Pidennä renkaan käyttöikää

Pidennä renkaan käyttöikää

Renkaat ovat autosi tärkeä turvavaruste, joiden avulla matkaat säässä kuin säässä. Ne myös vaikuttavat merkittävästi turvallisuuteen ja ajomukavuuteen. Kiinnitä siis erityistä huomiota renkaiden kuntoon, huoltoon ja säilytykseen. Näin voit parhaimmillaan pidentää renkaiden käyttöikää, parantaa ajomukavuutta sekä ehkäistä ennenaikaista tai epätasaista kulumista.

Löydä autoosi parhaiten sopivat renkaat

Renkaiden käyttöikä: 6 vinkkiä autoilijalle

Kun noudatat kuutta kultaista sääntöä, saat renkaalle helposti muutaman vuoden lisää turvallista käyttöaikaa.

1. Tarkista rengaspaineet

Tarkista rengaspaineet säännöllisesti. Jos paineet eivät ole tasaiset kaikissa renkaissa, auton ajettavuus kärsii ja renkaat kuluvat epätasaisesti. Sen lisäksi, että oikeat rengaspaineet ehkäisevät ennenaikaista ja epätasaista kulumista, ne myös pienentävät renkaan vierintävastusta ja täten auttavat vähentämään polttoaineenkulutusta.

2. Vaihda renkaiden paikkaa

Vaihda renkaiden paikkaa aina 5 000 - 10 000 ajokilometrin välein, sillä etu- ja takarenkaat kuluvat eri tahtiin. Muista tarkistaa rengaspaineet vaihdon yhteydessä. Helpoiten renkaiden paikan vaihtaminen onnistuu aina kesä- ja talvirenkaiden vaihdon yhteydessä, mutta voi tulla tarpeeseen myös kesken kauden. 


3. Vaihda paremmat renkaat taakse

Jos talvirenkaiden pintojen kunnossa on keskenään suuria eroja, niin parempikuntoiset renkaat kannattaa asentaa auton taka-akselille ja vastaavasti huonokuntoisemmat ajoneuvon eteen. Hyvä pito on juuri takarenkaissa tärkeää, sillä sen ansiosta ajoneuvo pysyy paremmin hallinnassa. Kun takarenkaiden pito menetetään, auto voi lähteä nopeastikin hallitsemattomaan liikkeeseen, jota on erittäin vaikea korjata. Suuri osa talviolosuhteiden aikana sattuneista kolareista onkin tilastojen mukaan aiheutunut, kun  takapyörien pito menetetään.

4. Tarkista renkaan pyörimissuunta

Kun asennat renkaita, tarkista aina onko renkaan sivuun merkitty pyörimissuunta. Asenna rengas pyörimissuunnan mukaisesti. Jos rengas asennetaan vastoin pyörimissuuntaa, se ei toimi kaikissa olosuhteissa parhaalla mahdollisella tavalla.


5. Aja rauhallisesti

Äkkijarrutukset ja sivuluisut lyhentävät erityisesti nastarenkaiden käyttöikää. Uudet renkaat kannattaa ajaa sisään kuten autotkin. Maltillinen vauhti ja mahdollisimman vähän rajuja ohjausliikkeitä 500 ensimmäisen kilometrin aikana pidentävät renkaiden käyttöikää.

6. Tarkista vanhojen renkaiden kunto

Tarkista vanhat renkaat aina vaihdon yhteydessä. Oikein asennetut ja ajetut renkaat kuluvat tasaisesti. Jos vanhat renkaat ovat kuluneet epätasaisesti, uudet renkaat kannattaa asennuttaa rengasliikkeessä ja samalla tarkastuttaa auton ohjausgeometria. Esimerkiksi ongelmat ohjauskulmissa tai renkaiden suuntauksessa voivat johtaa epätasaiseen kulumiseen ja täten lyhentää renkaiden käyttöikää.

