Sopivasti hullu herra Kivimäki

Yksi auto, kaksi rengasta ja nopeutta yli 186 km/h! Stunt-ajon rautainen ammattilainen, härmäläinen Vesa Kivimäki kiihdytti autonsa uuteen maailmanennätysnopeuteen kahdella renkaalla. Elokuun lopussa Seinäjoen lentoasemalla tehdyn ennätysajon jälkeen mies oli silminnähden tyytyväinen, mutta yllättävän tyyni ja rauhallinen.

Kahdella renkaalla ajon maailmanennätyksen rikkominen oli ollut Kivimäen haaveena jo pitkään.

– Aloitin auton kahdella renkaalla ajon jo 15 vuotta sitten ja olen esiintynyt lukuisissa stunt-näytöksissä Suomessa ja ulkomailla. Näytösajojen nopeudet eivät kuitenkaan ole koskaan olleet tätä luokkaa. Haaveenani oli silti aina ollut, että olisin auton kahdella renkaalla ajamisessa maailman nopein, Kivimäki kertoo intohimostaan. 

"Haaveenani oli silti aina ollut, että olisin auton kahdella renkaalla ajamisessa maailman nopein."
Vesa Kivimäki, Stunt-kuljettaja ja tuore maailmanennätysmies

Nyt hän on.
– Tiesin, että Nokian Renkailla oli hallussaan jäälläajon nopeusennätys vuodelta 2013. Kun huomasin, että yritys oli kehittänyt renkaiden kestävyyttä lisäävän Aramid Sidewall -teknologian, halusin ehdottomasti yrittää uutta maailmanennätystä yhteistyössä Nokian Renkaiden kanssa, Kivimäki kertoo.

Peltotemppuilusta ammattilaiseksi

Kivimäen voi sanoa olevan kokenut kuljettaja: ensimmäistä kertaa hän oli ratissa jo 6-vuotiaana ja 12-vuotiaana hän onnistui kaatamaan isänsä auton kyljelleen harjoitellessaan kahdella renkaalla tasapainoilua. 14–15-vuotiaana Kivimäki alkoi ajaa kavereiden kanssa pelloilla. Jo tuohon aikaan mies temppuili autonsa kanssa – esimerkiksi kahdella renkaalla taiteilu onnistui jo tuolloin. Siinä missä muiden peltoautot kestivät pitkiäkin aikoja, saattoi Kivimäen auto olla hajalla jo yhden päivän jälkeen.
– Legendaarinen Ritari Ässä ja hänen autotemppuilunsa televisiossa inspiroivat minua jo pikkupoikana, mies muistelee.

Kun Kivimäki sai ajokortin, alkoi kilpaura SM-rallissa. Ralli-innostus kesti viitisen vuotta, kunnes hän päätti keskittyä vain stunt-ajoon. Vuosituhannen vaihteessa 23-vuotias virtuoosi ajoi jo linja-autoa kahdella renkaalla, perusti oman toiminimen ja alkoi tehdä stunt-ajoja työkseen. Vuonna 2001 perustettu Crazy Drivers -taitoajoryhmä viettää tänä vuonna 15-vuotisjuhlaansa.

Harkittua hulluutta

Kun Kivimäeltä kysyy, millainen hyvän stunt-kuskin on oltava luonteeltaan, vastaus on selvä.
– Ennen kaikkea rauhallinen. Stunt-kuski ei saa tehdä suin päin mitään, vaan hänen pitää aina toimia harkitusti, Kivimäki painottaa.

Ennen ajoa Kivimäki käy tarkkaan läpi tulevan suorituksen vaiheet ja keskittyy tapahtumajärjestyksen kertaamiseen. Mitään muuta ei ennen edessä olevaa haastetta päässä liikukaan, ja hyvä niin.
– Jos ennen stunttia alkaa haaveilla ja miettiä muita asioita, on riski ajon epäonnistumiseen suuri, Kivimäki sanoo.

Pelkoa mies ei tunne suorituksen aikana eikä sitä ennen.
– Jos alkaa pelätä, on parempi vaihtaa alaa.

"Jos alkaa pelätä, on parempi vaihtaa alaa."
Vesa Kivimäki, Stunt-kuljettaja ja tuore maailmanennätysmies

Ennätysmies vaikka voissa paistaisi

Kivimäki on tempaissut ennenkin. Vuonna 2003 hän yritti rikkoa maailmanennätyksen hyppäämällä autolla pituutta. Tuolloin 73 metrin maailmanennätys jäi rikkomatta, koska juuri ennen hyppyrille nousua Kivimäen autoon tuli konerikko. Tekniikan pettämisestä huolimatta auto lensi kunnioitettavat 57 metriä.

Seuraavana vuonna hän yritti rikkoa autodominon maailmanennätyksen, eli kaataa 12 pystyssä seisovaa, palavaa autoa ajamalla autolla niiden läpi. Tuolloinkin moottorin hyytyminen esti ennätyksen, mutta autoja kaatui silti seitsemän.
– Vianorin varikko olisi tullut pohjalaiselle tarpeeseen noihin aikoihin, Kivimäki nauraa.

Myöskään hänen tulevaisuuden haaveensa eivät ole vaatimattomia. Tuore saavutus tuntuu vain kasvattaneen miehen ennätysnälkää.
– Uskon, että onnistun vielä joskus ajamaan autoa kahdella renkaalla yli 200 kilometrin tuntivauhtia. Haluaisin myös ajaa rampilta puoliperävaunullisella rekalla, aivan kuten tein nyt tällä ennätys-Bemarillakin.

Stunt-konkari on kiitollinen Nokian Renkaiden tuotekehitykselle ja Vianorin asiantuntevalle varikkotiimille päästyään vihdoin toteuttamaan pitkäaikaisen unelmansa.
– Niin ne ennätykset vain paukkuvat, kun hullut ja rohkeat yhdistävät ammattitaitonsa. Mikä hienointa, saimme nyt ennätyksen Ruotsista Suomeen, Kivimäki virnistää.

"Niin ne ennätykset vain paukkuvat, kun hullut ja rohkeat yhdistävät ammattitaitonsa. "
Vesa Kivimäki, Stunt-kuljettaja ja tuore maailmanennätysmies

Lue lisää: