11. joulukuu 2014 09:05 kategorioissa Tuoteuutiset, Yhtiöuutiset

Huippuluokan vihreää talvirengasteknologiaa sähköautoihin:

Nokian Renkaat kehitti vierintävastukseltaan maailman ensimmäisen A-luokan talvirenkaan

Nokian Renkaat kehitti sähköautoilijoille automaailman energiapiheimmän talvirengasmallin. Uusi Nokian Hakkapeliitta R2 on nastaton talvirengas, joka on suunnattu BMW:n ainutlaatuiseen i3-sähköautoon. Pohjoisen talveen räätälöity aito Hakkapeliitta-talvirengas yhdistää äärimmäisen alhaisen vierintävastuksen, ensiluokkaisen pidon ja poikkeuksellisen ajomukavuuden. Nokian Hakkapeliitta R2 -talvirenkaiden avulla sähköautoilija voi nauttia jopa 30 prosenttia alhaisemmasta renkaiden vierintävastuksesta verrattuna markkinoilla oleviin muihin talvirenkaisiin. Energiansäästö vierintävastuksesta lisää auton toimintasädettä.

Maailman pohjoisin talvirengasvalmistaja tuo tammikuussa 2015 markkinoille polttoainetehokkuudessa EU-rengasmerkinnän kärkeen eli A-luokkaan sijoittuvan talvituotteen. Uusi pohjoismainen nastaton talvirengas Nokian Hakkapeliitta R2 on suunnattu erityisesti BMW:n i3-sähköautoihin. Uutuusmallin rengaskoko on155/70R19 84Q. Tulevaisuuden rengasteknologiaa edustava, Nokian Hakkapeliitta -perheen moderni tulokas mahdollistaa turvallisen, suorituskykyisen ja taloudellisen etenemisen lumella ja jäällä, pohjoisen vaativissa talvikeleissä.

- Olemme ylpeitä voidessamme tuoda enemmän talvipitoa, enemmän huolettomuutta ja erityisesti enemmän toimintasädettä yhä kasvavalle joukolle modernien sähköautojen kuljettajia. Turvallisen ja vihreämmän liikkumisen mahdollistaminen on myös oman kehitystyömme johtava periaate, Nokian Renkaiden tuotekehityspäällikkö Jarno Ahvenlammi kertoo.

Uutuusmallin EU-rengasmerkinnän mukainen vierintävastus on A-luokassa, mitä yksikään talvirengas ei ole aikaisemmin saavuttanut. Nokian Hakkapeliitta R2 -talvirenkaiden avulla sähköautoilija voi nauttia jopa 30 prosenttia alhaisemmasta renkaiden vierintävastuksesta verrattuna markkinoilla oleviin muihin talvirenkaisiin. Kilpailijatuotteiden vierintävastus edustaa C- ja E-luokkaa.

Energiatehokkuutta ja talviturvallisuutta – uusi Nokian Intelligent eSilica

Kevyet ja aerodynamiikaltaan huippuunsa viritetyt sähköautot eivät päästä rengaskehittäjiä helpolla. Uutuusmallissa moninkertaisen testivoittajan Nokian Hakkapeliitta R2:n kaikki rakennekomponentit optimoitiin sähköautokäyttöön. 

  - Tinkimättömän testiohjelman läpikäynyt uusi teknologiakonseptimme tekee rengasrungosta lujan ja jäykän, mikä yhdessä lukuisten uusien materiaalikomponenttien kanssa minimoi renkaan lämmönkehityksen ja sisäisen muodonmuutostyön. Tämä mahdollistaa maailmanennätysluokkaan kuuluvan erittäin alhaisen vierintävastuksen. Samaa teknologiaa tulemme käyttämään tulevaisuudessa myös muissa talvituotteissamme, Nokian Renkaiden sähköautoihin suunnattujen erikoistuotteiden kehitys- ja testaustyötä johtava Ahvenlammi valaisee.

Vierintävastus tarkoittaa renkaan tiekosketuksen vaatimaa energiaa, muodonmuutostyötä, jonka vähentäminen vaatii renkaan rakenteen, pintamallin ja kumisekoitusten monimutkaisen palapelin täydellistä hallitsemista. Monelle voi olla yllätys, että laadukkaiden talvirenkaiden vierintävastus on jopa kesärenkaita parempi. Energiansäästö vierintävastuksesta lisää auton toimintasädettä. Sähkö- ja hybridiautokäyttöön täsmätyn Nokian Hakkapeliitta R2:n ennenkokemattoman energiatehokkuuden ja turvallisuuden maksimointi edellytti myös täysin uudentyyppisten kumiseosten kehittämistä.

