27. syyskuu 2012 09:16 kategoriassa Tuoteuutiset
Laadukkailla talvirenkailla turvallisuutta ja mielenrauhaa:

Suomalaiset autoilijat arvostavat erityisesti hyvää pitoa jäisellä tielläNokian Renkaiden teettämän tutkimuksen mukaan suomalaiset odottavat talvirenkailtaan erityisesti hyvää pitoa jäisellä tiellä. Tutkimukseen vastanneista autoilijoista tai rengasvalinnassa mukana olevista henkilöistä 63 % ilmoitti ensisijaisesti arvostavansa hyvää pitoa jäisellä tiellä, 14 % hyvää pitoa lumisella tiellä ja 7 % ajomukavuutta. Uusi EU-rengasmerkintä ei huomioi Pohjoismaissa tyypillisiä todellisia talviolosuhteita. Vaativissa ja vaihtelevissa talvikeleissä renkaiden tärkeimmät turvallisuusominaisuudet ovat jää- ja lumipito.

Peruskysymys talvirenkaita hankittaessa on valitako nastarenkaat vai kitkarenkaat. Nykyaikaiset nastattomat talvirenkaat eli kitkarenkaat antavat hyvän pidon hankalallakin kelillä, mutta korkealaatuisten nastarenkaiden pitokyky on edelleen parempi jäisellä tiellä. Kun taas puhutaan lumipidosta, kitkarengas kilpailee hyvin nastarenkaan kanssa. Liukkaimmalla, eli jäisellä alustalla, nastarengas tarjoaa lyhimmän jarrutusmatkan ja parhaan hallittavuuden. Hyvä nastarengas välittää kuljettajalle selkeän tuntuman alkavasta sivuttaispidon menetyksestä. Lisäksi nastarenkain varustettu ajoneuvo on yleensä helpompaa oikaista sivuttaisluistosta kuin kitkarenkain varustettu auto.

− Kokenut kuljettaja, joka osaa sopeuttaa ajotyylinsä olosuhteiden mukaan, voi valita yhtä hyvin nastattomat kuin nastalliset talvirenkaat. Talviliikenteessä itsensä epävarmaksi tuntevan autoilijan on järkevää hankkia nastarenkaat. Jos joutuu usein lähtemään aamuvarhaisella matkaan lumimyräkkään tai pääkallokeliin, ovat nastarenkaat fiksu vaihtoehto. Ne tasaavat ylivoimaisesti parhaiten kelivaihteluita ja toimivat yllätyksettömästi, Nokian Renkaiden teknisen asiakaspalvelun päällikkö Matti Morri selittää.

Pohjoismaiset kitkarenkaat varma valintaPäivien lyheneminen ja nollan tienoilla liikkuvat aamulämpötilat kertovat autoilijoille, että talvirenkaiden vaihto alkaa olla käsillä. Varsinkin kitkarenkaat kannattaa vaihtaa hyvissä ajoin ennen liukkaita kelejä ja välttää ruuhkat rengasliikkeissä.

Myöhäiseen ajankohtaan jätettyyn renkaiden vaihtoon liittyy vääriä uskomuksia, minkä vuoksi moni jättää vaihdon viime hetkeen.

– Moni pelkää renkaiden kohtuutonta kulumista, jos ne vaihtaa ajoissa. Ja kuvitellaan, että parhaan pidon saa aikaiseksi vaihtamalla renkaat viime tipassa. Renkaiden liiallista kulumista ei kuitenkaan tarvitse pelätä, sillä itse asiassa kulumisnopeus on pienimmillään syksyllä, jolloin asfaltit ovat erittäin sileät. Kevään karkea asfaltti kuluttaa rengasta nopeimmin, Morri sanoo.

Jos edessä on uusien renkaiden hankinta ja valinta osuu kitkarenkaisiin, kannattaa ehdottomasti valita pohjoisiin oloihin kehitetyt nastattomat talvirenkaat. Kitkarenkaita hankittaessa on tärkeää tarkistaa myyjältä, että kyseiset renkaat on suunniteltu pohjoismaisiin, vaihteleviin ja vaativiin talvikeleihin. Markkinoilla on pohjoismaisten kitkarenkaiden lisäksi myös keskieurooppalaisia kitkarenkaita, joissa painotetaan ajo-ominaisuuksia kuivalla ja märällä asfaltilla, minkä vuoksi niiden talvipito jäällä ja lumella on heikko.

Rengashankintaan vaikuttaa myös 1. marraskuuta käyttöön otettava EU-rengasmerkintä. Uusi EU-rengasmerkintä antaa vertailukelpoista ja rengasvalintaa helpottavaa tietoa kesä- ja talvirenkaiden polttoainetehokkuudesta, ohiajomelusta ja märkäpidosta. Merkinnän tarkoituksena on ohjata kuluttajia hankkimaan laadukkaampia ja siten myös turvallisempia renkaita.

Pohjoismaisia kuluttajia merkintä ei palvele talvirenkaiden osalta, sillä se koskee vain kitkarenkaita, mutta ei nastarenkaita. Uusi rengasmerkintä ei myöskään huomioi Pohjoismaissa tyypillisiä talviolosuhteita. Vaativissa ja vaihtelevissa talvikeleissä renkaiden tärkeimmät turvallisuusominaisuudet ovat jääpito ja lumipito. Lisäksi merkintä viestii vain kolmesta rengasominaisuudesta, kun esimerkiksi riippumattomien autolehtien vertailutesteissä testataan kymmeniä ominaisuuksia. Nokian Renkaiden oma testiohjelma sisältää lähes 300 standardisoitua rengastestiä. Talvirenkaiden ominaisuuksista kannattaakin hankkia lisätietoja esimerkiksi autolehtien testeistä ja ammattitaitoisilta rengasmyyjiltä.

