EU-rengasmerkinnän uusiminen

EU-rengasmerkinnän uusiminen

EU-rengasmerkintä uusitaan tänä vuonna, mutta miksi?

EU-rengasmerkinnän tarkistettu versio tulee voimaan 1.5.2021. Tämä tuo mukanaan useita muutoksia merkinnän sisältöön ja esitystapaan. 

EU-rengasmerkintä on ollut pakollinen EU:ssa myytävien henkilöautojen, katumaastureiden ja pakettiautojen kesärenkaissaall season -renkaissa ja nastattomissa talvirenkaissa vuodesta 2012. Kolmen luokituskriteerin, jotka ovat polttoainetaloudellisuus, märkäpito ja vierintämelu, on tarkoitus auttaa kuljettajia tekemään perusteltuja päätöksiä heidän ostaessaan renkaita. Merkintä uusitaan, jotta turvallisempien ja polttoainetaloudellisempien renkaiden valinta on entistä helpompaa. 

 

Mitä uutta EU-rengasmerkinnässä on 1.5.2021 jälkeen?

Lumipito- ja jääpitomerkintä

märkäpidon ja polttoainetehokkuuden luokat uusitaan 

koskee myös kuorma- ja linja-autojen renkaita

Uusi merkintä sisältää samat kolme luokkaa kuin aiemmin. Märkäpidon ja polttoainetaloudellisuuden luokat on kuitenkin uusittu vastaamaan kotitalouskoneiden merkintöjä. Tyhjät luokat poistetaan ja asteikko on A–E. Lisäksi käyttöön tulee uusi tapa merkitä meluluokka kirjaimilla A–C, mutta desibelitason merkintä pysyy samana.   

Vanhojen kriteerien lisäksi uusi merkintä sisältää jatkossa lumi- ja jääpitomerkinnän. Vaativaan talvikäyttöön hyväksytyssä renkaassa on lumipitomerkintä, ja kansainvälisen jääpitotestin läpäisseessä renkaassa on jääpitomerkintä.  

Uusi merkintä sisältää QR-koodin, jonka skannaamalla voi saada lisätietoja renkaasta EPREListä (European Product Registry for Energy Labelling). 

Fyysinen merkintä on jatkossa lisättävä renkaiden kulutuspinnalle myös kuorma- ja linja-autonrenkaissa, joiden merkinnät on tähän asti tarvinnut sisällyttää vain markkinointimateriaaleihin ja teknisiin tietoihin. Jääpitomerkintä ei koske kuorma- ja linja-autojen renkaita. 

Miksi rengasmerkintä uusitaan?   

lisää talviturvallisuutta

tieturvallisuus paranee 

vähemmän päästöjä

Parempi liikenneturvallisuus: Uusien lumi- ja jääpitomerkintöjen ansiosta kuljettajien on helpompi hankkia renkaat, jotka ovat riittävän turvalliset vaativissa talviolosuhteissa, esimerkiksi Pohjoismaiden talvisilla teillä.  

Pienemmät päästöt: Uudistetun merkinnän tarkoituksena on auttaa kuljettajaa valitsemaan polttoainetaloudellisemmat renkaat ja vähentää siten liikenteen päästöjä.  

Löydä autoosi parhaiten sopivat renkaat