5. huhtikuu 2013 05:45 kategoriassa Tuoteuutiset

Näin valitset juuri sinulle sopivat kesärenkaatKesärengasta valittaessa kannattaa kiinnittää huomiota muuhunkin kuin rengasmerkkiin ja -kokoon. Muun muassa oma ajotyyli vaikuttaa siihen, millaiset renkaat tarvitset autosi alle.

Jos olet sähäkkä kuski, sinun kannattaa valita nopeasti ohjautuva kesärengas. Korkean nopeusluokan renkailla saa hyvän ajotuntuman kovillakin ajonopeuksilla.

– Kannattaa tosin huomioida, että korkeaan nopeuteen viritetyssä renkaassa menetetään hieman kilometrituloksessa verrattuna saman koon matalamman nopeusluokan renkaaseen. Tätä kannattaa miettiä, jos ajaa paljon, ohjeistaa Nokian Renkaiden teknisen asiakaspalvelun päällikkö Matti Morri.

Niin renkaan nopeusluokassa kuin koossakin kannattaa pitäytyä auton valmistajan suosituksissa. Auton maksiminopeus ei saa koskaan ylittää renkaan nopeusluokkaa. Suomen teillä ei tosin koskaan ajeta niin kovaa, mutta esimerkiksi kesälomareissulla Saksassa tämä on hyvä pitää mielessä.

Hieman normaalia leveämmät renkaat näyttävät monen autoilijan silmään miellyttäviltä, mutta viimeistään asennusvaiheessa voi tulla ongelmia, jos renkaat eivät istukaan vanteisiin tai eivät mahdu kaikissa ajotilanteissa pyörimään pyöränkoteloissa ongelmitta.

– Suomen kesäkeleissä myös kannattaa erityisesti kiinnittää huomiota renkaan märkäpitoon ja vesiliirto-ominaisuuksiin. Märkäpidoltaan erinomaisilla renkailla on lyhyempi jarrutusmatka ja parempi hallittavuus märällä ajopinnalla.

Rajulla rankkasateella vältytään vesiliirrolta, kun renkaiden urasyvyys on kunnossa. Kun renkaissa on kulutuspintaa jäljellä enää alle 4 millimetriä, ongelmien riski märällä tiellä kasvaa huomattavasti.

Älä panttaa renkaiden vaihtoaMoni saattaa pantata uusien kesärenkaiden asennusta kevään yli, kun tiet ovat vielä talven jäljiltä karheat. Tällä yritetään välttää uusien renkaiden kulumista.

– Missään nimessä ei kannata viivyttää uusien renkaiden asennusta, jos vanhat renkaat ovat kuluneet. Se on liikenneturvallisuusriski, sanoo Vianorin myyntiedustaja Mikko Kaitera.

Renkaiden kulumiseen voi toki vaikuttaa omalla ajotavalla ja oikeanlaisilla rengaspaineilla. Kannattaa välttää äkkijarrutuksia ja kiihdytyksiä sekä tarkastaa rengaspaineet aika ajoin.
Kun rengaspaine on kohdallaan, rengas pyörii kevyesti ja ohjautuu tarkasti, mikä tuntuu ajomukavuudessa. Paineet kannattaa tarkistaa vähintään kerran kuukaudessa kylmästä renkaasta ennen pitkää ajoa.

Renkaiden vaihdon jälkeen on myös hyvä muistaa elintärkeä renkaiden jälkikiristys, mikä unohtuu monelta.

– Alumiinivanteiden kohdalla jälkikiristys on erityisen tärkeää, jotta renkaan pultit pysyvät kiinni. Sen voi tehdä pari päivää renkaiden vaihdon jälkeen, Kaitera neuvoo.

Lisätietoja:

Matti Morri
Teknisen asiakaspalvelun päällikkö
Nokian Renkaat Oyj
Puh. +358 10 401 7621
matti.morri(at)nokiantyres.com
www.nokianrenkaat.fi