11. lokakuu 2016 11:04 kategorioissa Tuoteuutiset, Yhtiöuutiset

Oikea rengas oikeisiin olosuhteisiin – nämä kannattaa muistaa ostaessa talvirenkaita

Talvikausi lähestyy taas. Kun suuntaat talvirengasostoksille, ole tarkkana ja valitse turvallinen laaturengas, joka toimii luotettavasti kelissä kuin kelissä.

Oikea rengas oikeisiin olosuhteisiin – nämä kannattaa muistaa ostaessa talvirenkaita

“On helppo tehdä inhimillinen virhe ja valita suomalaisiin oloihin heikosti sopiva talvirengas”, Matti Morri, Nokian Renkaiden teknisen asiakaspalvelun päällikkö, varoittaa.

“Halparenkaat voivat vaikuttaa samalta tavaralta kuin laadukkaat premium-tuotteet, mutta kovilla pakkasilla halparenkaat ovatkin kuin korppua eikä talvipito riitä. Silloin rengas muuttuu vaaralliseksi. Pohjolan talvessa lämpötilat voivat vaihdella +10 °C:sta -30 °C:een, joten talvirenkaan on toimittava suurella lämpötila-alueella.”

Nastattomia talvirenkaita eli kitkarenkaita valmistetaan pohjoismaisiin ja keskieurooppalaisiin oloihin ja niiden ominaisuuksissa on luonnollisesti eroja. Keski-Euroopan talvirenkaat on suunniteltu nimenomaan käytettäviksi leudoissa olosuhteissa, joissa talvi tarkoittaa yleensä tavallista rankempia vesisateita ja nopeasti pois sulavia lumikerroksia. Keski-Eurooppaan soveltuva kitkarengas voi sinällään olla laadukas, mutta sitä ei yksinkertaisesti ole suunniteltu suomalaiseen vaativaan talvi-ilmastoon: siksi se on virhevalinta pohjoisiin olosuhteisiin.

Premiumilla pitoa, palvelua ja polttoaineen säästöä

Halparenkaiden ongelma on usein se, että ne saattavat toimia pikkupakkasessa, mutta elohopean laskiessa niiden talvipito romahtaa. Halpamalleissa voi piillä myös puutteita märkä- ja sivuttaispito-ominaisuuksissa: erityisesti sivuttaispidon puute aiheuttaa vaaratilanteita kaarteissa.

Morri suosittelee autoilijoita harkitsemaan premium-renkaita, sillä niiden ominaisuudet ovat aivan eri luokkaa kuin halpavalmistajien. Premium-renkaiden laatu varmistetaan testaamalla ne samoissa olosuhteissa, missä niitä käytetään. Nokian Renkaat testaa tuotteitaan mm. Ivalon ääriolosuhteissa White Hell -testikeskuksessa, joten niiden turvallisuusominaisuudet ovat Suomen oloihin tarkasti räätälöidyt.

Premium-merkkien etuihin kuuluu myös parempi asiakaspalvelu ja tuotteen saatavuus. Suuret valmistajat tavoittaa huoltotarpeissa helpommin. Samalla voi olla myös varmempi, että yksittäinen rengas on korvattavissa tai saman sarjan renkaita löytyy hyvin varustelluista liikkeistä.

“Markkinoilla on nykyään paljon pieniä valmistajia, jotka ovat suomalaisen autoilijan ulottuvilla nettikauppojen kautta. Eli renkaat kyllä saa, mutta jälkihuolto on kiven takana. Renkaissa voi ilmetä puutteita, joita on hankala hoitaa, kun valmistajalla ei ole suomalaista jälleenmyyjää”, Morri jatkaa.

Yleisin houkutin pienen valmistajan talvirenkaissa on hinta. Premium-tuotteet ovat halpamalleja hintavampia. Asia ei kuitenkaan ole yksiselitteinen.

“Halparenkaat valitsemalla voi säästää äkkiä 50-100 euroa, mutta tämä on lyhytnäköinen valinta. Ottamalla premium-renkaat ja säätämällä niiden ilmanpaineet kohdalleen, renkaan pienempi vierintävastus säästää jopa 0,3 - 0,5 litraa polttoainetta sadalla kilometrillä”, Morri valistaa. “Eikä turvallisuudelle voi hintaa edes määritellä.”

Aloita verkosta, varmista liikkeestä

Jos talvirenkaiden hankinta tuntuu haastavalta, löytyy siihen helposti tukea.

“Verkosta on helppo aloittaa”, Morri kertoo. “Esimerkiksi valmistajilta löytyy nykyään hyvät ja kattavat verkkosivut, joiden avulla voi etsiä itselle sopivia vaihtoehtoja automallin ja rengaskoon mukaan. Samalla pääsee jyvälle hintatasosta. Alan lehdistä löytyy myös hyvin tietoa. Jos ei jaksa pitkään kahlata netissä tai käydä läpi lehtien rengasjuttuja, niin myös paikan päältä asiantuntevista rengasliikkeistä saa hyvin apua. Tuotteista hyvin perillä oleva myyjä osaa tarjota vaihtoehtoja eri ominaisuuksilla varustetuista ja eri hintaluokan talvirenkaista.”

Kun hankit talvirenkaita, muista nämä: 

  1. Varmista, että valitset Suomen oloissa testatut ja niihin sopivat talvirenkaat - keskieurooppalaiseen ilmastoon tarkoitetut kitkarenkaat eivät sovellu meidän ankaran talvisiin ajokeleihimme.

  2. Suosi premium-renkaita. Ne tuovat ajoturvallisuutta, ovat yleensä helpommin huollettavissa ja ovat pitkällä aikavälillä edullisempi valinta.

  3. Mieti, onko pohjoismainen nasta- vai kitkarengas sinulle parempi valinta. Jos satsaat ajomukavuuteen, kitkarengas voi sopia sinulle paremmin; mikäli haluat pelata varman päälle, valitse nastarenkaat.

  4. Vertaile talvirenkaita ennakkoon valmistajien sivuilla ja kysy neuvoa rengasmyyjältä. 

Hakkapeliitta-talviajokoulu ja miten valita oikea talvirengas:
www.nokianrenkaat.fi/talviajokoulu

Nastat vai kitkat?
www.nokianrenkaat.fi/innovatiivisuus/turvallisuus/nastat-vai-kitkat/

Talvirengasvalitsin:
www.nokianrenkaat.fi/rengasvalitsin/talvirenkaat/

Tutustu Nokian Hakkapeliitta -talvirenkaisiin
www.nokianrenkaat.fi/talvirenkaat

Lisätietoja:

Nokian Renkaat Oyj,
Teknisen asiakaspalvelun päällikkö Matti Morri, puh. +358 10 401 7621 
[email protected] 
www.nokianrenkaat.fi

Twitter: https://twitter.com/NokianTyresCom 
YouTube: www.youtube.com/NokianTyresCom 
Facebook: www.facebook.com/nokianrenkaatsuomi 
LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/nokian-tyres-plc