Renkaan kantavuus ja kantavuusluokka

Renkaan kantavuus ja kantavuusluokka

Rengasmerkinnät kertovat paljon renkaan ominaisuuksista ja ovat korvaamaton apu oikeaa rengasta valittaessa. Renkaan sivupintaan painetuista merkinnöistä selviää myös renkaan kantavuus, joka ilmaistaan kantavuus- tai kuormitusluokan avulla. Opettele tuntemaan renkaasi kantavuusindeksi ja -luokka löytääksesi omaan autoosi juuri sopivat renkaat.

Löydä autoosi parhaiten sopivat renkaat

Mikä on renkaan kantavuusindeksi?

Renkaan sivupinnasta löytyy joukko rengasmerkintöjä, jotka kertovat muun muassa renkaan koon sekä sen kantavuusindeksin. Kantavuusindeksi eli englanniksi “load index” (LI) kertoo, kuinka paljon painoa yksi rengas pystyy kannattelemaan normipaineella. Tämän perusteella on mahdollista tarkistaa niin sanottu renkaan kuormitusluokka, joka ilmaisee yhden renkaan enimmäiskuorman. 

Merkintä ei kerro suoraan renkaan kestämää kilomäärää, vaan ainoastaan sen kuormitusluokan. Luvun vastaavuus kiloissa tulee tarkistaa erikseen taulukosta, johon kuormitusluokat sekä niitä vastaavat kilomäärät on merkitty. Mitä suurempi renkaan kuormitusluokka on, sitä enemmän painoa yksi rengas pystyy kannattelemaan. Huomioithan, että renkaassa ajoneuvon alla tulee olla oikeat rengaspaineet renkaaseen kohdistuvan kuorman kannattelemiseksi. 

Rengasmerkinnöissä kantavuusluokka on kerrottu toiseksi viimeisenä ennen renkaan nopeusluokkaa, joka kertoo suurimman nopeuden, jonka rengas kestää säilyttäen ajo-ominaisuutensa. Rengasmerkinnöissä voi olla lopussa myös merkintä XL, joka ilmaisee niin sanotun korotetun kuormitusluokan. Esimerkiksi rengasmerkinnässä 205/55 R 16 94 V XL renkaan kantavuusluokka on 94. Tämä on kilogrammoissa 670 kg. Tällöin ajoneuvon alla neljän renkaan kokonaiskaantavuus on 2680 kg.

Autoilijan tulee ottaa huomioon renkaan kantavuusluokka uusia renkaita ostaessa, sillä ajoneuvoon ei saa asentaa akselikuormaan verrattuna liian matalan kantavuusluokan renkaita. Autoosi sopivan renkaan kantavuusluokan voit tarkistaa ajoneuvon ohjekirjasta. Kun valitset autoosi oikean kantavuusluokan renkaat, ne pystyvät kannattelemaan autosi kuorman myös täyteen lastattuna. Tähän kuuluvat auton kuljettajan lisäksi muut matkustajat ja kuljetettava kuorma auton tavaratilassa. Renkaiden kantavuus tulee ottaa huomioon erityisesti, jos vedät mukanasi peräkärryä tai kuljetat autossa muuten raskaita kuormia. 

XL eli korotettu kuormitusluokka

Korotetun kuormitusluokan renkaita kutsutaan myös vahvistetuiksi renkaiksi. XL-luokan renkaassa maksimikuorma on suurempi verrattuna renkaaseen ilman tätä luokitusta. Vahvistamattomista renkaista tämä merkintä puuttuu, mutta niihin voidaan viitata lyhenteellä SL eli “standard load”. Korkeamman kuormitusluokan renkaista kertoo rengasmerkinnän lopussa oleva XL eli “Extra Load” -merkintä. Tällöin renkaan rakenne on jämäkämpi, joten se kestää ajossa raskaiden kuormien alla ja tuottaa vähemmän lämpöä, joka voisi kuluttaa rengasta. Rengas on vahvistettu kestämään korkeampia rengaspaineita vahvistamattomaan renkaaseen verrattuna. Korotettu kuormitusluokka ei vaikuta renkaan kokoon vaan kertoo, miten paljon painoa rengas pystyy kannattelemaan turvallisesti. 

Mitä muuta rengasmerkinnät kertovat?

Renkaan kantavuudesta kertovan kantavuusluokan lisäksi rengasmerkinnöistä selviävät seuraavat renkaan ominaisuudet:

  • renkaan leveys
  • renkaan profiilisuhde
  • renkaan rakenne
  • vanteen halkaisija
  • nopeusluokka

Voit etsiä oikeankokoisen renkaan autoosi Nokian Renkaiden verkkosivuilta. Syötä rengashakuun autosi rekisteritunnus, auton malli tai renkaan koko ja saat selville autoosi sopivat kesä- ja talvirenkaat Nokian Renkailta. Koska kantavuusluokan tietäminen tulee tarpeeseen erityisesti raskaiden kuormien kuljettamisen yhteydessä, kannattaa pakettiautolla ajavan autoilijan pitää huoli, että renkaat kestävät kuljetettavan lastin kuormituksen. Huomioitavaa on myös, että pakettiautoihin suunnitelluissa C-renkaissa painetasot ovat selkeästi korkeammat kuin henkilöauton renkaissa. Löydät myös laadukkaat pakettiauton kesä- tai talvirenkaat Nokian Renkailta.

 

LÖYDÄ AUTOOSI PARHAITEN SOPIVAT RENKAAT