19. tammikuu 2011 13:37 kategoriassa Tuoteuutiset

Nokian Hakkapeliitta 75 vuotta:
Hakkapeliittojen vauhdikas menestystarina jatkuuNokian Renkaat kehitti maailman ensimmäisen talvirenkaan viimaan ja pakkaseen jo vuonna 1934. Kaksi vuotta myöhemmin pohjoisen talveen syntyi Hakkapeliitta, joka nykyään on yksi maailman tunnetuimmista talvirengasmerkeistä. Vuosikymmenten kuluessa Nokian Hakkapeliitan luonne on säilynyt täsmälleen samana: pohjoisten olojen hallinta näkyy ja tuntuu jokaisessa Hakkapeliitta-renkaassa.

Suuren maailman tietoisuuteen Monte Carlossa


Nokian Hakkapeliitta -talvirenkaiden historia on värikäs ja maineikas. Hakkapeliittojen valmistus alkoi vuonna 1936 ja suuren maailman tietoisuuteen ne nousivat legendaarisissa Monte Carlo -ralleissa 1950- ja 1960-luvuilla. Nastoitetuilla Kometa-Hakkapeliitoilla varustetut autot olivat ylivoimaisia lumisilla ja jäisillä vuoristoteillä. Suomalaisten rallimenestys jatkui ja syntyi käsite Flying Finns, lentävät suomalaiset. Hakkapeliitat todistivat ainutlaatuisuutensa ja pian renkaita himoitsivat myös useiden muiden maiden kilpailijat.

Autojen määrä on 1950-luvulta lisääntynyt räjähdysmäisesti ja niiden tekninen kehitys on ollut huimaa. Samalla tavalla myös turvalliset Hakkapeliitta-renkaat ovat kehittyneet vuodesta toiseen ja täydentävät autoissa olevaa edistyksellistä tekniikkaa, kuten ajonvakautusjärjestelmää ja ABS-jarruja. Lisäksi renkaiden kehitystyössä on täytynyt huomioida tieolosuhteet. Tämän päivän asvaltoidut maantiet asettavat renkaille aivan eri vaatimuksia kuin 1950-luvun soratiet.

Jäälläajon maailmanennätys


Myös moderni Hakkapeliitta selviytyy erinomaisesti Monte Carlo -rallin tapaisista vauhdikkaista haasteista. Maaliskuussa 2007 järjestettiin Pohjanlahdella, Oulun ulkopuolella jäälläajon maailmanennätyskoe.

Nokian Hakkapeliitta 5 nastarengas

Ralliautoilun nelinkertainen maailmanmestari Juha Kankkunen saavutti luonnonjäälle auratulla radalla 321 km/h huippunopeuden. Autona oli Bentley Continental GT, jossa oli normaalit tieliikennekäyttöön hyväksytyt Nokian Hakkapeliitta Sport Utility 5 - nastarenkaat. Ennätys kirjattiin Guinnessin ennätystenkirjaan ja tämä ennätys on edelleen voimassa.

Viimeisimmät Nokian Hakkapeliitta -perheen jäsenet ovat nastarengas Nokian Hakkapeliitta 7, Nokian Hakkapeliitta 7 SUV ja nastaton vaihtoehto Nokian Hakkapeliitta R. Kaikki renkaat ovat saavuttaneet useita testivoittoja sekä suomalaisissa että ulkomaisissa lehdissä. Renkaat sisältävät useita innovaatioita, jotka parantavat pitoa vaativissa keliolosuhteissa, vähentävät vierintävastusta ja sen myötä sekä polttoaineen kulutusta että hiilidioksidipäästöjä.

Hakkapeliitta-renkaat on suunniteltu erityisesti pohjoismaisiin oloihin ja niiden kehitystyössä jatketaan edistyksellisten Hakkapeliittojen maineikkaita perinteitä. Äärimmäiseen jää-, lumi- ja märkäpitoon yhdistyvät miellyttävä ajonautinto ja ehdoton mukavuus. Nastaton Nokian Hakkapeliitta R on alhaisen vierintävastuksensa ansiosta todella polttoainepihi rengas, joka saattaa vähentää polttoaineen kulutusta jopa puoli litraa sadan kilometrin matkalla.

Kehityksen kärjessä vuodesta toiseen


Nokian Hakkapeliitta on turvallisuuden edelläkävijä: maailman vaativimpiin talvioloihin kehitetty rengas. Vuodesta 1936 lähtien Nokian Renkaat on lanseerannut 33 eri Hakkapeliitta-tuotetta, nastallisia ja nastattomia talvirenkaita sekä henkilöautoihin että raskaalle kalustolle. Maailman pohjoisin rengasvalmistaja testaa ja kehittää uusia Hakkapeliitta-perheen jäseniä omassa testikeskuksessaan Ivalossa, 300 kilometriä napapiirin pohjoispuolella. Yritys on ainoa rengasvalmistaja maailmassa, joka keskittyy pohjoisten olojen asiakastarpeisiin ja tuotteisiin.

Hakkapeliitta-renkaat ovat jo 75 vuoden ajan johtaneet talvirenkaiden kehitystä. Kuluvan vuoden aikana Nokian Renkaat tulee juhlistamaan Hakkapeliitta-renkaita monin eri tavoin. Hakkapeliitta-renkaiden kiehtovaan tarinaan voit tutustua lähemmin verkkosivuillamme: www.nokianrenkaat.fi/ensimmaiset_talvirenkaat

Nokian Hakkapeliitta -rengas viettää 75-vuotissyntymäpäiväänsä vuoden 2011 aikana. Tammikuun lopussa myös legendaarinen Monte Carlo -ralli juhlii 100-vuotista historiaansa.

Lisätietoja:

Nokian Renkaat Oyj

Tuotekehitysjohtaja Teppo Huovila, puh. +358 10 401 7701, [email protected]