15. syyskuu 2015 12:30 kategoriassa Tuoteuutiset

Pohjoisen teille uusi AA-luokiteltu kesärengas:

Nokian Hakka Green 2 rullaa kevyesti ja kestävästi

Pohjoiseen räätälöidyn Nokian Hakka -kesärengasperheen huolettomasti rullaava esikoinen uudistui täysin. Keväällä 2016 rengasliikkeisiin porhaltava uusi Nokian Hakka Green 2 etenee tasapainoisesti sadekelillä, minimoi polttoaineenkulutuksen ja lisää nautinnollisia ajokilometrejä.

Nokian Hakka Green 2

Maailman pohjoisimman rengasvalmistajan tekninen oivallus, Nokian Tyres Coanda -teknologia, ohjaa ja kiihdyttää veden poistumista renkaan ja tien välistä. Keksintö torjuu tehokkaasti autoilijoiden pelkäämää vaarallista vesiliirtoa. Samaa ilmiötä on jo aikaisemmin sovellettu menestyksekkäästi mm. lentokoneen siivissä ja F1-autoissa. Karkeille Pohjolan teille kehitetty Nokian Hakka Green Hybrid -kumisekoitus yhdessä optimoitujen rakenne- ja pintamalliratkaisujen kanssa varmistaa oivallisen kulumiskestävyyden kevään ensihetkistä syksyn viileämpiin keleihin. Uuden Hakka Greenin 2:n kulumiskestävyys on jopa 15 prosenttia parempi edeltäjäänsä verrattuna.

Mukavaa ja vaivatonta liikkumista huokuvan Nokian Hakka Green 2:n kattava 13-16-tuuman kokovalikoima soveltuu erityisen hyvin pienempiin ja keskikokoisiin perheautoihin. Nopeusluokka on pääosin T eli 190 km/h ja H eli 210 km/h. Laajasta valikoimasta löytyy yhteensä 5 märkäpidoltaan ja vierintävastukseltaan EU-rengasmerkinnän parhaaseen A-luokkaan rankattuja rengaskokoja kuten markkinoiden suosituin koko 205/55 R16.

Lehtitestien kärkitiloja hallitsevan Hakka-kesärengasperheen uutuustuotteen tärkeimmät markkina-alueet ovat Pohjoismaat ja Venäjä. Kokovalikoima on kokonaisuudessaan autoilijoiden saatavilla kevään 2016 aikana.

Kestävää turvaa – uusi Nokian Hakka Green Hybrid -kumisekoitus

Pohjoisen vaihtelevan kesän täydellisesti hallitsevan Nokian Hakka Green 2:n luotettavien turvallisuusominaisuuksien, parantuneen kulumiskestävyyden ja vihreän luonteen sielu on kulutuspinnan Nokian Hakka Green Hybrid -kumisekoitus. Kulutuspintasekoituksen silica-partikkelit muodostavat tiheän verkoston, joka mukautuu olosuhteiden mukaan märkäpitoa ja ajomukavuutta kasvattaen. Kumiseokseen lisätty mänty- ja rypsiöljy tehostaa kepeää menoa alentamalla vierintävastusta. Metsäkone- ja kaivosrenkaissa käytetty pienipartikkelinen noki viimeistelee lujan ja kestävän, kameleonttimaisen kumiseoksen. 

- Vuosien ajan kehittämämme ja tutkimamme materiaali- ja rakenneratkaisut mahdollistivat Hakka-kesärenkaamme DNA:n kokonaisvaltaisen uudistamisen, mikä todella tuntuu pohjoismaisen autoilijan arjessa. Enemmän turvallisuutta märälle tielle, vakaampi ajotuntuma myös ääritilanteissa ja kestävyyttä kovaankin käyttöön, Nokian Renkaiden tuotekehityspäällikkö Jarno Ahvenlammi sanoo.

Lähes viiden vuoden kehitystyön ja monipuolisen Suomessa, Saksassa, Espanjassa ja Yhdysvalloissa tapahtuneen kenttätestauksen ansiosta Nokian Hakka Green 2:n turvallisuus- ja käsittelyominaisuudet ovat kiitettävät. EU-rengasmerkinnän mukainen märkäpito- ja polttoainetehokkuusluokitus on alan ehdotonta huippua eli A- tai B-luokassa. Märällä tiellä uusi Nokian Hakka Green 2 pysähtyy 80 km/h vauhdista jopa yli 18 metriä eli noin neljä autonmittaa ennen turvallisuusominaisuuksiltaan heikkoja kesärenkaita. (A-F-luokkien ero). Vihreää liikkumista ja äärimmäisen pientä polttoaineenkulutusta arvostavalle vaivattomasti etenevä Nokian Hakka Green 2 tarjoaa jopa 0,6l/100 km säästön (A-G-luokka).

