31. maaliskuu 2016 09:49 kategoriassa Tuoteuutiset

Kesärengasrumba lähestyy: Laadukkaat kesärenkaat säästävät rahaa ja varmistavat turvallisen matkanteon

Tiedote 31.3.2016

Kesärengasrumba lähestyy: 
Laadukkaat kesärenkaat säästävät rahaa ja varmistavat turvallisen matkanteon

Kevään rengasrumba on jälleen pyörähtämässä käyntiin. Autoilijan kannattaa jo hyvissä ajoin tarkistaa kesärenkaidensa kunto. Jos uusien renkaiden hankinta on edessä, kannattaa pohtia ollako peruspihi ja vertailla renkaita pelkän ostohinnan perusteella. Korkealaatuiset kesärenkaat maksavat enemmän, mutta ovat huomattavasti turvallisemmat kesän vaihtelevissa olosuhteissa, säästävät polttoainetta ja kestävät hyvin yllättävien ajotilanteiden mukanaan tuomat mahdolliset iskut ja viillot.  

Kesärenkaiden uransyvyyden mittaaminen on ensimmäinen toimenpide, kun renkaiden kuntoa tarkistetaan. Nokian Renkaat suosittelee neljän millimetrin uransyvyyttä. Jos uransyvyys on sitä matalampi, ovat renkaiden märkäpito- ja vesiliirto-ominaisuudet huomattavasti heikommat. Lain määräämä 1,6 millimetrin uransyvyys on jo turvallisuusriski.

− Testit osoittavat, että kuluneella renkaalla, kun kulutuspinta on alle 1,6 millimetriä ja tiellä on vettä noin 5 millimetriä, vesiliirto alkaa kaarreajossa jo 76 km/h:n nopeudessa. Uusilla renkailla vesiliirron alkamisnopeus on 96 km/h, kertoo Nokian Renkaiden teknisen asiakaspalvelun päällikkö Matti Morri.

Myös kesärenkaiden kulumismuoto tulee tarkistaa. Epätasainen kuluminen saattaa olla merkki siitä, että auton ohjausgeometriassa voi olla jotakin vikaa ja se kannattaa korjata ennen renkaiden asentamista. Talvirenkaissa ei mahdollinen alustageometriavirhe aiheuta useinkaan renkaaseen kulumavirhettä, mikä johtuu renkaan erilaisesta rakenteesta. Karkealla keväisellä asfalttitiellä uudessa kesärenkaassa alustageometrian virhe näkyy kuitenkin hyvinkin pienen ajon jälkeen.

Premium-rengas on turvallinen valinta

Uusia kesärenkaita hankittaessa kannattaa pohtia omaa ajotyyliä, mitä ominaisuuksia arvostaa ja renkaiden laadukkuutta. Vinkkejä rengashankintaan saa autolehtien vertailutesteistä, rengasliikkeistä ja muiden autoilijoiden käyttäjäarvioista. EU-rengasmerkintä viestii renkaan märkäpidosta, polttoainetehokkuudesta ja ohiajomelusta.

− Premium-renkaat maksavat enemmän, mutta ne ovat ns. budjettirenkaita turvallisemmat pidon ja ajettavuuden suhteen tyypillisissä ääritilanteissa märällä tiellä. Esimerkiksi Tekniikan Maailman kesärengasvertailussa (5/2016) parhaan premium-renkaan jarrutusmatka märällä alustalla 80 km/h nopeudesta oli 5,5 metriä lyhyempi kuin heikoimman kesärenkaan, Morri opastaa.

Laadukkaiden kesärenkaiden vierintävastus on alhaisempi, mikä voi säästää polttoainetta jopa 0,6 l/100 km (EU-rengasmerkinnän ero luokissa A-G). Jos kesäkaudella ajetaan noin 10 000 kilometriä ja 95E10-bensiinin litrahinta on noin 1,3 euroa, kertyy säästöä 78 euroa. Jos renkaita käytetään neljä vuotta, bensaa säästyy noin 240 litraa ja rahaa noin 312 euroa. Lisäksi laadukkaat kesärenkaat kestävät hyvin pohjoisen ankarilla teillä ja sääolosuhteissa matkaamista.

Kulunut kitkarengas on kesällä kelvoton

Suomen välillä heikkokuntoiset tiet ja karkea asfaltti asettavat lisähaasteita renkaille. Varsinkin keväällä asfaltti on erityisen karkea ja kulumisnopeus saattaa olla jopa viisinkertainen keskikesään verrattuna. Järkevä valinta on pohjoisen oloihin kehitetyt kesärenkaat, jotka kestävät karkean asfaltin haasteet ja etenevät pitävästi vaihtelevissa lämpötiloissa, kevään viileistä aamuista keskikesän helteisiin ja edelleen alkusyksyn koleisiin säihin.

Nastattomilla talvirenkailla eli kitkarenkailla ajo kesällä ei ole turvallista. Kumisekoitus on kesärenkaita pehmeämpi ja pintarakenne on täsmätty talviolosuhteisiin. Kitkarenkaan ajovakaus ja ajettavuus etenkin märällä kelillä on selkeästi kesärengasta heikompi. Kitkarenkaat myös kuluvat huomattavasti nopeammin kuin oikeat kesärenkaat. Tuulilasin kesärengasvertailussa (4/2016) kuluneen kitkarenkaan jarrutusmatka märällä alustalla 100 km/h nopeudesta oli yli 27 metriä eli noin kuusi autonmittaa pidempi kuin vertailun parhaan kesärenkaan.

