"Kokemattomille kuljettajille suosittelemme nastarenkaita"

Teppo Huovila on Nokian Renkaiden laatu, vastuullisuus ja ICT johtaja.

Joko kitkarengas pärjää nastarenkaalle tasapäisesti?
"Kitkarenkaiden kehitys on ollut viime vuosina nopeata. Myös autotehtaiden panostukset autojen turvaominaisuuksien kehittämiseksi auttavat kitkarenkaiden toimivuutta.  ABS-jarrujärjestelmän ja ESP-ajonhallintajärjestelmän kehitystyö on tehnyt uusista autoista helpommin hallittavia liukkaalla alustalla kuin vanhemmat autot.  Nastarenkaat ovat kuitenkin myös kehittyneet ja kaikissa olosuhteissa, erityisesti märällä jäällä, kitkarengas ei vielä pärjää nastarenkaille."

Kenelle kitkarengas sopii?
"Kitkarengas sopii erityisen hyvin, jos sinulla on uusi turvavarusteltu auto, ajat pääasiassa pohjoisen vakaammissa talviolosuhteissa ja olet kokenut autoilija. Etelä-Suomen epävakaisiin talviin nastarengas on useimmiten sopivampi, koska se antaa enemmän pelivaraa liukkaimmilla nollakeleillä. Samoin nuorille kuljettajille kitkarenkaat eivät ole hyvä valinta ensimmäisen eivätkä toisenkaan ajotalven renkaiksi."

"Kokemattomille kuljettajille suosittelemme nastarenkaita"
Teppo Huovila, Laatu, vastuullisuus ja ICT johtaja, Nokian Renkaat Oyj

Onko kitkarenkaissakin eroja?
"Kitkarenkaiden välillä on eroja, mutta erityisesti eroa on erityyppisillä kitkarenkailla. Keski-Euroopan leudompiin olosuhteisiin mekin valmistamme kokonaan eri kitkarenkaat. Tämä kannattaa ottaa huomioon, jos on aikeissa ostaa renkaita esimerkiksi Saksasta tai verkkokaupasta.

Millainen merkitys ajotavalla on?
"Valitettavasti me suomalaiset olemme tutkimusten mukaan vähemmän sopeutuvaisia keliolosuhteiden muutoksiin kuin vaikkapa ruotsalaiset. Meillä on aggressiivisempi ajotapa eikä nopeutta niin luontevasti mukauteta sään vaihteluiden mukaan. Kuiva asvaltti pitää renkaan alla yhdeksän kertaa paremmin kuin jää eikä tätä muutosta oteta riittävän vakavasti."