12. lokakuu 2023 08:30 kategoriassa Tuoteuutiset

Nastat vai kitkat – kummat kannattaa valita?

Viime vuosina kitka- ja nastarenkaat ovat kehittyneet merkittävästi. Kitkarengasautoilija hyötyy parantuneesta jää- ja lumipidosta uusien kumisekoitusten ja pintakuvioiden ansiosta. Nastarengasautoilija ajaa puolestaan entistä turvallisemmin ja myös entistä mukavammin pehmeämmän nastakosketuksen vuoksi. Onnistunein valinta nasta- ja kitkarenkaiden välillä syntyy omaa ajotyyliä, ajo-olosuhteita ja -ajankohtaa pohtimalla.  

Pohjoisen vaihtelevat talviolosuhteet asettavat talvirenkaille paljon vaatimuksia. Pidon tulee säilyä niin lumisella maantiellä, loskaisella moottoritien pätkällä kuin märällä jäällä. Valitseepa autoonsa kitkarenkaat tai nastarenkaat, on hyvä muistaa, että talviautoilu on taitolaji. Oikealla tilannenopeudella, ennakoivalla ajotyylillä ja väljillä ajoaikatauluilla autoilusta saa mukavampaa ja turvallisempaa. Valitsemalla laaturenkaan varmistaa, ettei talvikeli yllätä tiukoissakaan tilanteissa.

Nastarengas tuo turvaa vaihteleviin keleihin

Nastarenkaat ovat turvallinen vaihtoehto pohjoisen vaihteleviin talvioloihin. Nastarenkaat tuovat kaivattua pitoa vaativilla keleillä, kun tienpinta vaihtelee liukkaasta jäästä sohjoon. Ne pitävät tehokkaasti myös äkillisissä tilanteissa. Jos autosta puuttuu viimeisin turvatekniikka, on nastarengas lyhyen jarrutusmatkansa ansiosta turvallinen valinta erityisesti kokemattomammalle kuljettajalle.

”Hyvä nastarengas välittää kuljettajalle selkeän tuntuman alkavasta sivuttaispidon menetyksestä, jolloin nastarenkain varustetun auton saa yleensä oikaistua sivuttaisluistosta hyvin. Nokian Tyres Hakkapeliitta 10 -nastarengas tuo erityisesti turvallisuutta kaikista liukkaimpiin olosuhteisiin iljanteiselle jäälle ja polanteille. Rengas on suunniteltu toimimaan leudoista talvipäivistä paukkupakkasiin, joten pitoa ja vakautta löytyy kelillä kuin kelillä”, Matti Morri kertoo.

Kitkarenkailla maksimaalinen ajomukavuus

Kitkarenkaan etuihin lukeutuvat ajomukavuus ja pienemmästä polttoainekulutuksesta saatavat polttoainesäästöt. Ajomukavuutta lisää erityisesti kitkarenkaan pienempi ajomelu. Kitkarenkaat voi vaihtaa alle joustavasti: syksyllä hyvissä ajoin eikä kesärenkaiden vaihdolla ole keväällä kiirettä.

”Kitkarenkaiden pito erityisesti lumisella alustalla on yhtä hyvä tai jopa parempi kuin nastarenkailla. Jos autossa on nykyaikaiset turvavarusteet, sujuvat talven ajot mainiosti nastattomilla talvirenkailla. Esimerkkinä Nokian Tyres Hakkapeliitta R5 -kitkarengas sopii pohjoisen talven vaihteleviin ajo-olosuhteisiin ja antaa erinomaisen pidon sekä lumella että jäällä. Renkaan ainutlaatuiset Arctic Grip Crystals -hiukkaset takaavat rengasluokan parhaan suorituskyvyn jäällä”, Morri summaa.

Kitkarenkaita valittaessa on hyvä varmistaa, että kyseessä on nimenomaan pohjoismaisiin olosuhteisiin tarkoitetut talvirenkaat.

”Keski-Euroopan olosuhteisiin tarkoitetut nastattomat talvirenkaat eivät yleensä vastaa ominaisuuspainotukseltaan pohjoismaisen talven vaatimuksia, sillä niissä on painotettu voimakkaasti nopean ajon ominaisuuksia sulalla kelillä jääpidon kustannuksella. Keski-Eurooppaan tarkoitetut kitkarenkaat on optimoitu märempiin oloihin, kun taas pohjoisen talvikeleihin suunnitellut kitkarenkaat pitävät myös jäällä ja pystyvät vastaamaan myös nopeisiin, yllättäviin jarrutuksiin esimerkiksi liikennevaloissa”, Morri muistuttaa.

Vuonna 2021 uudistettu EU:n rengasmerkintä sisältää talvirenkaiden kohdalla lumi- ja jääpitomerkinnän. Vaativaan talvikäyttöön hyväksytyssä renkaassa on lumipitomerkintä, ja kansainvälisen jääpitotestin läpäisseessä renkaassa on jääpitomerkintä. 

”Näiden rengasmerkintöjen ansiosta kuljettajien on helpompi hankkia renkaat, jotka ovat riittävän turvalliset vaativissa talviolosuhteissa. Jääpitomerkinnästä voi näppärästi tarkistaa, että kitkarengas varmasti sopii pohjoisen talveen”, Morri sanoo.

Lisätietoja: 

Nokian Renkaat Oyj  

Teknisen asiakaspalvelun päällikkö Matti Morri, puh. 010 401 7621 

[email protected]