Mikä on renkaan DOT-merkintä?

Mikä on renkaan DOT-merkintä?

Oikeanlaisten renkaiden valinta ei ole yhdentekevä päätös ja autoilija tarvitsee renkaan valitsemisen tueksi tietoa itse renkaasta. Tässä auttavat renkaan kylkeen merkityt rengasmerkinnät. Rengasmerkinnöistä selviää esimerkiksi renkaan ikä ja koko, joita tarvitaan määrittämään onko kyseinen rengas omaan autoon sopiva ja ovatko sen parhaat päivät jo takana päin. Yksi usein ihmetystä herättävä merkintä renkaassa on niin sanottu DOT-merkintä tai DOT-koodi.

Löydä autoosi parhaiten sopivat renkaat

Mikä on renkaan DOT-merkintä?

DOT-merkintä löytyy renkaan kyljestä ja kertoo sekä renkaan valmistusviikon että -vuoden. Lyhenne DOT tulee sanoista Department of Transportation, jolla viitataan Yhdysvaltain liikenneministeriöön. Kyseessä onkin Yhdysvaltojen rengasmarkkinoilla vaadittu merkintä renkaan iästä sekä sen valmistajasta ja valmistuspaikasta. Juuri Yhdysvaltojen standardien mukaista DOT-merkintää ei siis välttämättä löydy kaikista Euroopassa myytävistä renkaista. 

Kaksi ensimmäistä numeroa kertovat valmistusviikon ja kaksi muuta numeroa vuoden, jolloin rengas on valmistettu. Esimerkiksi merkintä 3021 kertoo, että rengas on valmistettu viikolla 30 vuonna 2021.  

Kiinnitä huomiota renkaan ikään

Miten DOT-merkintää sitten tulisi tulkita? Koska DOT-merkintä ei ole pakollinen Euroopan rengasmarkkinoilla, ovat muut rengasmerkinnät tärkeämpiä. Yksi näistä on renkaan iän kertova merkintä. Vaikka ikä yksistään ei vielä kerro onko rengas vielä ajokuntoinen, kannattaa pitää mielessä muutama ohjenuora. Nämä hyödyttävät erityisesti käytettyjä renkaita ostettaessa.

 • Renkaan kokonaisikä ei saisi olla yli 10 vuotta. Renkaan ikääntyessä sen ajo-ominaisuudet heikkenevät ja kumiseos haurastuu. Täten liian vanha rengas on myös vähemmän turvallinen. Kokonaisikä lasketaan alkaen renkaan valmistuksesta.
 • Jos renkaan kokonaisikä on vielä alle 10 vuotta, ei sen käyttöikä saisi suositusten mukaan olla enempää kuin kuusi vuotta. Kaikille renkaille ei kuitenkaan voida antaa yhtä ainoaa suositusta, sillä renkaan kuluminen riippuu paljon ajotyylistä sekä siitä, miten paljon renkaalla ajetaan.
 • Rengaskaupoilla kannattaa pitää mielessä, että renkaita saa myydä uutena, jos ne ovat enintään viisi vuotta vanhat. Iän tulkitsemisessa auttavat renkaan kyljessä olevat merkinnät.
 • Merkintä renkaan valmistusajankohdasta löytyy vain toiselta puolelta rengasta.

Renkaan kulumiseen vaikuttaa lisäksi renkaan laatu. Halvat mutta heikkolaatuiset renkaat kuluvat premium-rengasta nopeammin. Renkaissa säästäminen ei siis kannata pitkällä aikavälillä, sillä maksamalla hieman enemmän laadukkaasta premium-tason renkaasta, pääsee nauttimaan sillä ajamisesta pidempään.

Muut rengasmerkinnät

Renkaan kyljessä olevat merkinnät esitetään muodossa 205/55 R 16 94 V XL. Tästä selviävät seuraavat renkaan ominaisuudet:

 • leveys 
 • profiilisuhde
 • rakenne
 • vanteen koko
 • kuormitusluokka
 • nopeusluokka
 • valinnainen, korotettu kuormitusluokka

Näistä jokainen on tärkeä, mutta erittäin paljon on hyötyä on renkaan koosta kertovista merkinnöistä. Nokian Renkaiden verkkosivuilta voit etsitä omaan autoosi sopivat renkaat myös koon perusteella. Syötä sivulla renkaan leveys millimetreinä sekä korkeus ja vannekoko tuumina. Saat ehdotuksena autoosi sopivat renkaat koon mukaan.

Miten tulkita renkaan kuntoa?

Kuten jo mainittiin, renkaan ikää tärkeämpää on osata tulkita sen kuntoa muilla tavoin. Vaikka renkaan käyttöikää olisi suositusten mukaisesti useampi vuosi jäljellä, voi rengas olla kulunut jo loppuun. Vuosien lisäksi renkaan kunnon arvioinnissa auttaa sen urasyvyys. Suomen tieliikennelaissa on omat vaatimuksensa kesä- ja talvirenkaiden urasyvyydelle. Talvirenkaiden pienin sallittu urasyvyys on 3 mm ja kesärenkaiden 1.6 mm. Lainmukaisten vaatimusten täyttyessä, kannattaa renkaat silti vaihtaa uusiin hyvissä ajoin, sillä renkaiden pito ja ajo-ominaisuudet vaativissa tilanteissa heikkenevät niiden kuluessa. Nastarenkaiden tapauksessa urasyvyyden lisäksi on kiinnitettävä huomiota renkaan nastoihin ja niiden määrään renkaiden välillä.

Renkaiden kulumiseen vaikuttavat iän, ajokilometrien ja -tyylin lisäksi myös renkaiden laatu. Laadukkailla renkailla ajaa selvästi pidempään halpoihin, mutta heikkolaatuisiin verrattuna. Valitse siis autoosi luotettavat ja rengastesteissä menestyneet renkaat Nokian Renkailta.

LÖYDÄ AUTOOSI PARHAITEN SOPIVAT RENKAAT