Renkaiden vaihto

Renkaiden vaihto

Takaisin artikkeleihin

Suomessa renkaiden vaihto tulee eteen kaksi kertaa vuodessa. Keväällä talvirenkaat vaihdetaan kesärenkaisiin ja loppusyksystä kesärenkaat taas talvirenkaisiin.

Mitä renkaiden vaihdosta pitäisi tietää, ja mitä asioita renkaiden vaihdossa kannattaa ottaa huomioon? 

Kokosimme alle kattavan tietopaketin renkaiden vaihdosta:

TALVIRENKAIDEN VAIHTO

Talviaikaan lumiset ja jäiset tiet asettavat renkaille omat vaatimuksensa. Oikeanlaiset renkaat ovat avainroolissa turvallisessa talviautoilussa. Talvirenkaiden vaihtoon ja vaihdon aikatauluun liittyy useita huomioitavia asioita.

MILLOIN TALVIRENKAAT PITÄÄ VAIHTAA?

Talvirenkaiden pakollinen käyttöaika on tieliikennelaissa määrätty 1.11.–31.3. väliselle ajalle, mikäli sää- tai keliolosuhteet näin edellyttävät. Jos talviset olosuhteet alkavat jo ennen talvirengaskautta, edellyttää tieliikennelaki talvirenkaiden käyttämistä.

Syksyllä kesärenkaita talvirenkaisiin vaihdettaessa kannattaa olla ajoissa liikkeellä, sillä talvirengaskauden alkaessa rengasliikkeissä saattaa olla pitkiä jonoja. Varaamalla renkaiden vaihdon aikaisin, pystyt myös varautumaan talvisten olosuhteiden alkamiseen hyvissä ajoin.

NASTA- JA KITKARENKAIDEN VAIHTO

Mikäli autosi talvirenkaat ovat nastarenkaat, saa niitä käyttää korkeintaan lain määräämän talvirenkaiden käyttöajan eli marraskuun alusta maaliskuun loppuun. Nastarenkaiden käyttö tämän aikavälin ulkopuolella on kuitenkin sallittua, mikäli sää- tai keliolosuhteet edellyttävät talvirenkaiden käyttöä.

Kitkarenkaat antavat enemmän jouston varaa vaihtoon, sillä kitkarenkaita on sallittua käyttää vuoden ympäri. Kitkarenkaat voidaan vaihtaa autoon jo ennen marraskuun alkua, jolloin pystyt välttämään pahimmat rengasliikkeiden ruuhkat ja varautumaan yöpakkasiin ajoissa.

Samaan tapaan kesärenkaiden vaihto voidaan keväällä lykätä myöhemmäksi, mikäli talviset kelit näyttävät jatkuvan. Kitkarenkaiden käyttöä varsinaisen talvikauden ulkopuolella ei kuitenkaan suositella, sillä niiden ominaisuudet kesäolosuhteissa ovat kesärenkaita heikommat.

MILLOIN KESÄRENKAAT PITÄÄ VAIHTAA?

Tieliikennelain mukaisesti kesärenkailla tulisi ajaa talvirengaskauden eli 1.11.–31.3. ulkopuolisena aikana, mikäli sää- tai keliolosuhteet eivät edellytä talvirenkaiden käyttämistä. Kitkarenkailla ajamista ei erikseen kielletä talvirengaskauden ulkopuolella, mutta kitkarenkailla ajamista kesällä ei suositella, sillä niiden ajo-ominaisuudet eivät kesäolosuhteissa vastaa kesärenkaiden ominaisuuksia.

Talvirenkaiden vaihtamisessa takaisin kesärenkaisiin ei kannata olla keväällä liian ajoissa liikkeellä, sillä talviset olosuhteet saattavat palata äkillisesti. Talvisissa olosuhteissa kesärenkailla ajaminen on paitsi laitonta, myös erittäin vaarallista. Kesärenkaat eivät tarjoa pitoa lumessa, sohjossa tai jäällä. Seuraa siis rauhassa kelien kehittymistä äläkä varaa renkaanvaihtoa liian aikaiselle päivälle.

MITEN RENKAAT PITÄÄ SÄILYTTÄÄ?

Ajokauden ulkopuolella renkaat tulee säilyttää oikeaoppisesti, jotta renkaat säilyvät turvallisina vielä tuleville ajokausille.

RENKAIDEN VARASTOINTIOLOSUHTEET OVAT TÄRKEÄSSÄ ASEMASSA

Lämpötila, kosteus ja valo ovat tärkeässä roolissa renkaiden varastoinnissa. Renkaiden varastointitilan lämpötilan tulisi olla 0–25 ºC väliltä, jotta renkaan kumiseoksen ominaisuudet eivät pääse heikentymään.

Ilmankosteuden tulisi olla riittävän matalalla tasolla, eikä renkaiden pinnalle saisi tiivistyä vettä. Renkaat eivät myöskään saa olla alttiina vedelle sateen tai roiskeiden muodossa. Lisäksi renkaat tulee suojata suoralta auringonvalolta, sillä altistus UV-säteilylle vahingoittaa rengasta.