Vankka rakenne tuo lisäkilometrejä

Nokian Hakka -uutuuden vankka teräsvyörakenne koostuu yksittäisistä, messingillä päällystetyistä teräslangoista. Yksittäinen lanka koostuu kahdesta filamentista, jotka on kiedottu yhteen. Yksittäisen filamentin halkaisija on vain 0,25 mm, mutta vetolujuus mahdollistaa jopa henkilöauton hinaamisen. Teräslangan vahvuus on kasvanut yli 15 prosenttia edeltäjään eli testivoittaja Nokian Hakka Greeniin verrattuna.

Aikaisempaa joustavamman, mutta samalla vahvemman teräsvyörakenteen vaikutukset yhdessä Nokian Hakka Green Hybrid -kumisekoituksen ja modernin epäsymmetrisen pintamallin kanssa ovat moninaiset. Varma ajokäytös tekee kaistanvaihdoista helppoja ja hallittuja. Kepeämpi, ympäristöystävällisempi rullaus tuntuu vaatimattomana polttoainelaskuna. Parantunut piston- ja viillonkestävyys tuo lisäkilometrejä. Pohjoismaissa tehtyjen taksitestien mukaan Hakka Green 2:n kulumiskestävyys on jopa 15 prosenttia parempi aikaisempaan sukupolveen verrattuna.

Vältä vesiliirto – Sirppiurat ja Coanda -teknologia

Pohjoismaisessa kesärengastutkimuksessa (Nokian Renkaat 2015) autoilijoiden arvostamaksi tärkeimmäksi rengasominaisuudeksi nousi turvallinen ja hyvä käsittelytuntuma kaikissa tilanteissa. Toivelistan kärkipäässä oli myös renkaiden hyvä pito ja ajomukavuus.

Tyylikkään tulokkaan märkäpito-ominaisuudet jalostettiin huippuunsa uuden kumisekoituksen avulla, minkä lisäksi aikaisempaa avonaisempi pintamalli kiillotettuine urineen hillitsee taidokkaasti sadekelin vaaroja. Keskialueen massiivisia ripoja leikkaavat aggressiiviset, sisäolkapäälle levenevät sirppiurat, jotka säilövät tarmokkaasti vettä ja ohjaavat sen pitkittäisuriin. 

Pitkittäisurasta veden poistumista nopeuttaa Nokian Tyres Coanda –teknologia, joka torjuu vahvasti vesiliirtoa. Sisäolkapään kuviopalojen kulmien kaareva, hyppyrimäinen muotoilu ohjaa ja kiihdyttää veden virtausta pitkittäisurasta poikittaisuraan. Coanda-ilmiö merkitsee virtauksen pyrkimystä kääntyä kohti lähellä olevaa pintaa. Coanda-ilmiötä hyödynnetään myös parantamaan lentokoneen siipien ja F1-autojen aerodynamiikkaa.

Tuplateho vesiliirtoa vastaan saadaan aikaan, koska vettä varastoivat ja veden poistumista poikittaisurista jouduttavat myös olkapääalueiden trumpettiurat. Oivalliset vesiliirrontorjuntaominaisuudet säilyvät myös renkaan kuluessa.

Maksimoi mukavuuden – Silent Sidewall Technology

Matkanteon mukavuuden maksimoi uusi Silent Sidewall Technology. Sivupinnan ja kulutuspinnan väliin räätälöity erikoiskumisekoitus suodattaa aktiivisesti tiestä välittyvää ääntä ja teräsvyöpaketin värähtelyä estäen haitallisten ääniaaltojen kulkeutumisen sivupinnan kautta vanteeseen sekä edelleen ohjaamoon. Innovaatio pienentää merkittävästi ajoneuvon sisälle kantautuvaa ääntä. Myös tuttua Silent Groove Design -keksintöä käytetään ajoneuvon sisämelun ja ohiajomelun hillitsemiseen. Pitkittäisripojen puolipyöreät kolot vähentävät myös ilmanvastusta, mikä tuo polttoaineenkulutuksen pienenemisen kautta lisää ajokilometrejä.

Helppoa turvallisuutta – DSI-uransyvyysmittari ja infoalue

Hyväkuntoiset renkaat vähentävät olennaisesti vesiliirron mahdollisuutta. Jotta autoilijoiden olisi helppo tarkkailla renkaidensa uransyvyyttä, Nokian Renkaat on kehittänyt kaksi nerokasta turvallisuutta parantavaa keksintöä: renkaiden kulumis- ja vesiliirtovaroittimen.