Uuden sukupolven funktionaalisen Nokian Intelligent eSilica -kulutuspintaseoksen molekyyliketjut muodostavat silicapartikkelien kanssa vahvan, mutta joustavan yhdistelmän. Laajalla lämpötila-alueella esimerkillisesti toimiva kumisekoitus kasvattaa talvipitoa ja pienentää vierintävastusta entisestään. Symmetrisen pintamallin lamellit eli uritukset toimivat aktiivisesti pitotason ja lämpötilan vaihteluista piittaamatta. Sekoituksella saadaan poikkeuksellisen hyvää jää-, lumi- ja märkäpitoa sekä erinomaista kulumiskestoa. Kumisekoituksessa käytetty rypsiöljy antaa Hakkapeliitta-uutuuteen kestävyyttä parantavaa repimislujuutta sekä lisää jää- ja lumipitoa.

Testivoittaja Nokian Hakkapeliitta R2:n tuttu aggressiivinen, nuolimainen pintamalli sekä ajettavuutta parantavat turvallisuuskeksinnöt kuten Cryo Crystal -konseptin pitopartikkelit sekä pumppulamellit varmistavat tasapainoisen ajotuntuman ja kiitettävän talvipidon myös märällä jäällä.

Tiivistä yhteistyötä autonvalmistajien kanssa

Nokian Renkaat tunnetaan laadukkaista, turvallisista ja ympäristöystävällisistä tuotteistaan, jotka räätälöidään huolellisesti eri markkinoille ja erilaisiin vaativiin käyttökohteisiin. Yli puolet tuotekehityspanoksista käytetään tuotteiden testaamiseen.

- Teemme tiivistä yhteistyötä johtavien autonvalmistajien kanssa voidaksemme tarjota pohjoisen talvessa matkaaville autoilijoille alan moderneimmat ja laadukkaimmat tuotteet myös sähkö- ja hybridiautoihin. Onnistumisestamme kertoo myös loistava testimenestys. Tämän talven vertailutesteissä talvirenkaamme ovat saavuttaneet jo yli 40 testivoittoa, mikä on sekin ennätys alallaan, Nokian Renkaiden Business Manager Petri Niemi sanoo.

Kasvava talvirengasvalikoima myös sähkö- ja hybridiautoihin

BMW:n i3 -sähköautoihin soveltuva uusi Nokian Hakkapeliitta R2 on kuluttajien saatavilla tammikuussa 2015 Nokian Renkaiden ydinmarkkinoilla Pohjoismaissa ja Venäjällä sekä alueilla missä todellinen talvi tunnetaan. BMW:n uuteen i8-hybridiautoon kehitetty nastaton Nokian Hakkapeliitta R2 (koko 215/45R20 95R XL), tulee markkinoille helmi-maaliskuussa 2015.

Maailman ensimmäisen talvirenkaan kehittäjän Nokian Hakkapeliitta -talvirengasperhe kattaa myös mm. nastalliset Nokian Hakkapeliitta 8 ja nastattomat Nokian Hakkapeliitta R2 -tuotteet Tesla S -sähköautoihin. Esimerkiksi Norjassa lähes kaikki kuluttajat ovat valinneet sähköautojensa talvirenkaiksi Nokian Hakkapeliitat varmistaakseen parhaan mahdollisen pidon ja ajomukavuuden kaikissa talvikeleissä.

Pääinnovaatiot:

Nokian Intelligent eSilica. Kasvanut toimintamatka, erinomainen talvipito. Laajalla lämpötila-alueella esimerkillisesti toimiva kumisekoitus maksimoi alhaisen vierintävastuksen ja talvipidon. Kulutuspintaseoksen molekyyliketjut muodostavat silikapartikkelien kanssa vahvan, mutta joustavan yhdistelmän. Symmetrisen pintamallin lamellit eli uritukset toimivat aktiivisesti pitotason ja lämpötilan vaihteluista piittaamatta. Sekoituksella saadaan poikkeuksellisen hyvää jää- lumi- ja märkäpitoa sekä erinomaista kulumiskestoa. Kumisekoituksessa käytetty rypsiöljy antaa kestävyyttä parantavaa repimislujuutta sekä lisää jää- ja lumipitoa.