Tarkista rengaspaineet ja kierrätä renkaita

Kun rengaspaineet ovat kohdallaan, ajomukavuus on huipussaan ja rengas ohjautuu tarkasti sekä pyörii kevyesti polttoainetta säästäen. Oikea ilmanpaine vähentää selvästi renkaan kulumista. Rengas joustaa oikein, ja lämmönkehitys pysyy hallinnassa. Noin 30 prosenttia liian alhainen rengaspaine puolittaa renkaan käyttöiän.

Oikea rengaspaine löytyy auton ohjekirjasta. Ilmanpaineet kannattaa tarkastaa kolmen viikon välein ja aina ennen raskasta kuormausta vaativaa matkaa. Renkaiden ilmanpaine pitää aina mitata kylmistä renkaista. Myös vararenkaan ilmanpaine tulisi tarkistaa säännöllisin väliajoin.

Lisää turvallisuutta ja käyttöikää renkaille saa kierrättämällä niitä noin 8 000 kilometrin välein. Etuakselin renkaat vaihdetaan taka-akselille ja päinvastoin. Vähemmän kuluneet renkaat tulee aina asentaa taka-akselille, oli sitten kyseessä etu-, taka- tai nelivetoinen auto.

Kesärengasvinkkejä – Turvallista ja mukavaa matkantekoa

  • Tarkista kesärenkaiden kunto. Suositeltava alin uransyvyys on 4 millimetriä.
     
  • Tarkista myös renkaiden kulumismuoto. Epätasainen kuluminen saattaa olla merkki siitä, että auton ohjausgeometriassa kaikki ei ole kunnossa ja se tulee korjata ennen renkaiden asentamista. Talvirenkaissa ei mahdollinen alustageometriavirhe aiheuta useinkaan renkaaseen kulumavirhettä, mikä johtuu renkaan erilaisesta rakenteesta. Karkealla keväisellä asfalttitiellä uudessa kesärenkaassa alustageometrian virhe näkyy kuitenkin hyvinkin pienen ajon jälkeen.
  • Valitse laadukkaat kesärenkaat. Ne ovat huomattavasti turvallisemmat ja säästävät rahaa. Alhainen vierintävastus kuluttaa vähemmän polttoainetta ja laadukkaiden materiaalien ansiosta premium-renkaiden käyttöikä on budjettirenkaita pidempi.
  • Autolehtien puolueettomista kesärengastesteistä saa tietoa hyvistä kesärenkaista. Myös EU-rengasmerkintä viestii renkaan märkäpidosta, polttoainetehokkuudesta ja ohiajomelusta.
  • Muista tarkistaa pyöränpulttien ja muttereiden kiristys renkaiden vaihdon jälkeen. Alumiinivanteisissa renkaissa suositellaan pyöränpulttien jälkikiristystä noin 200 ajokilometrin jälkeen.
  • Tarkista ilmanpaine. Oikea rengaspaine lisää turvallisuutta ja renkaiden käyttöikää sekä laskee auton polttoaineen kulutusta. Rengaspaineet tulee tarkistaa kolmen viikon välein kylmistä renkaista.
  • Renkaiden käyttöikää voi myös lisätä kierrättämällä niitä noin 8 000 ajokilometrin välein tai siinä vaiheessa, kun kulumaero on 2 millimetriä. Etuakselin renkaat vaihdetaan taka-akselille ja päinvastoin.

Kuvia:

www.nokiantyres.com/HakkaGreen2 
www.nokiantyres.com/HakkaBlueSUV 
www.nokiantyres.com/HakkaBlackSUV

Kesärengasvinkkejä: 
www.nokianrenkaat.fi/innovatiivisuus/rengastietoa/kayttovinkkeja/

Lisätietoa Nokian Renkaiden -kesärenkaista ja lisäpalveluista:
www.nokianrenkaat.fi/renkaat/henkiloauton-renkaat/kesarenkaat/

Nokian Renkaiden kesärenkaiden kehittäminen eri alueille:
www.nokianrenkaat.fi/nokian-kesarengaserot/

Video: Nokian kesärenkaat – Testausta äärioloissa
http://youtu.be/BydRpvWoZFw

Video: Ainutlaatuista kestävyyttä - Nokian Aramid Sidewall –teknologia

http://youtu.be/N5LvBke-UqY

Lisäturvaa Pohjoisen teille - Hakka-turva
www.nokianrenkaat.fi/hakkaturva/

Lisätietoja: www.nokianrenkaat.fi 

Nokian Renkaat Oyj,

Teknisen asiakaspalvelun päällikkö Matti Morri, puh. +358 10 401 7621 [email protected]

Twitter: https://twitter.com/NokianTyresCom

You Tube: www.youtube.com/NokianTyresCom

Facebook: www.facebook.com/nokianrenkaatsuomi

LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/nokian-tyres-plc