Renkaan keskirivan kulumisvaroitin (Driving Safety Indicator, DSI) ilmaisee uransyvyyden. Numerorivistöstä voi tarkistaa jäljellä olevan kulutuspinnan millimetreinä. Numerot häviävät yksitellen sitä mukaa, kun rengas kuluu. Vesiliirtovaroitin muistuttaa kasvaneesta vesiliirtoriskistä. Vesiliirtovaroittimen pisara häviää, kun urasyvyyttä on jäljellä vähemmän kuin 4 mm.

Turvallisuutta parantaa sivupinnan infoalueelta löytyvä paikka- ja painemuisti. Infoalueelle voidaan merkitä vaihdon yhteydessä oikeat paineet ja käyttöpaikka. Käyttömukavuutta ja turvallisuutta edistää lisäkenttä, johon voi kirjata kevytmetallivanteiden pulttien kiristysmomentin.

Nokian Hakka – ainutlaatuinen pohjoinen konsepti

Nokian Hakka –kesärengasperhe on räätälöity pohjoisen olosuhteisiin. Pohjoisen teille tyypilliset epätasaiset ja karheat tienpinnat sekä nopeasti vaihtuvat sääolot vaativat renkailta erityisominaisuuksia. Vaativat ja vaihtelevat kesäkelit on huomioitu Hakka-kesärenkaiden kumisekoitusten ja rengasrakenteiden kehitystyössä. Hakka-kesärenkaat käyttäytyvät yllätyksettömästi laajalla lämpötila-alueella, kestävät hyvin kulumista ja paikka paikoin heikkoja tieolosuhteita.

Kaikki Nokian Hakka -kesärenkaat ja Nokian Hakkapeliitta -talvirenkaat ovat Hakka-turvan piirissä. Hakka-turva takaa sen, että jos asianmukaisesti käytetty rengas rikkoutuu tapaturmaisesti korjauskelvottomaksi, saa kuluttaja uuden vastaavan tuotteen veloituksetta Nokian-renkaita myyvästä liikkeestä Suomessa, Ruotsissa tai Norjassa.

Pääinnovaatiot:

Hallittua turvallisuutta

Nokian Tyres Coanda –teknologia. Tehokasta vesiliirrontorjuntaa. Sisäolkapään kuviopalojen kulmien kaareva, hyppyrimäinen muotoilu ohjaa ja kiihdyttää veden virtausta pitkittäisurista poikittaisuriin. Oivalliset vesiliirrontorjuntaominaisuudet säilyvät myös renkaan kuluessa. Kuviopalojen välissä on myös virtausteknisesti optimoitu tuki, joka vähentää palojen välistä liikettä. Tuki parantaa ajettavuutta ja varmistaa miellyttävän ajoäänen ja tasaisemman kulumismuodon.

Sirppiura. Turvallisuutta märälle tielle. Keskialueen ripoja leikkaavat aggressiiviset sirppiurat, jotka säilövät tehokkaasti vettä ja ohjaavat sen pitkittäisuriin.

Trumpettiura. Torjuu vesiliirtoa. Olkapääalueiden trumpettiurat,virtausteknisesti optimoidut luotimaiset kolot varastoivat vettä renkaan ja tien välistä sekä kiihdyttävät veden virtausta pääurista poikittaisuriin maksimoiden pidon.

Uusi pintamallidesign. Turvallisempi ajotuntuma. Palakuvioinen ja voimakkaasti sidottu ulko-olkapää säilyy jäykkänä tiekosketuksessa. Tarkka ja vakaampi ajotuntuma, pienempi ajoääni. Avonainen pintamalli ja sisäolkapään uudet innovaatiot parantavat pitoa märällä tiellä.

Enemmän ajokilometrejä, vihreämpää liikkumista

Nokian Hakka Green Hybrid –kulutuspintasekoitus. Enemmän kestävyyttä, turvallisuutta, ajomukavuutta ja polttoainetehokkuutta. Intelligent Green Silica -kumisekoitus, ympäristöystävällinen mänty- ja rypsiöljy sekä mm. kaivosrenkaissa käytetyn pienipartikkelisen noen yhdistelmä sopeutuu tien, lämpötilan ja ajokäytöksen mukaan. Laajalla lämpötila-alueella vakaasti toimiva uusi kulutuspintasekoitus kestää hyvin karkeiden teiden rasituksen.  

