2. kesäkuu 2023 12:07 kategoriassa Artikkelit

Kapasiteetin lisääminen ja toimitusketjun kehittäminen tukevat Nokian Renkaiden kasvua

Nokian Renkaat järjesti pääomamarkkinatilaisuuden huhtikuussa. Nokian Renkaiden tuotannosta, toimitusketjusta ja hankinnoista vastaava johtaja Adrian Kaczmarczyk kertoi tapahtumassa muun muassa siitä, miten yhtiö aikoo lisätä tuotantokapasiteettiaan ja kehittää toimitusketjuaan.

Nokian Renkailla on parhaillaan käynnissä toimia, joilla yhtiö nostaa tuotantokapasiteettiaan Suomen- ja Yhdysvaltain-tehtailla. Myös uuden tehtaan rakennusprojekti Romanian Oradeassa on täydessä vauhdissa. Tehtaan peruskiven muuraustilaisuutta vietettiin 11. toukokuuta 2023, ensimmäiset renkaat on määrä valmistaa vuoden 2024 jälkimmäisellä puoliskolla, ja kaupallisen tuotannon odotetaan alkavan vuonna 2025.

Tuotannosta, toimitusketjusta ja hankinnoista vastaava johtaja Adrian Kaczmarczyk uskoo, että tiukka aikataulu pitää.

”Tilasimme tietyt laitteet tehtaalle pitkien toimitusaikojen vuoksi jo vuoden 2022 lopussa, jotta saamme ne ajoissa tuotantoon. Olemme myös aloittaneet yhteistyön paikallisen työnvälitystoimiston kanssa tehtaalle tulevan henkilöstön rekrytointia ajatellen. Meillä on hyvin proaktiivinen riskienhallintaprosessi, valmiit henkilöstön resursointisuunnitelmat sekä Nokian- ja Daytonin-tehtailta saatava jatkuva tuki, jotka kaikki edesauttavat, että pysymme tiukassa aikataulussa”, Kaczmarczyk kuvailee.

Uudessa Romanian-tehtaassa tuottavuus ja automatisointi tulevat olemaan korkealla tasolla, ja joustavien tuotantoprosessien ansiosta yhtiö pystyy vastaamaan entistäkin paremmin Keski-Euroopan markkinoiden muuttuviin vaatimuksiin, kuten sähköautoissa ja katumaastureissa käytettävien suurempien vannekoon renkaiden kasvavaan kysyntään.

”Maailman ensimmäisenä hiilidioksidipäästöttömänä rengastehtaana Oradean tehtaasta tulee alallamme vastuullisuuden benchmark – vertailukohde, johon alan muut toimijat pyrkivät. Tehdas myös auttaa meitä pienentämään hiilijalanjälkeämme entisestään. Tehtaalla käytetään vain uusiutuvista energialähteistä tuotettua energiaa, ja renkaiden valmistusprosessissa tarvittava höyry tuotetaan täysin ilman fossiilisia polttoaineita.”

Nokian Renkaat on hakenut tehtaalle investointitukea Romanian valtiolta.

”Tavoitteenamme on saada 99,5 miljoonan euron tuki. Olemme jättäneet hakemuksen, ja se on nyt Euroopan komission ja muiden tapausta käsittelevien tahojen käsittelyssä. Odotamme lopullista päätöstä asiassa seuraavan 6–9 kuukauden aikana”, Kaczmarczyk sanoo.

Oradeasta tuotantomäärältään suurin tehdas vuoteen 2027 mennessä

Vuonna 2027 Oradean-tehtaan odotetaan valmistavan jopa kuusi miljoonaa rengasta ja ohittavan Nokian-tehtaan yhtiön suurimpana tehtaana tuotantomäärissä mitattuna. Suomen-tehdas pysyy kuitenkin pohjoismaisille markkinoille valmistettujen tuotteiden sekä tutkimus- ja kehitystyön keskeisenä sijaintina.

”Nokian-tehdas on jatkossakin tärkein henkilöauton renkaita Pohjoismaiden markkinoille toimittava tehdas. Toimitamme Nokialta talvirenkaita myös Pohjois-Amerikan markkinoille. Lisäksi Nokia on tutkimus- ja kehitystyömme keskus ja raskaiden renkaidemme valmistuspaikka. Kartoitamme parhaillaan viime vuonna tehtyihin maa- ja tonttihankintoihin liittyviä laajenemismahdollisuuksia Nokian-tehtaalla, ja suunnittelemme raskaiden renkaiden tuotannon laajentamista”, Kaczmarczyk toteaa.

”Yhdysvalloissa Daytonin-tehtaan investoinnit viimeistellään tämän vuoden aikana. Näin tehtaalla on vuonna 2024 käytössä täysi kapasiteetti, mikä tukee kasvuamme Pohjois-Amerikan markkinoilla.”

Nokian Renkaiden oman tuotannon lisäksi yhtiö on allekirjoittanut ensimmäiset sopimukset tiettyjen henkilöauton renkaiden sopimusvalmistuksesta.

”Sopimusvalmistus tukee osaltaan kasvuamme ja sillä on tuotantoverkostossamme virtuaalisen tehtaan asema. Suunnitelmissamme on valmistaa vuodesta riippuen noin yhdestä kolmeen miljoonaa rengasta vuosittain sopimusvalmistuksen kautta. Meidät tunnetaan renkaiden laadusta ja suorituskyvystä, ja odotamme myös kumppaniemme noudattavan korkeita laatuvaatimuksiamme.”

Lisää tehokkuutta toimitusketjua kehittämällä

Kaczmarczyk nostaa esille myös Nokian Renkaiden jatkuvat toimet toimitusketjun parantamiseksi. Virtaviivaistamalla prosesseja ja parantamalla läpinäkyvyyttä yhtiö pyrkii pysymään ketteränä ja parantamaan koko toimitusketjun toimivuutta.

”Poistamme ketjusta manuaalisia toimintoja, jotka eivät ole yhteydessä toisiinsa eivätkä tarjoa näkyvyyttä toimitusketjuun. Vanhojen järjestelmien korvaaminen uusilla, nykyaikaisilla teknologioilla auttaa parantamaan tehokkuutta ja lisäämään toimitusketjun läpinäkyvyyttä. Pohjimmiltaan tämä parantaa sekä asiakaspalvelukykyämme että kustannustehokkuuttamme”, Kaczmarczyk kuvailee.

Adrian Kaczmarczykin vuoden 2023 pääomamarkkinatilaisuudessa pitämä englanninkielinen esitys on katsottavissa täällä.