Rengas tulisi varastoida siten, ettei siihen kohdistu ylimääräistä painetta tai puristusta, jotka voisivat aiheuttaa renkaalle muodonmuutoksia.

Säilyttämällä renkaat asianmukaisissa olosuhteissa pystyt välttämään renkaiden ennenaikaista ikääntymistä ja kumiseoksen haurastumista. Tällä tavoin renkaiden ominaisuudet säilyvät hyvinä useita vuosia ja tekevät ajamisesta turvallisempaa sekä taloudellisempaa.

RENGASHOTELLISSA RENKAAT SÄILYVÄT OPTIMAALISISSA OLOSUHTEISSA

Renkaiden kausisäilytys hoituu helpoiten Nokian Tyresin ammatitaitoisilla jälleenmyyjillä. Säilyttämällä renkaat rengasliikkeen rengashotellissa, et joudu itse murehtimaan renkaiden oikeaoppisesta säilyttämisestä tai kuljettamisesta. Saat samasta liikkeestä helposti varattua myös renkaiden vaihdon.

RENKAIDEN KUNTO TULEE TARKISTAA RENKAITA VAIHDETTAESSA

Renkaiden vaihdon yhteydessä renkaiden kunto tulee tarkistaa, jotta autoon asennettavien renkaiden turvallisuudesta voidaan olla varmoja. Samalla tarkistetaan, tarvitseeko autosta pois otettavia renkaita vaihtaa uusiin seuraavaksi kaudeksi.

Renkaista on syytä tarkistaa muun muassa:

  • Renkaiden urasyvyys
  • Renkaiden tasainen kuluminen
  • Renkaiden ikä
  • Nastarenkaista nastojen tasainen kuluminen
  • Mahdolliset mekaaniset vauriot

Vaihdattamalla renkaat jollakin Nokian Tyresin ammattitaitoisista jälleenmyyjistä,  renkaiden kunto tarkistetaan puolestasi.

UUSILLA RENKAILLA AJAT TURVALLISESTI

Auton renkaat eivät kestä ikuisesti, ja kausivaihto on otollinen hetki hankkia tarvittaessa autoon uusi rengassarja.

RENKAIDEN URASYVYYS KERTOO KOSKA RENKAAT PITÄISI VAIHTAA

Renkaat tulee vaihtaa viimeistään renkaiden urasyvyyden lähestyessä lakisääteistä minimirajaa, joka on kesärenkaissa 1,6 mm ja talvirenkaissa 3,0 mm.

Uudet renkaat kannattaa kuitenkin hankkia jo ennen tätä, sillä niin kesä- kuin talvirenkaiden ajo-ominaisuudet ja ajoturvallisuus alkavat heikkenemään jo kauan ennen laillisen minimirajan saavuttamista.

Sekä kesä- että talvirenkailla suositeltava urasyvyyden raja on vähintään 4 mm. Talvirenkailla riittävän urasyvyyden merkitys turvallisuudelle korostuu, sillä alle 4 mm urasyvyydellä renkaan pito heikentyy jo huomattavasti uuteen talvirenkaaseen verrattaessa. Myös kesärenkailla vesiliirron riski kasvaa huomattavasti matalalla urasyvyydellä.

Mikäli käytössäsi on nastarenkaat, tulee näissä seurata myös tasaista nastojen kulumista. Oikea-aikainen renkaiden kierrätys auton alla edestä taakse tasaa renkaaiden kulumaa ja antaa lisää ajokilometrejä rengas-sarjalle.

RENKAAN KÄYTTÖIÄN EI TULISI YLITTÄÄ KUUTTA VUOTTA

Tavanomaisessa käytössä renkaan ikää ei tarvitse yleensä miettiä, sillä renkaat ehtivät kulumaan loppuun ennen kuin ne saavuttavat maksimi-ikänsä. Mikäli autolla ajetaan vähän, kannattaa pitää mielessä, että renkaan elinkaari päättyy viimeistään 10 vuoden kuluttua renkaan valmistushetkestä. Suositus on, ettei rengasta käytettäisi yli kuutta vuotta käyttöönotosta.

Mikäli autolla ajetaan vähän, ja samoja renkaita käytetään koko suositellun käyttöiän ajan, tulee renkaiden kausisäilytykseen kiinnittää erityistä huomiota.

Renkaan valmistusajankohta selviää renkaan kyljessä olevasta nelinumeroisesta DOT-merkinnästä. DOT-merkinnän kaksi ensimmäistä numeroa kertovat renkaan valmistusviikon ja kaksi jälkimmäistä numeroa renkaan valmistusvuoden. Tällä tavoin merkintä 1821 tarkoittaisi viikolla 18 vuonna 2021 valmistettua rengasta. Huomaa, että valmistusaikatunnus löytyy vain yhdeltä puolelta rengasta.

Kun renkaat ovat kuluneet tai niiden elinkaari on tullut päähänsä, hanki uudet renkaat ja aja turvallisesti läpi vuoden.