15. huhtikuu 2021 09:00 kategorioissa Yhtiöuutiset, Tuoteuutiset

Älyrenkailla varustetut robottiautot tekevät tuloaan – luvassa turvallisempia kilometrejä

Autonomiset autot ovat kurvanneet Suomen teille. Sitä mukaa kun robottiautot ja niiden alla älyrenkaat yleistyvät, myös tieliikenteen turvallisuus kasvaa. 

Tulevaisuudessa autonomisten autojen renkaissa korostuvat perinteisten rengasominaisuuksien, kuten märkäpidon, lisäksi älykkäät ominaisuudet. Renkaiden sensoriteknologian avulla saadaan aiempaa enemmän tietoa olosuhteista ja niiden muutoksista. 

– Etenkin premium-luokan renkaissa nähdään muutaman vuoden sisällä nykyistä enemmän kuljettajaa avustavia ratkaisuja. On todennäköistä, että sitä mukaa kun älyrenkaat ja autonominen ajaminen yleistyvät, myös liikenneonnettomuudet vähenevät, toteaa Nokian Renkaiden Head of Digital Technology Mika Penttilä. 

Renkaiden sensoriteknologia tarjoaa ainutlaatuista mittausdataa 

Renkaisiin kytkettävillä sensoreilla voidaan kerätä tietoa esimerkiksi renkaiden paineesta, lämpötilasta ja kulumisesta. Tieto hyödyttää myös henkilöauton kuljettajaa, mutta autonomisille autoille se on perusmahdollistaja. 

– Renkaiden sensoreilla saadaan olosuhteista sellaista tietoa, jota ei perinteisesti ole ollut saatavilla. Kun autossa ei ole ihmistä tekemässä havaintoja, täytyy kaiken perustua mittauksiin, Penttilä kertoo. 

Paineen, lämpötilan ja kulumisen mittaamisen lisäksi ensimmäisenä tulee yleistymään auton kuorman mittaaminen. Varsinkin itsestään ajaville kulkuvälineille se on tärkeä tieto, sillä siten voidaan ilman ihmissilmää varmistaa, ettei esimerkiksi robottibussissa ole liikaa matkustajia eikä se lähde liikkeelle ylikuormattuna. 

Turvallisuustekijöiden lisäksi älykkäisiin renkaisiin liittyy myös ympäristönäkökulma. Kun ajoneuvo tietää, mikä on ideaalinen rengaspaine kuhunkin tilanteeseen, ei polttoainetta kulu turhaan. 

– Renkaiden kunnosta saatava data taas mahdollistaa myös renkaiden elinkaaren optimoinnin, Penttilä lisää. 

Robottibussien pilotteja kotimaassa ja kansainvälisesti 

Esimakua älyrenkaista ja autonomisista autoista on saatu jo jonkin aikaa. Nokian Raskaat Renkaat aloitti myynnin ja toimitukset älyrenkaille viime syksynä. Kyseessä on Intuitu-konsepti, jonka ensimmäisessä vaiheessa maatalous- ja urakointirenkaat yhdistyvät mobiilisovellukseen. 

Robottibussien pilotteja kotimaassa ja kansainvälisesti

Autonomisesta ajamisesta taas on kerätty kokemuksia GACHA-robottibussipilotissa. Suomalaisen Sensible 4:n rakentama ja automatisoima ja japanilaisen Mujin suunnittelema GACHA-robottibussi pilotoi viime kesänä Pasilassa yhteensä 300 ajotunnin ajan ja sen kyydissä kulki 190 matkustajaa. 

–Vaikeasta maailmantilanteesta huolimatta asiakkaat pääsivät Pasilassa nauttimaan GACHAn kyydistä, ja kyydin tasaisuus sai kiitosta. Tällä hetkellä suunnitteilla on uusia pilotteja muun muassa Arabiemiraatteihin ja Japaniin, kertoo Sensible 4 -yrityksen toimitusjohtaja Harri Santamala. 

Pasilan pilotin ajan GACHAn alla rullasivat Nokian Renkaiden Hakka-kesärenkaat, jotka ovat osaltaan olleet varmistamassa, että GACHAn kyyti on ollut miellyttävän tasaista ja ennen kaikkea turvallista. Nokian Hakka Blue 2 SUV -kesärenkaiden märkäpito-ominaisuudet ovat taanneet sen, että kovemmatkaan kesäsateet eivät ole haitanneet GACHAn menoa. 

– Robottiauton ohjelmisto on ohjelmoitu toimimaan tietynlaisissa olosuhteissa ja tiettyyn kitkatasoon perustuen. Määritellyn minimikitkan täytyy toteutua kaikissa olosuhteissa, Santamala painottaa. 

Liikenteen älykkyys ei siis enää ole vain hurja tulevaisuudenvisio, vaan konkretia lisääntyy koko ajan. Sensible 4 kehittää ja testaa ohjelmistoaan jatkuvasti kohti laajamittaista käyttöä. Tällä hetkellä on esimerkiksi meneillään vuoden mittainen itseajava pilotti, joka palvelee asiakkaita Oslon alueella, Norjassa. Santamala uskoo, että vuoteen 2035 mennessä autonomiset autot ovat jo valtavirtaa.   

Lisää aiheesta: 

Autonominen ajaminen: maailman ensimmäinen kaikissa sääoloissa toimiva robottibussi liikennöi Nokian Hakkapeliitoilla 

Älyrenkaat yleistyvät jo lähivuosina – näin kuluttaja hyötyy sensoriteknologiasta 

Äly on osa renkaan tulevaisuutta – autoilija toivoo keliin reagoivaa rengasta 

Lisätietoja: 

Nokian Renkaat Oyj 
Head of Digital Technology Mika Penttilä, puh. 010 401 7033 
mika.penttila@nokiantyres.com  

Sensible 4 Oy 
CEO – Co-founder Harri Santamalapuh 040 334 1516 
harri.santamala@sensible4.fi