MIKÄ EU-RENGASMERKINTÄ ON?

MIKÄ EU-RENGASMERKINTÄ ON?

Löydä autoosi parhaiten sopivat renkaat

Vuodesta 2012 lähtien EU-rengasmerkintä on auttanut kuljettajia vertailemaan EU-alueella tarjottavia renkaita. Merkintä muistuttaa kotitalouskoneiden energiamerkintöjä, ja sen avulla luokitellaan renkaat turvallisuuden ja polttoainetaloudellisuuden suhteen. Merkinnässä kuvataan renkaan märkäpito, vierintämelu ja polttoainetaloudellisuus sekä talvirenkaan jää- ja lumipito. Kaikki merkinnän arvot on saatu vakiintuneilla testauskäytännöillä, joita kaikki EU:n alueella renkaita myyvät rengasvalmistajat käyttävät. Merkintä koskee kaikkia henkilö-, paketti-, kuorma- ja linja-autojen sekä katumaastureiden kesärenkaita, All Season -renkaita ja nastattomia talvirenkaita. 

MERKINNÄN TAVOITTEENA ON YKSINKERTAISTAA TURVALLISEMPIEN JA POLTTOAINETEHOKKAAMPIEN RENKAIDEN VALINTAA

Rengasmerkinnän tarkoituksena on auttaa sinua tekemään perusteltuja valintoja renkaita ostaessasi. Merkinnän tiedot kertovat renkaan turvallisuudesta märillä, lumisilla ja jäisillä teillä, renkaan vaikutuksesta ajoneuvon polttoaineenkulutukseen sekä siitä, miten voimakas renkaan vierintämelu on ajon aikana auton ulkopuolella. Merkinnän arvojen perusteella on helpompi valita tarpeisiin parhaiten sopiva rengas.

Merkintää lukiessa kannattaa ottaa huomioon, millaiset ovat tavanomaisiset ajo-olosuhteesi sekä se, etsitkö kesä- vai talvirenkaita. Esimerkiksi märkäpito on tärkeä ominaisuus kesärenkaassa, jolla ajetaan alueella, jossa sataa paljon kesällä, mutta yhtä tärkeä se on talvirenkaassa alueella, jossa talvet ovat leutoja ja sateisia. Vastaavasti jos vaativaan talvisäähän suunnitellulla talvirenkaalla halutaan ajaa jäällä ja pakkautuneella lumella, renkaan märkäpitoarvo ei ole läheskään niin tärkeää kuin se, että siinä on lumi- ja jääpitomerkinnät.

Merkintä helpottaa rengasmallien vertailua, mutta lisäksi kannattaa kysyä neuvoa rengasliikkeiden asiantuntijoilta sekä tutustua riippumattomien autolehtien testiartikkeleihin ja rengasvalmistajien verkkosivuihin ennen lopullisen ostopäätöksen tekemistä.