Automaattinen rengas­paineen­valvonta­järjestelmä eli TPMS

Uusi EU-direktiivi tuo automaattisen rengaspaineen valvonnan – eli TPMS-järjestelmän – pakolliseksi kaikkiin uutena myytäviin henkilöautoihin. TPMS-järjestelmän (Tire Pressure Monitoring System) hyödyntäminen parantaa liikenteen turvallisuutta ja vähentää polttoaineen kulutusta.

Rengaspaineilla on huomattava vaikutus auton ajo-ominaisuuksiin ja renkaiden käyttöikään. Kun rengaspaineet ovat kohdallaan, ajomukavuus on huipussaan ja rengas ohjautuu tarkasti sekä pyörii kevyesti polttoainetta säästäen.

Vaatimukset täyttävä renkaiden paineenvalvontajärjestelmä voi olla joko aktiivinen tai passiivinen. Aktiivisessa järjestelmässä on erilliset paineanturit jokaisen renkaan sisällä kun taas passiivinen järjestelmä perustuu auton ABS-järjestelmän tulkintaan renkaan pyörimisnopeuden muutoksesta. Päätöksen käytettävästä järjestelmästä tekevät autonvalmistajat.

TPMS-paineenvalvontajärjestelmästää koskeva EU-asetus astuu voimaan 1.11.2014 ja koskee autoja, jotka on tyyppihyväksytty marraskuun 2012 jälkeen sekä kaikkia marraskuun 2014 jälkeen myytäviä uusia autoja. Määräys ei koske vanhojen autojen omistajia. Jos siis jo käyttöön rekisteröidyssä autossa ei ole paineenvalvontajärjestelmää, sitä ei tarvitse jälkikäteen asentaa.

Usein kysyttyä TPMS-järjestelmästä: http://vianor.fi/rengastietoa/tpms-jarjestelma/tpms-usein-kysyttya/