21. kesäkuu 2016 09:18 kategoriassa Tuoteuutiset

Huollettu auto ja kunnossa olevat renkaat varmistavat nautinnollisen nelipyöräloman

Kauan odotettu kesä on vielä edessä ja monissa perheissä on jo pitkään saatettu suunnitella autolomaa. Nelipyörälomailu antaa parhaimmillaan tunteen vapaudesta. Voit pysähtyä milloin haluat ja kaaran voi suunnata mielensä mukaan tuntemattomille teille, yllättäviin kohteisiin. Autolomalla auto on usein raskaasti lastattu ja joutuu normaalia kovemmalle rasitukselle. Kevennä mieltäsi ja tarkista sekä auton että renkaiden kunto ennen kuin kiihdytät kohti taivaanrantaa. Raskaasti lastatun auton renkaat vaativat 10-15 prosenttia normaalia enemmän ilmaa.

Automatkalle ei ole mukava lähteä jos mielenrauhaa häiritsee se, että auton ja renkaiden kunto jäi tarkistamatta. Puutteellinen huolto saattaa kostautua ja matka voi keskeytyä tien pientareelle kaukana asutuksesta. Avun odottaminen ja auton korjaus vie kallista loma-aikaa ja voi rokottaa roimasti kesälomakassaa, etenkin jos autoloma suuntautuu ulkomaille.

Auton perushuollon saa järjestettyä nopeasti ja silloin autoon muun muassa vaihdetaan moottoriöljy ja suodatin sekä tarkistetaan toiminnan kannalta oleelliset osat. Huollon ohessa hoituvat samassa paikassa myös renkaiden kunnon tarkistus, tarvittaessa uusien renkaiden hankkiminen ja ilmanpaineen lisääminen.

− Lain mukaan kesärenkaiden uransyvyyden on oltava vähintään 1,6 millimetriä, mutta näin kuluneet renkaat eivät ole enää turvalliset. Etenkin vesiliirron riski kasvaa voimakkaasti, kun renkaiden uransyvyys painuu alle neljän millimetrin. Yllättävät ja rajut ukkoskuurot kuuluvat kesään, eikä kannata riskeerata perheen turvallisuutta lähtemällä lomamatkalle kuluneilla renkailla. Turvalliset renkaat ovat paras kesälomainvestointi autolomalle lähtevälle, painottaa Nokian Renkaiden teknisen asiakaspalvelun päällikkö Matti Morri.

Kitkarenkaat eivät ole kesärenkaat

Kitkarenkailla eli nastattomilla talvirenkailla ei kannata suunnata kesäteille. Niiden pehmeämpi kumisekoitus ja kulutuspinta on suunniteltu talvikeleihin ja siksi märkäpito kesälämmössä ei ole läheskään yhtä hyvä kuin kesärenkaiden. Testit osoittavat, että kitkarenkaiden jarrutusmatka märällä tiellä on noin 20 prosenttia pidempi kuin kesärenkaiden. Pehmeän kumisekoituksen vuoksi ne eivät ole myöskään yhtä vakaat kuin kesärenkaat, jolloin raskaasti lastattu auto saattaa helposti lähteä heittelehtimään nopeassa väistötilanteessa.

Samalla tavoin tulee tarkistaa myös asuntovaunun tai asuntoauton renkaat. Tavallinen vika vanhemmissa asuntovaunun renkaissa on se, että niiden sivuissa on pieniä halkeamia, jotka johtuvat renkaiden iästä ja suuresta altistumisesta auringonvalolle.

Muista lisätä ilmaa renkaisiin

Kun auto on huollettu ja alla on hyvät renkaat, tulee vielä muistaa tarkistaa renkaiden ilmanpaine ennen lomamatkan alkua.

− Raskaasti lastatun auton renkaiden ilmanpainetta tulee nostaa 10-15 prosenttia. Jos suositeltu paine on esimerkiksi 2,5 baria tulee renkaisiin lisätä 0,25-0,40 baria ilmaa. Rengassuositukset löytyvät auton käsikirjasta. Rengaspaineet on tarkistettava kylmistä renkaista. Kesäloman jälkeen paineet kannattaa jälleen laskea normaaliarvoihin, opastaa Morri.

Ja lopuksi tärkein edellytys onnistuneelle kesälomamatkalle: aja rauhallisesti ja ennakoivasti. Muista, että lomalla ei ole kiire minnekään. Sekä ratin takana istuva että muut autossa matkustavat nauttivat autolomasta huomattavasti enemmän, kun matka sujuu leppoisasti ja turvallisesti.

Vinkkilista turvalliseen ja huolettomaan autolomaan

 • Tutki renkaiden kunto ja uransyvyys, turvallinen matka = vähintään 4 mm:n uransyvyys
 • Tarkista rengaspaineet, lisää raskaasti lastatun auton renkaisiin enemmän ilmaa, muista tarkistaa myös mahdollisen vararenkaan ilmanpaine
 • Paremmat renkaat on aina asennettava auton taka-akselille, olipa kyseessä etu-, taka- tai nelivetoinen auto
 • Huolehdi myös asuntovaunun ja asuntoauton renkaiden kunnosta ja rengaspaineista
 • Tarkista moottoriöljyn, jäähdytysnesteen, ohjaus- ja jarrutehostimien nesteet sekä tuulilasinpesunesteen määrä
 • Käy läpi moottorin hihnojen kunto ja valojen toiminta
 • Ota mukaan varoituskolmio, huomioliivi, taskulamppu, ensiapupakkaus ja renkaan vaihtoon/ tilapäiseen korjaamiseen tarvittavat välineet
 • Lastaa raskaat tavarat alimmaisiksi
 • Älä lastaa raskaita tavaroita suksiboksiin, sillä ne muuttavat auton painpisteen. Katso autosi ohjekirjasta kuinka paljon katolle saa lastata
 • Ota mukaan pullo öljyä ja jäähdytinnestettä, sulakkeita sekä auton käsikirja
 • Puhdista tuulilasi myös sisäpuolelta
 • Varaa riittävästi aikaa matkalle
 • Älä puhu matkapuhelimeen ajaessasi
 • Aja rauhallisesti ja säilytä turvaetäisyydet
 • Pysähdy usein ja lepää riittävästi
 • Turvallista ja huoletonta matkaa

Kuvia:

www.nokiantyres.com/summerseason-nordic 
www.nokiantyres.com/HakkaGreen2

Kesärengasvinkkejä:
www.nokianrenkaat.fi/innovatiivisuus/rengastietoa/kayttovinkkeja/ 

Video: Nokian kesärenkaat – Testausta äärioloissa
http://youtu.be/BydRpvWoZFw 

Video: Ainutlaatuista kestävyyttä - Nokian Aramid Sidewall –teknologia 
http://youtu.be/N5LvBke-UqY 

Oikeat rengaspaineet: 
http://www.nokianrenkaat.fi/rengaspaineet

Usein kysyttyä renkaista: 
http://www.nokianrenkaat.fi/usein_kysyttya 

Lisäturvaa Pohjoisen teille - Hakka-turva
www.nokianrenkaat.fi/hakkaturva/

Lisätietoja: www.nokianrenkaat.fi

Teknisen asiakaspalvelun päällikkö Matti Morri, tel. +358 10 401 7621
[email protected]

www.facebook.com/nokianrenkaatsuomi 
www.youtube.com/NokianTyresCom 
www.twitter.com/NokianTyresCom 
www.linkedin.com/company/nokian-tyres-plc