4. elokuu 2020 14:01 kategoriassa Artikkelit

Näin COVID-19 vaikuttaa Nokian Renkaiden toimintaan

Tämä on päivittyvä katsaus siitä, miten Nokian Renkailla hoidetaan COVID-19-viruksen aiheuttamaa tilannetta niin työntekijöiden, liiketoiminnan kuin asiakkaidenkin kannalta.

4.8.

Nokian Renkaat julkaisi puolivuotiskatsauksen tammi-kesäkuu 2020. Toimitusjohtaja Jukka Moisio tiivisti tuloksen seuraavasti:

”COVID-19-pandemia vaikutti voimakkaasti Nokian Renkaiden vuoden 2020 toiseen neljännekseen. Terveyden ja turvallisuuden kannalta tärkeät laajamittaiset rajoitustoimet johtivat globaalin auto- ja rengaskysynnän jyrkkään laskuun. Tämän seurauksena Henkilöautonrenkaiden ja Raskaiden Renkaiden liikevaihto laski toisella neljänneksellä. Henkilöautonrenkaiden myyntiin vaikuttivat negatiivisesti myös Venäjällä tehdyt toimet jakelukanavan korkeiden varastotasojen alentamiseksi alkuvuoden 2020 ilmoituksen mukaisesti. Vianorin toinen vuosineljännes oli erinomainen vaikeissa olosuhteissa."

Voit lukea lisää tuloksesta täältä.

19.5.

Yhtiö on aloittanut työntekijöiden testaamisen Venäjän tehtaalla mahdollisten oireettomien COVID 19 -tartuntatapauksien löytämiseksi ja tehtaan työntekijöiden turvallisten työolosuhteiden varmistamiseksi. Testaamisen arvioidaan kestävän kolme viikkoa. Tuotanto on käynnissä myös testauksen aikana, sillä testaustoimenpiteet toteutetaan vaiheittain.
 
11.5.

Uuden testikeskuksen rakentaminen Espanjaan on pikku hiljaa jatkumassa paikallisia suosituksia seuraten.

5.5.

Nokian Renkaat julkisti osavuosikatsauksen tammi–maaliskuulta 2020, sekä yhteenvedon COVID-19:n aiheuttamista toimenpiteistä.

COVID-19 – Yhteenveto toteutetuista toimenpiteistä

Terveys- ja turvallisuustoimenpiteet:

 • COVID-19-tilanteen jatkuva seuranta ja informointi organisaatiossa
 • Eri maiden terveys- ja turvallisuusohjeiden sekä määräysten noudattaminen
 • Matkustus- ja vierailurajoitusten käyttöönotto pandemian alkuvaiheesta helmikuun lopusta alkaen
 • Useimpien toimistotyöntekijöiden siirtyminen etätyöskentelyyn maaliskuun puolivälissä
 • Tehtaissa ja palvelupisteissä suojaavia varotoimia ml. tiimien hajauttaminen sekä siivous- ja hygieniatoimien lisääminen

Operatiiviset toimenpiteet:

 • Käyttöpääoman hallinta: jatkuva tuotantokapasiteetin sopeuttaminen varastotasojen hallitsemiseksi ja saatavuuden varmistamiseksi, tehostettu asiakasmaksujen seuranta
 • Työvoimakustannusten vähentäminen: tiivis yhteistyö työntekijöiden edustajien kanssa, tuotanto- ja toimistohenkilökunnan lomauttaminen yhtiössä määräaikaisesti
 • Tehtaiden väliaikainen sulkeminen Venäjällä, Suomessa ja Yhdysvalloissa. Yhtiö on nyt käynnistämässä tehtaita uudelleen jatkaen tiivistä yhteistyötä paikallisten viranomaisten kanssa
 • Johtoryhmä työskentelee kuukauden ilman palkkaa
 • Kustannustehokkuus: Vuodelle 2020 suunniteltujen toimien leikkaus ja lykkääminen, harkinnanvaraisten kulujen karsiminen

Taloudelliset toimenpiteet:

 • Osinko 0,79 euroa/osake (2019: 1,58 euroa). Lisäksi yhtiökokous valtuutti hallituksen päättämään enintään 0,79 euron osakekohtaisen osingon maksamisesta yhdessä tai useammassa erässä myöhempänä ajankohtana, kun Nokian Renkaat kykenee arvioimaan tarkemmin COVID-19-pandemian vaikutuksia yhtiön liiketoimintaan
 • Vuoden 2020 investointien leikkaus noin 200 milj. eurosta noin 170 milj. euroon
 • Toimenpiteitä likviditeettiaseman vahvistamiseksi. Yhtiön rahavarat ja nostamattomat pitkä- ja lyhytaikaiset komittoidut luottolimiitit olivat 31.3.2020 yhteensä 608,9 milj. euroa (424,3 milj. euroa vuoden 2019 lopussa)
 • Yhtiö jatkaa toimia likviditeetin vahvistamiseksi ml. uusista rahoitusjärjestelyistä sopiminen
 • Vahva tase tukee vaikeina aikoina

27.4.

