Hiljaiset kesärenkaat Vähennä rengasmelua

Hiljaiset kesärenkaat Vähennä rengasmelua

Auton renkaiden tuottama melu on monen autoilijan mielessä, kun on aika ostaa uusia kesärenkaita. Vaikka erityisesti nastarenkaat ovatkin nastattomia renkaita kovaäänisempiä, kannattaa rengasmelu ottaa huomioon myös kesärenkaita valittaessa.

Löydä autoosi parhaiten sopivat renkaat

Renkaiden tuottama ääni ei vaikuta ainoastaan omaan ja kanssamatkustajien ajomukavuuteen. Sillä on erityisen suuri vaikutus auton ulkopuolella, eikä kuski itse aina huomaa, kuinka paljon ääntä renkaista ajettaessa syntyy. Onneksi autoilijan on mahdollista valita hiljaiset kesärenkaat kiinnittämällä huomiota muutamiin seikkoihin rengaskaupoilla.

Mistä tunnistat hiljaiset kesärenkaat?

Rengasmeluun vaikuttavat lukuisat tekijät, joista moniin voi vaikuttaa myös valitsemalla oikeanlaiset renkaat.

  • Pintakuvio. Renkaan pintakuviointi vaikuttaa ajo-ominaisuuksien ja ohjattavuuden lisäksi myös renkaiden tuottamaan ääneen. Mitä aggressiivisempi kuviointi renkaissa on, sitä kovempaa ääntä rengas tuottaa ajettaessa. Esimerkiksi kapeat pääurat renkaassa tuottavat vähemmän rengasmelua. 
  • Renkaan koko. Luonnollisesti renkaan kulutuspinnan leveyden kasvaessa ja ilmatilan madaltuessa hyvin usein nousee myös rengasmelun taso. 
  • Renkaan materiaali. Renkaan pintakumisekoitus ja sen kovuus vaikuttavat renkaan tuottamaan ääneen. Pehmeämpi kumisekoitus tuottaa vähemmän melua ajettaessa. 
  • Renkaan kunto. Vanhoja renkaita arvioidessa kannattaa tarkistaa niiden kuluneisuus ja kunto. Tasaisesti kuluneet renkaat ovat myös hiljaisemmat. Kesärenkaiden kulumista voit tasata ajamalla oikeilla rengaspaineilla ja vaihtamalla renkaiden paikkaa aina renkaanvaihdon yhteydessä. Kun kesärenkaan urasyvyys on vähentynyt huomattavasti, myös niiden turvallisuusominaisuudet heikentyvät samalla.

Mikä muu vaikuttaa rengasmeluun

Itse renkaan ominaisuuksien lisäksi monet muut tekijät voivat vaikuttaa rengasmelun syntyyn. Erityisesti tien kunto ja ajo-olosuhteet voivat kasvattaa renkaiden tuottamaa ohiajomelua. Esimerkiksi keväällä asfaltin ollessa sula mutta vielä kelien vuoksi kova, voivat renkaat aiheuttaa tavallista kovempaa ääntä. Kesärenkaiden tuottama melu voi tuntua keväällä tästä syystä poikkeuksellisen kovalta.

Rengasmelun tasoon vaikuttavat lisäksi rengaspaineet. Tarkista renkaiden ilmanpaine säännöllisesti vähentääksesi rengasmelun määrää sekä parantaaksesi ajomukavuutta ja turvallisuutta. Suosittelemme noudattamaan autonvalmistajaan autokohtaisia ilmanpainesuosituksia. Rengasmeluun vaikuttaa myös ajonopeus ja ajamalla hitaammin voit vähentää renkaiden tuottamaa melua. Jos tienpintaan on syntynyt urat, voit suoraan urissa ajamisen sijaan ajaa niistä hieman sivussa vähentääksesi rengasmelua.

EU-rengasmerkinnät kertovat ohiajomelusta

Kesä- ja kitkarenkaista lisätietoa kertovat EU-rengasmerkinnät ovat korvaamaton apu hiljaisten renkaiden etsinnässä. Eri renkaiden vertailun tueksi, EU-rengasmerkinnät ilmoittavat selkeästi, millainen on kyseisen renkaan ohiajomelu. Tällä viitataan auton ulkopuolella kuuluvaan ääneen, ei ajoneuvon sisälle kuuluvaan meluun. 

Merkinnät kertovat ohiajomelun määrän desibeleinä. Tämän lisäksi merkinnöistä näet, onko kyseinen rengas EU-tyyppihyväksynnän mukainen. Tästä kertovat merkinnän 1-3 mustaa aaltoa. Kolme mustaa aaltoa tarkoittaa, että rengas ylittää EU-tyyppihyväksynnän mukaisen tason ja kyseessä on äänekäs rengas. Kaksi mustaa aaltoa vastaa EU-tyyppihyväksynnän mukaista tasoa. Yksi musta aalto puolestaan on yli 3 dB tyyppihyväksyntää matalampi tason eli kyseessä on hiljainen rengas. 

Otathan huomioon, että EU-rengasmerkinnät eivät ole käytössä nastallisisssa talvirenkaissa. Rengasmelun voimakkuuden lisäksi EU-rengasmerkintöjä kannattaa käyttää renkaiden taloudellisuuden sekä turvallisuuden arviointiin. Merkinnöistä selviää myös esimerkiksi renkaan pito märällä jarrutettaessa.

Valitse laadukkaat ja hiljaiset kesärenkaat

Hiljaiset kesärenkaat parantavat ajomukavuutta, minkä lisäksi niiden avulla voit vähentää autoilusta syntyvää melusaastetta. Tällä on erityisen suuri merkitys ihmisille kaupungeissa ja muilla asutetuilla alueilla, mutta myös luonnolle kaupunkien ulkopuolella. 

Vähennä rengasmelua ja valitse laadukkaat Pohjolan karkeille tienpinnoille suunnitellut Nokian Tyres Hakka -kesärenkaat. Nokian Tyres Hakka Black 3 -kesärenkaan ajomukavuus ja matala melutaso on taattu renkaan innovatiivisella muotoilulla, joka on hiljainen jopa karkealla asfaltilla. Myös Nokian Tyres Hakka Blue 3 -kesärenkaassa on hyödynnetty Silent MultiZone Design -muotoilua, joka madaltaa rengasmelua. Renkaan innovatiivisen muotoilun ansiosta Hakka Blue 3 myös kuluu tasaisesti.

Hiljaiseen autoiluun, tutustu myös Nokian Renkaiden sähköautoille ja hybrideille sopiviin kesärenkaisiin. Rengasmelun merkitys korostuu erityisesti hiljaisella sähkömoottorilla varustetulla autolla ajettaessa. Siksi autoilijan kannattaa kiinnittää erityistä huomiota hiljaisten renkaiden valintaan, jos käytössä on sähköauto.

LÖYDÄ AUTOOSI PARHAITEN SOPIVAT RENKAAT