Laaturenkaat maksimoivat turvallisuudenEsimerkkejä korkealaatuisista talvirenkaista ovat Nokian Hakkapeliitta 7 -nastarengas ja nastaton talvirengas Nokian Hakkapeliitta R. Kummatkin renkaat ovat voittaneet useita autolehtien rengastestejä sekä Suomessa että ulkomailla. Pohjoisten olojen nastarengas Nokian Hakkapeliitta 7 hallitsee täydellisesti oikukkaat sääolosuhteet. Moninkertainen testivoittaja varmistaa ainutkertaiset talviominaisuudet: äärimmäisen pidon, erinomaisen ajomukavuuden ja hiljaisuuden. Nastaton vaihtoehto, Nokian Hakkapeliitta R rullaa kevyesti, on polttoainepihi, vakaa ja täsmällinen. Se täyttää esimerkillisesti kuluttajien toiveet moitteettomasta pidosta vaikeissakin oloissa.

Nokian Hakkapeliitta 7 on lisäksi jäälläajon kaksinkertainen maailmanmestari. Nokian Hakkapeliitta 7 -renkailla varustettu E-RA-sähköauto kiisi maaliskuussa Inarissa Ukonjärven jäällä 252,09 km/h nopeutta. Vuotta aiemmin Hakkapeliitat saavuttivat bensiinikäyttöisellä autolla Pohjanlahden merenjäällä uuden Guinnessin jäälläajon maailmanennätyksen 331,61 km/h.

Hakka-turva tuo mielenrauhaa

g

Kaikille Nokian Hakkapeliitta -talvirenkaille myönnetään ainutlaatuinen Hakka-turva. Jos asianmukaisesti käytetty ja oikein asennettu rengas rikkoutuu normaalikäytössä tapaturmaisesti korjauskelvottomaksi, kuluttaja saa vioittuneen renkaan tilalle uuden vastaavan tuotteen veloituksetta Nokian-renkaita myyvästä liikkeestä Suomessa, Ruotsissa tai Norjassa. Hakka-turva on voimassa enintään 4 mm:n urasyvyyteen saakka, yhden vuoden renkaan ostohetkestä.

Lisäksi kaikki rekisteröityneet asiakkaat pääsevät osalliseksi Hakka-tiepalvelusta. Hakka-tiepalvelu tarjoaa Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa teknistä apua ja tiepalvelua, kuten renkaanvaihdon tai hinauksen lähimpään Nokian-renkaita myyvään liikkeeseen.

Tutkimuksen tiedot kerättiin web-kyselynä huhti-toukokuussa 2012 YouGov Groupin kuluttajapaneelissa Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa. Kohderyhmään kuuluivat 18-74 –vuotiaat pohjoismaalaiset, jotka ajavat autoa ja/tai ovat mukana päättämässä rengasvalinnasta. Tutkimuksen vastaajamäärä oli Suomessa 762, Ruotsissa 770 ja Norjassa 808. Sekä lähtöotos että lopullinen vastaajajoukko painotettiin väestöä edustavaksi iän, sukupuolen ja kotipaikan mukaan.

Nokian Renkaiden talvirengasvalikoima:Henkilöautonrenkaat:
Nokian Hakkapeliitta 7
Nokian Hakkapeliitta 5
Nokian Hakkapeliitta R

SUV-renkaat / 4x4:
Nokian Hakkapeliitta 7 SUV
Nokian Hakkapeliitta 5 SUV
Nokian Hakkapeliitta R SUV
Nokian Hakkapeliitta LT2

Pakettiautonrenkaat:
Nokian Hakkapeliitta C Van
Nokian Hakkapeliitta C Cargo
Nokian Hakkapeliitta CR Van
Nokian Hakkapeliitta CR Cargo
Nokian Hakkapeliitta LT2

Kuvia:

Testivoittaja Nokian Hakkapeliitta 7
www.nokianrenkaat.fi/Hakkapeliitta7

Nokian Hakkapeliitta 7 SUV
www.nokianrenkaat.fi/Hakkapeliitta7SUV

Nokian Hakkapeliitta R
www.nokianrenkaat.fi/HakkapeliittaR

Talvirenkaiden tuotevalikoima:
Henkilöauton talvirenkaat: www.nokianrenkaat.fi/renkaat/henkiloauton-renkaat/talvirenkaat
SUV-talvirenkaat: www.nokianrenkaat.fi/renkaat/suv-4x4-renkaat/talvirenkaat
Pakettiauton talvirenkaat: www.nokianrenkaat.fi/renkaat/pakettiauton-renkaat/talvirenkaat

Lisätietoja talvirenkaista:
www.nokianrenkaat.fi/nastatvaikitkat

Uusi EU-rengasmerkintä:
www.nokianrenkaat.fi/eu-uudet-rengasmerkinnat

Hakka-turva ja Hakka-tiepalvelu:
www.hakkaturva.fi

Lisätietoja:

Teknisen asiakaspalvelun päällikkö Matti Morri, puh. +358 10 401 7621
matti.morri(at)nokiantyres.com
www.nokianrenkaat.fi

www.facebook.com/nokianrenkaatsuomi
www.youtube.com/NokianTyresCom