Nokian Cryo Crystal Concept. Ensiluokkaista talvipitoa, tarkempi ajotuntuma. Kumisekoitukseen lisätyt monisärmäistä kristallia muistuttavat timantinkovat pitopartikkelit tarrautuvat ajoalustaan erityisesti jääpitoa kasvattaen.  

Pumppulamellit. Enemmän märkäpitoa. Renkaan olkapään kuviopalojen taskumaiset lamellit poistavat, oikeastaan pumppaavat, vettä tienpinnasta ja varmistavat pitävän kosketuksen alustaan. Patentoitujen pumppulamellien kasvanut tilavuus ja zigzag-lamellien suuri määrä tehostavat entisestään märkä- ja jääpitoa.

Pitokynnet. Enemmän jää- ja lumipitoa. Kuviopalojen välistä löytyvät pitokynnet parantavat lumi- ja jääpitoa varsinkin jarrutus- ja kiihdytystilanteissa.

Lamellinherättäjät. Parempi jää- ja lumipito. Renkaan kulutuspinnan reunalla olevat lamellinherättäjät tehostavat lamellien toimintaa kaikkein liukkaimmilla keleillä. Leveämpi lamelli aukaisee kapeamman toimintaan.

Sohjokynnet. Estää sohjoliirtoa. Sohjoliirron ehkäisyyn suunniteltiin kriittiselle olkapääalueelle teräviä kolmioita muistuttavat sohjopatjan rikkojat. Sohjokynsien avulla olkapääalueilla saadaan pidettyä ihanteellinen pito paksussakin sohjossa ja estettyä sohjon kerääntyminen kuviopalojen väliin.

Uusi Nokian Hakkapeliitta R2 – Northern green safety 

  • Äärimmäisen alhainen vierintävastus maksimoi toimintasäteen
  • Ensiluokkaisen turvallinen jäällä ja lumella  
  • Mukava ja hiljainen ajotuntuma pohjoisen karkeilla teillä
  • Uutuusmallin koko: 155/70R19 84Q

Nokian Hakkapeliitta R2 –uutuusmalli sähkö- ja hybridiautoihin 

Tuotekuvia: www.nokiantyres.com/HakkapeliittaeR2

Videot:

Vierintävastukseltaan maailman ensimmäinen A-luokan talvirengas
http://youtu.be/Wo4omb0Eil4

Nokian Renkaiden tuotekehityspäällikkö esittelee: Automaailman energiapihein talvirengasmalli
http://youtu.be/hlluSTKTSm8

Lisää aiheesta:

Talvi 2014: Yli 40 testivoittoa Nokian talvirenkaille www.nokianrenkaat.fi/innovatiivisuus/testimenestys/ 

Talvirengastestauksen huipulla: Ivalon testikeskus – White Hell 
http://youtu.be/n3UyMo4L8bM

Maailman ensimmäinen talvirengas esiin ponnahtavilla nastoilla
https://www.nokianrenkaat.fi/yritys/uutinen/maailman-ensimmainen-nasta-kitkarengas-uniikki-nastateknologia-tuo-nastat-esiin-tarvittaessa

Nokian Hakkapeliitta 8: Jäälläajon maailmanennätys 335,713 km/h:
www.nokianrenkaat.fi/jaallaajon-maailmanennatys

Miten keksittiin maailman ensimmäinen talvirengas:
www.nokianrenkaat.fi/ensimmaiset_talvirenkaat

Vertailussa maailman ensimmäinen talvirengas ja uuden teknologian kitkarengas:
https://www.nokianrenkaat.fi/yritys/perustietoa/historia/talvirenkaan-keksimisesta-80-vuotta/nain-talvirengas-on-muuttunut/

Bloggaavat Nokian Renkaiden rengasammattilaiset
http://rengasblogi.fi/

Lisätietoja:

Nokian Renkaat Oyj,
Tuotekehityspäällikkö Jarno Ahvenlammi, p. 010 401 7741 jarno.ahvenlammi(at)nokiantyres.com

Business Manager Petri Niemi, p. 010 401 7646 petrij.niemi(at)nokiantyres.com

Twitter: https://twitter.com/NokianTyresCom 
YouTube: www.youtube.com/NokianTyresCom 
Facebook: www.facebook.com/nokianrenkaatsuomi 
LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/nokian-tyres-plc