* Intelligent Green Silica yhdistää tasapainoiset turvallisuusominaisuudet ja vihreän liikkumisen. Silica-partikkelit muodostavat silaanien ja polymeerien kanssa aikaisempaa tiheämmän verkoston, joka mukautuu olosuhteiden mukaan märkäpitoa ja ajomukavuutta kasvattaen. Märkäpito toimii luotettavasti kaikissa pohjoisen kesärengaskauden lämpötiloissa keskikesän helteistä loppusyksyn viileneviin keleihin.

* Mänty- ja rypsiöljyn yhdistelmä eli Green Hybrid Oil alentaa tehokkaasti kumisekoituksen lämpötilaa vähentämällä molekyylien välisestä liikkeestä aiheutuvaa kitkaa, mikä kasvattaa renkaan kepeää rullausta. Matala vierintävastus tuo taloudellisuutta pienentyneenä polttoaineenkulutuksena ja tuottaa samalla vähemmän pakokaasupäästöjä. Uusi öljykombinaatio vähentää myös lämmönkehitystä, mikä tuo lisäkilometrejä.

* High Modulus Carbon Black -nokipartikkelit muodostavat suuren joukon vankkoja sidoksia, mikä kasvattaa repimislujuutta ja tuo kumiseokseen viillon- ja pistonkestävyyttä. Uusi noki on partikkelikooltaan pienempää kuin aiemmin käytetty, mikä kasvattaa sidospinta-alaa ja edelleen kestävyyttä.

Uusi teräsvyörakenne. Lisää nautinnollisia ajokilometrejä. Varma ajokäytös tekee kaistanvaihdoista hallittuja myös uraisilla teillä. Parantunut piston- ja viillonkestävyys tuo lisäkilometrejä torjumalla irtokivien lähentelyt. Kepeämpi, ympäristöystävällisempi meno tuntuu vaatimattomana polttoainelaskuna, koska uusi rakenne vähentää hukkaenergian määrää.

Mukavuutta ja mielenrauhaa

Silent Sidewall Design. Lisää ajomukavuutta. Sivupinnan ja kulutuspinnan väliin räätälöity erikoiskumisekoitus suodattaa aktiivisesti tiestä välittyvää ääntä ja värähtelyä estäen haitallisten ääniaaltojen kulkeutumisen sivupinnan kautta edelleen ohjaamoon.

Silent Groove Design. Enemmän ajomukavuutta. Ajomukavuutta lisäävät pitkittäisripojen seinämässä olevat golfpallon pintakuviota muistuttavat puolipallomaiset kolot. Keksintö hillitsee ajoneuvon sisä- ja ohiajomelua. Muotoilu myös vähentää ilmanvastusta ja jäähdyttää renkaan pintaa, mikä parantaa kulumiskestävyyttä.  

Uusi Nokian Hakka Green 2 – Luonnollisesti turvallinen 

  • Tinkimätön pito märällä tiellä
  • Miellyttävä ja tasapainoinen ajotuntuma  
  • Erittäin alhainen polttoaineenkulutus
  • Kestävää turvallisuutta – vahva rakenne ja oivallinen kulumiskestävyys

Tuotekuvia:
www.nokiantyres.com/HakkaGreen2

Video: Uusi Nokian Hakka Green 2 - Luonnollisesti turvallinen
https://youtu.be/cHNs1krzoJ0

Video: Nokian Hakka Green 2 - Mitä voi tehdä yhdellä teräslangalla?
https://youtu.be/aUqByygQI5U

Video: Nokian kesärenkaat – Testausta äärioloissa
http://youtu.be/BydRpvWoZFw

Video: Ainutlaatuista kestävyyttä - Nokian Aramid Sidewall –teknologia
http://youtu.be/N5LvBke-UqY

Lisää aiheesta:

Lisäturvaa Pohjoisen teille ­– Hakka-turva
www.hakkaturva.fi

Nokian Renkaat – maailman pohjoisin rengasvalmistaja ja talvirenkaan kehittäjä www.nokianrenkaat.fi/yritys/perustietoa/historia/

Hakkapeliitta-testikuljettajablogit
http://hakkapedia.fi/blog/fi/

Bloggaavat Nokian Renkaiden rengasammattilaiset
http://rengasblogi.fi/

Lisätietoja:

Nokian Renkaat Oyj, Teknisen asiakaspalvelun päällikkö Matti Morri, puh. +358 10 401 7621 matti.morri(at)nokiantyres.com

Tuotekehityspäällikkö Jarno Ahvenlammi, p. +358 10 401 7741 jarno.ahvenlammi(at)nokiantyres.com

Twitter: https://twitter.com/NokianTyresCom 
YouTube: www.youtube.com/NokianTyresCom 
Facebook: www.facebook.com/nokianrenkaatsuomi 
LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/nokian-tyres-plc