28. syyskuu 2016 13:57 kategorioissa Yhtiöuutiset, Tuoteuutiset

Nauti ajosta myös syksyn sateilla - tarkista kesärenkaidesi kunto hyvissä ajoin

Syksyn tullen autoilija saa olla tarkkana kurvaillessaan vedenpeittämillä tienpinnoilla. Maltin lisäksi syksyiseen autoiluun turvallisuutta ja nautintoa tuovat hyväkuntoiset renkaat. Siksi koko kesän auton alla rullailleet kumit kannattaa tarkistaa myös syksyn korvalla. 

Nauti ajosta myös syksyn sateilla - tarkista kesärenkaidesi kunto hyvissä ajoin

”Kesärenkaiden kunto on saatettu tarkistaa viimeksi keväällä alle laitettaessa. Tämän jälkeen niillä on voitu ajella tuhansia kilometrejä monenlaisilla pinnoilla aina moottoriteistä kuoppaisiin ja kivisiin mökkiteihin. Renkaat ovat tärkeä osa auton turvallisuutta, eikä niiden kunnosta kannata tinkiä”, muistuttaa Matti Morri, Nokian Renkaiden teknisen asiakaspalvelun päällikkö.

Kesärenkaiden kunto ei todellakaan ole samantekevää. Tekniikan Maailma (16/2016) testasi kesärenkaiden jarrutusmatkoja märällä tiellä 80 kilometrin tuntinopeudesta. Testin mukaan huonokuntoisen kesärenkaan, jonka urasyvyys on kaksi millimetriä, jarrutusmatka oli yli 12 metriä, eli noin kolme auton mittaa, pidempi kuin uuden kesärenkaan, jossa urasyvyyttä on seitsemän milliä. Vauhtia oli vielä 45 km/h kohdassa, jossa auto pysähtyi uusilla renkailla. Testissä mukana ollut uusi talvirengas eli pehmeä kitkarengas ei pärjännyt sadekelillä edes loppuun ajetulle kesärenkaalle.

Jarrutusmatkat märällä tiellä

Ennen syksyn lokakelejä kesärenkaiden kunnon tarkastaminen saattaa olla myös kukkaroystävällinen teko. Syksyllä rengasliikkeet myyvät usein kesän varastoja pois ennen talvirengassesonkia, ja uudet turvalliset kesärenkaat voivat löytyä hyvinkin edullisesti. Kun kesärenkaat ostaa syksyllä valmiiksi, saa keväällä auton alle miltei uutuuttaan kiiltävät kumit.  

Näillä muutamalla helpolla vinkillä voit todeta, ovatko kesärenkaasi yhä iskussa. 

  1. Tarkista urasyvyys. Lain mukaan kesärenkaan urasyvyyden minimiraja on 1,6 mm. Nokian Renkaiden asiantuntijat suosittelevat kuitenkin urasyvyydeksi vähintään neljää millimetriä, sillä sitä matalampi urasyvyys heikentää renkaan turvallisuutta huomattavasti. Matala urasyvyys herkistää auton myös vaaralliselle vesiliirrolle.

  2. Tarkista renkaiden sivupinnat ja kulutuspinta. Pinnat kannattaa silmäillä halkeamien, lohkeamien, pistojen tai epänormaalien pattien varalta, sillä ne saattavat vaikuttaa renkaan kestävyyteen.

  3. Tarkista pääurat. Pääuriin mahdollisesti juuttuneet isommat kivet porautuvat ajon aikana yhä syvemmälle renkaaseen ja saattavat aiheuttaa rengasvaurion. Kivet voi poistaa varovasti vaikka ruuvimeisselillä.

  4. Tarkista renkaiden kulumismuoto. Jos auton ohjauskulmissa on ongelmia, saattaa rengas kulua epätasaisesti ja normaalia nopeammin. Epätasaisesti kulunut rengas aiheuttaa epävakautta ja haittaa ajomukavuutta.

  5. Tarkista, että kaikki renkaat ovat kuluneet tasaisesti. Auton alla olevien renkaiden paikkoja on hyvä vaihtaa tasaisin väliajoin, jotta ne kuluvat mahdollisimman samaa tahtia, sillä tasaisesti kulunut rengassetti lisää auton hallittavuutta. Yleensä vetorenkaat kuluvat nopeammin kuin vapaasti pyörivät. Samantasoiset renkaat voi kierrättää etuakselilta taka-akselille. Turvallisuutta ajatellen kaksi parempikuntoista rengasta kannattaa käyttää takarenkaina.

  6. Tarkista renkaiden ilmanpaineet. Ilmanpaineet on hyvä tarkistaa säännöllisesti, sillä oikeapaineinen rengas lisää auton hallittavuutta sekä lyhentää jarrutusmatkaa. Liian pieni rengaspaine näkyy myös kukkarossa, sillä vajaapaineisilla renkailla ajelu rasittaa rengasrakennetta ja kuluttaa polttoainetta huomattavasti enemmän.

Kuvia: 
www.nokiantyres.com/summerseason-nordic 
www.nokiantyres.com/HakkaGreen2

Vesiliirrossa vitsit vähissä. Sadekelitestit. (Autonrengasliitto ja TM 16/2016) 
https://youtu.be/HA-BiYs3Tzc

Näin torjut vesiliirtoa:
www.nokianrenkaat.fi/innovatiivisuus/turvallisuus/vesiliirto-vaanii/

Tarkista rengaspaineet:
www.nokianrenkaat.fi/innovatiivisuus/rengastietoa/kayttovinkkeja/tarkista-rengaspaineet/

Tutustu Nokian Renkaiden kesärengasvalikoimaan tästä: https://www.nokianrenkaat.fi/renkaat/henkiloauton-renkaat/kesarenkaat/

Lisätietoja:

Nokian Renkaat Oyj, Teknisen asiakaspalvelun päällikkö Matti Morri, puh. +358 10 401 7621 [email protected]

Twitter: https://twitter.com/NokianTyresCom 
YouTube: www.youtube.com/NokianTyresCom 
Facebook: www.facebook.com/nokianrenkaatsuomi 
LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/nokian-tyres-plc


Liitteet

Jarrutusmatkat märällä tiellä (.pdf)