Nokian Renkaat jatkaa tuotantoa Yhdysvaltain tehtaallaan maanantaina 4.5. Osa työntekijöistä palaa töihin jo maanantaina 27.4. Porrastettu tuotannon jatkaminen tehdään noudattaen tarkasti paikallisia ja valtakunnallisia ohjeita, joita Tennesseen osavaltiossa on annettu osavaltion talouden avaamiseksi. Tuotannon jatkuminen päättää 27.3. alkaneen seisokin. 

8.4.

Viranomaisten suositusten mukaisesti Nokian Renkaat jatkaa Yhdysvaltain tehtaansa seisokkia ainakin sunnuntaihin 26.4. asti. Tehtaan avaamisen sopivan ajankohdan määrittämiseksi yhtiön johto seuraa tarkasti ohjeistuksia, joita paikalliset ja osavaltion viranomaiset tilanteesta antavat, sekä arvioi jatkuvasti COVID-19 -tilannetta ja sen vaikutuksia. 

4.4.

Tuotanto Nokian Renkaiden Venäjän tehtaalla Vsevolozhskissa jatkuu suunnitelman mukaisesti maanantaina 6.4. Venäjän presidentin 2.4. antaman asetuksen mukaiset rajoitteet, jotka pidensivät "ei-työviikkoa" huhtikuun loppuun, eivät koske Vsevolozhskin tehdasta, koska se luokitellaan kuuluvaksi jatkuvaan yritystoimintaan ja sen toiminta voi siksi jatkua.

2.4.

Nokian Renkaat Oyj:n yhtiökokous pidetään erityisjärjestelyin 

Nokian Renkaiden yhtiökokous pidetään alkuperäisen aikataulun mukaisesti 2.4.2020. Yhtiö on saanut riittävän määrän ilmoittautumisten peruuttamisia, mikä mahdollistaa kokouksen järjestämisen koronaviruspandemian seurauksena asetettujen viranomaisohjeiden edellyttämällä tavalla. Saatujen valtakirjojen ja äänestysohjeiden perusteella voidaan todeta, että osakeyhtiölain vaatima enemmistö kannattaa jokaista kokouskutsun mukaista yhtiökokoukselle tehtyä esitystä. 

Yhtiökokous järjestetään Nokian Renkaiden pääkonttorissa osoitteessa Pirkkalaistie 7, 37100 Nokia 2.4.2020 klo 16.00 alkaen. Ilmoittautuneiden vastaanottaminen kokouspaikalla alkaa klo 15.30. Kokous ja kaikki esitykset, mukaan lukien toimitusjohtajan katsaus, ovat lyhyitä ja täyttävät vähimmäisvaatimukset. Hallituksen jäsenten ja konsernin johtoryhmän osallistuminen on rajoitettu minimiin. Ehdotettu uusi hallituksen jäsen ei ole läsnä varsinaisessa yhtiökokouksessa vaan hän esittäytyy kokousmateriaalien avulla. Kokouspaikalla ei järjestetä kahvitarjoiluja.

Koronaviruspandemian vuoksi Nokian Renkaat vetoaa edelleen yhtiökokoukseen ilmoittautuneisiin osakkeenomistajiin, jotta nämä eivät tulisi henkilökohtaisesti yhtiökokoukseen paikalle vaan seuraisivat kokousta videoyhteyden välityksellä. Varsinaista yhtiökokousta on mahdollista seurata suorana webcast-lähetyksenä osoitteessa www.nokianrenkaat.fi/yhtiokokous2020. Pidempi versio toimitusjohtajan katsauksesta on katsottavissa yhtiön kotisivuilla suomeksi yhtiökokouksen päätyttyä.

30.3.

Vaikka Venäjä sulki rajansa sunnuntaina 29.3., rahtikuljetukset kulkevat vielä. Vsevolozhskin tehtaamme sijaitsee noin 35 kilometrin päässä Pietarista, joka toimii vielä suhteellisen normaalisti. Tilanne muuttuu jatkuvasti, ja vaikuttaa myös asiakkaidemme toimintaan, seuraamme tilannetta aktiivisesti ja pyrimme jatkamaan toimituksia mahdollisuuksien mukaan. 

27.3.

Suomen henkilöstöä koskevat yt-neuvottelut päättyivät

Nokian Renkaat Oyj:n ja Nokian Raskaat Renkaat Oy:n, Vianor Holding Oy:n sekä Vianor Oy:n Suomessa työskentelevää henkilöstöä koskeneet yt-neuvottelut päättyivät perjantaina 27.3. Yhtiö lomauttaa kaikki 1 630 henkilöä jaksoittain vuoden 2020 aikana. 

Sekä henkilöautonrenkaissa että Nokian Raskaiden Renkaiden tuotannossa alkaa 6.4. kahden viikon seisokki. Nopealla toimeenpanolla pyritään ehkäisemään COVID-19:n leviämistä.

Nokian Renkaiden johtoryhmä työskentelee kuukauden ilman palkkaa vuoden 2020 aikana. 