Tarkista renkaan ikä sivupinnasta

Renkaan iän määrittämiseen tarvitset tiedon sen valmistusajankohdasta. Tämä tieto on painettu renkaan sivupintaan ja yleinen tapa ilmaista renkaan ikä on niin sanottu DOT-merkintä

Merkinnän neljä viimeistä numeroa kertovat renkaan valmistusajankohdan viikon tarkkuudella. Näistä neljästä numerosta kaksi ensimmäistä kertovat valmistusviikon ja kaksi viimeistä vuoden. Esimerkiksi merkintä “3621” tarkoittaa, että rengas on valmistettu vuoden 2021 viikolla 36.

Kuinka kauan renkaat pysyvät käyttökunnossa?

Auton renkaiden käyttöikään vaikuttaa paljon, miten paljon niillä ajat ja kuinka hyvää huolta pidät renkaistasi. Vaikka renkailla ajettaisiin vain vähän, eivät parhaatkaan renkaat säily erinomaisessa käyttökunnossa ikuisesti. Tämä johtuu siitä, että renkaiden kumiseos alkaa heikkenemään ajan kuluessa. Tästä huolimatta voit huoletta ostaa laadukkaat renkaat vielä useamman vuoden niiden valmistuksen jälkeen.

Olipa kyse täysin uusista, käyttämättömistä renkaista tai jo hieman kuluneista renkaista, niiden varastointiin ja säilyttämiseen tulee kiinnittää huomiota. Näin renkaat pysyvät käyttökunnossa mahdollisimman pitkään ilman vaaraa renkaiden laadun heikentymisestä. Kun uudet renkaat on varastoitu asianmukaisesti, esimerkiksi rengashotellissa tai varastossa suojassa kosteudelta, UV-valolta ja lämpötilanvaihteluilta, ne voidaan myydä uutena vielä viisi vuotta valmistusajankohdasta.

 

Renkaat pysyvät hyvänä käytössä enintään kuusi vuotta oikein varastoituna. Muistathan kuitenkin tarkistaa renkaiden kunnon ja kuluneisuuden, sillä renkaat voivat kulua loppuun nopeammin ajokilometrien karttuessa. Renkaiden urasyvyys kertoo, miten paljon niissä on kulutuspintaa jäljellä. Kun renkaiden valmistuksesta on kulunut jo 10 vuotta, olisi viimeistään hyvä aika vaihtaa ne uusiin.

Laadukkaat premium-renkaat kestävät käytössä

Oikeanlaisella ajotyylillä sekä renkaista huolehtimalla pidennät renkaiden käyttöikää ja ajat samoilla renkailla pidempään. Tämän lisäksi saat enemmän irti renkaistasi valitsemalla laaturenkaat luotettavalta rengasvalmistajalta. Tutustu Nokian Renkaiden valikoimaan kesä- ja talvirenkaita. 

Renkaiden käyttöiän seurannassa auttavat myös Nokian Renkaiden rengasinnovaatiot, kuten DSI-kulumisvaroitin. Esimerkiksi Nokian Tyres Hakka Black 3 -kesärengas on varustettu renkaiden kunnon seurantaa helpottavalla kulumisvaroittimella, joka kertoo monta millimetriä renkaan kulutuspintaa on jäljellä. Kulumisvaroittimesta näet lisäksi, kun urasyvyyttä on alle 4 mm jäljellä. Tällöin vesiliirtoon joutumisen riski kasvaa merkittävästi.

Myös talvirenkaiden käyttöiän seuranta on tehty helpoksi. Nokian Renkaiden innovatiivinen WSI (winter safety indicator) kertoo, milloin on aika hankkia uudet talvirenkaat. WSI-kulumisvaroitin on käytössä esimerkiksi Nokian Tyres Hakkapeliitta 10 -nastarenkaassa.

LÖYDÄ AUTOOSI PARHAITEN SOPIVAT RENKAAT