16. kesäkuu 2021 08:30 kategorioissa Tuoteuutiset, Yhtiöuutiset

Matkailuautolla kesäreissuun? Rengasvalinta vaikuttaa matkanteon mukavuuteen ja taloudellisuuteen

Tänäkin kesänä moni suuntaa matkailuautolla tutkimaan kotimaan kiinnostavia lähimatkakohteita, nähtävyyksiä ja kansallispuistoja. Matkailuauton renkaiden valintaan ja kuntoon kannattaa kiinnittää huomiota, jotta pitkätkin ajomatkat tuntuvat mukavilta ja renkaat kestävät myös huonokuntoiset tiet.

Kesäinen Suomi tarjoaa unohtumattomia elämyksiä ja kaunista luontoa – sekä vaihtelevaa säätä ja monenlaisessa kunnossa olevia teitä. Kestävät, hyvässä kunnossa olevat renkaat tekevät matkanteosta sujuvaa, mukavaa ja turvallista.

– Matkailuauton rengaspaineiden tarkistaminen on helppo keino vaikuttaa ajomukavuuteen ja myös turvallisuuteen. Kun paineet ovat kuormaan nähden kohdallaan, myös auton käsiteltävyys, suorituskyky ja ajotuntuma ovat parhaimmillaan. Oikeat rengaspaineet tuovat renkaisiin myös optimaalisen pidon, ja renkaat ovat hiljaisemmat kuin väärillä paineilla ajettaessa, summaa Nokian Renkaiden tuotepäällikkö Mikko Järvinen.

Oikean rengaspaineen voi tarkistaa auton ovipilarista, polttoainetankin kannesta tai auton käyttöohjeesta. Matkailuautojen rengaspaineet ovat yleensä 3,5-4,5 baaria, eli huomattavasti henkilöauton rengaspaineita korkeammat. Alipaineilla ajaminen paitsi kuluttaa renkaita ja polttoainetta turhaan, myös tekee autosta vaikeammin hallittavan erityisesti ääritilanteissa. Liian suuri paine puolestaan yleensä huonontaa renkaan pito- ja mukavuusominaisuuksia sekä lisää ääntä.

Turvallisuutta ja polttoainesäästöjä

Joskus kiinnostavien matkakohteiden löytäminen vaatii ajoa huonokuntoisilla teillä. Matkailuauton rengasvalinnassa kannattaa huomioida renkaan kestävyys, jotta rengasrikko ei yllätä, vaikka kesäretket ulottuisivat kuoppaisillekin teille. Kestävistä renkaista on hyötyä myös kaupunkiympäristössä, sillä esimerkiksi katukiveysten reunat laittavat renkaat koetukselle.

– Renkaiden laatu ja kehitystyö näkyvät myös niiden kestävyydessä. Esimerkiksi Nokian Hakka Van -pakettiautonrenkaat käyvät myös matkailuautoihin, ja niissä on käytössä Nokian Renkaiden ainutlaatuinen Aramid Sidewall -teknologia. Renkaan sivupinnat on vahvistettu aramid-kuidulla, mikä suojaa rengasta iskujen ja viiltojen aiheuttamilta vaurioilta, kertoo Järvinen.

Myös pohjoisen kesän vaihtelevat olosuhteet vaativat renkailta paljon. Renkaiden pitää toimia turvallisesti kuumina kesäpäivinä, kylminä alkukevään ja loppusyksyn aamuina sekä silloin, kun rankkasade täyttää teiden urat vedellä. Vilkaisu renkaan EU-merkintään helpottaa rengasvalintaa.

– EU-merkintä kertoo, miten hyvä märkäpito renkaalla on. Merkinnästä kannattaa märkäpitoluokituksen lisäksi tarkastaa myös renkaan vierintävastus. Mitä alhaisempi vierintävastus on, sitä kevyemmin rengas rullaa. Tämä vaikuttaa sekä ajomukavuuteen että polttoaineenkulutukseen, sanoo Järvinen.

Mitä tehdä, jos rengas rikkoutuu?

Jos rengasrikko keskeyttää matkanteon, rengas on aina korjautettava rengasalan ammattilaisella. Rengas on irrotettava vanteelta ja tarkastettava myös sisäpuolelta ennen paikkausta. Paikkauksessa on käytettävä aina korjaukseen suunniteltua tubeless-paikkaa. Rengasammattilainen osaa myös arvioida, onko rengas ylipäätään paikattavissa vai pitääkö se korvata uudella.

– Rengasostoksilla ollessa kannattaa huomioida myös rengasvalmistajien mahdollisesti tarjoamat edut renkaiden käyttäjille. Kaikissa Nokian Renkaiden Hakka-kesärenkaissa ja Hakkapeliitta-talvirenkaissa on tapaturmaisten vaurioiden varalle Hakka-turva. Jos rengas rikkoutuu korjauskelvottomaksi ensimmäisen vuoden kuluessa, Hakka-turva korvaa uuden renkaan veloituksetta. Hakka-turva sisältää myös ympäri vuorokauden toimivan tiepalvelun, jolloin apu on aina puhelinsoiton päässä, vinkkaa Järvinen.

Lisätiedot:

Nokian Renkaat Oyj 
Tuotepäällikkö Mikko Järvinen, puh. 010 401 7979 
[email protected]