Hallitus peruuttaa taloudellisen ohjeistuksen

Johtuen COVID-19 -koronaviruspandemian aiheuttamasta lisääntyneestä epävarmuudesta auto- ja rengasmarkkinalla Nokian Renkaat Oyj:n hallitus on päättänyt peruuttaa 4.2.2020 julkaistun taloudellisen ohjeistuksensa vuodelle 2020. Meneillään olevista epävarmuuksista johtuen hallitus ei anna uutta ohjeistusta vuodelle 2020. Voit lukea lisää täältä.

26.3.

Nokian Renkaat seisauttaa väliaikaisesti tuotantonsa tehtaillaan. Kyseessä on COVID-19:n leviämisen estämiseksi tehtävä toimenpide, jolla halutaan suojella yhtiön työntekijöiden terveyttä ja turvallisuutta. Daytonin tehdas suljetaan perjantaina 27.3. vähintään kahdeksi viikoksi. Vsevolozhskin tehdas suljetaan maanantaista 30.3. lähtien viikoksi. Nokian Renkaat jatkaa toimituksia asiakkailleen paikallisista varastoistaan. Voit lukea lisää USA:n ja Venäjän tehtaiden sulkemisesta täältä.

25.3.

Tällä hetkellä (25.3.) COVID-19 ei todennäköisesti aiheuta sellaista raaka-ainepulaa, joka vaarantaisi Nokian Renkaiden tuotantoa. Yhtiö on ryhtynyt tehostettuihin riskienhallintatoimenpiteisiin hallitakseen tilannetta raaka-aineiden toimitusketjussa. 

Suurin osa raaka-ainetoimittajistamme toimii melko normaalisti. Joitakin viivästyksiä on ollut nähtävissä toimituksissa ja kuljetuksissa. Yhtiöllä on varmuusvarastoja, joiden avulla tähänastisista viivästyksistä on selvitty ja myös lähiviikkoina nähtävissä olevista viivästyksistä tullaan selviämään. Nokian Renkailla on myös varatoimittajia. Seuraamme tilannetta aktiivisesti ja päivitämme myös hankinnan tilannetta tarpeen mukaan.

20.3.

Uuden testikeskuksen rakennustyöt Espanjassa on keskeytetty. Aliurakoitsijat jatkavat työskentelyä heti kun se on turvallista, mutta Espanjan-projekti viivästyy jonkin verran tilanteen vuoksi.

18.3.

Nokian Renkaat Oyj käynnistää yhteistoimintaneuvottelut Suomessa työskentelevää henkilöstöään koskevista lomautuksista. Toimenpiteiden taustalla on Euroopan auto- ja rengasmarkkinan heikko kehitys, joka johtuu COVID-19 -viruksen aiheuttamista vaikutuksista.

Neuvotteluiden piirissä on noin 1 630 henkilöä. Mahdolliset sopeuttamistoimenpiteet on suunniteltu toteutettaviksi enintään 90 päivän lomautuksilla työntekijää kohden. Lomautettavien tarkka määrä sekä lomautusten pituus ja muoto ratkeavat neuvotteluissa.

14.3.

Nokian Renkaat seuraa jatkuvasti kansainvälisten terveysjärjestöjen päivityksiä ja seuraa hallitusten ohjeistuksia niissä maissa, joissa meillä on toimintaa. Olemme ryhtyneet kaikkiin tarvittaviin varotoimenpiteisiin varmistaaksemme työntekijöidemme turvallisuuden. Olemme myös väliaikaisesti lopettaneet liikematkat ja kehottaneet työntekijöitämme pitäytymään kasvokkain tapahtuvista palavereista. Suurimmassa osassa toimintamaitamme olemme siirtyneet etätyöskentelyyn aina kun mahdollista, ja valmistelemme tätä myös Venäjällä.

Yhtiö on antanut ohjeet kotikaranteeniin työntekijöille, jotka ovat matkustaneet ulkomailla. Kaikkien matkustaneiden, oli kyse työ- tai vapaa-ajan matkasta, edellytetään pysyvän kotikaranteenissa 14 päivän ajan.

Venäjällä pystymme mukauttamaan tuotantoa kapasiteetinmuutostarpeiisiin globaalin kysynnän mukaan. Yhdysvalloissa olemme lykänneet lisäkapasiteetin valmistamiseksi tehtäviä rekrytointeja. Tilannetta seurataan ja rekrytoinnit alkavat vasta erikseen päätettäessä.

Kun virus lähti leviämään Kiinassa, aktivoimme globaalin liiketoiminnan jatkuvuusohjelmamme (Business Continuity Program) ja ryhdyimme tarvittaviin toimenpiteisiin, jotta työntekijöiden turvallisuus ja asiakastoimitukset saatiin varmistettua. Strateginen kestävyys on Nokian Renkaiden toimitusketjun vahvuus. Olemme olleet erityisen huolellisia sen varmistamisessa, että asiakkaiden kuljetukset eivät ole vaarantuneet, ja olemme myös rajoittaneet vierailuja tuotantopaikkakuntiemme toimitiloissa.

Lisätietopyynnöt: Tarja Kuittinen, viestintäpäällikkö, p. +358 10 401 7912