Renkaan koko: Oikea rengaskoko autoosi

Renkaan koko: Oikea rengaskoko autoosi

Rengaskaupoilla oikea rengaskoko on yksi tärkeimmistä sopivien renkaiden valintaan vaikuttavista tekijöistä. Kun olet valinnut haluamasi rengasmallin, on löydettävä vielä ajoneuvollesi sopiva ja turvalliseen ajamiseen optimaalinen rengaskoko. Mikä tahansa koko ei kuitenkaan käy ja liian suuret muutokset renkaan koossa voivat vaatia ylimääräisiä toimenpiteitä autoilijalta. Siksi suosittelemmekin käyttämään ainoastaan autonvalmistajan suosittelemia rengaskokoja. Lue lisää ja valitse omaan autoosi sopivat renkaat.

Löydä autoosi parhaiten sopivat renkaat

Miten renkaan koko on merkitty rengasmerkintöihin?

Rengaskoko selviää tarkastelemalla rengasmerkintöjä, jotka löytyvät esimerkiksi painettuna renkaan sivupintaan. Tämän lisäksi vuonna 2021 uudistetut EU:n rengasmerkinnät kertovat tarvittat tiedot renkaan koosta ja paljon muuta hyödyllistä. Tutustutaan rengaskoosta kertoviin merkintöihin ja käytetään esimerkkinä rengasmerkintää 205/55 R 16 94 V XL.

Renkaan leveys

Renkaan leveys on kerrottu ensimmäisenä rengasmerkinnöissä. Leveys ilmaistaan yleensä millimetreissä, ja kertoo renkaan maksimileveyden sen leveimmältä kohdalta sivupinnasta mitattuna ja normivanteelle asennettuna. Esimerkin renkaassa leveys on 205 mm eli 20.5 cm.

Renkaan profiili

Renkaan profiilisuhde ilmaisee renkaan korkeuden suhteessa sen poikkileikkausleveyteen. Toisin sanoen, renkaan profiili kertoo, kuinka monta prosenttia renkaan korkeus on sen leveydestä. Korkeus ilmaistaan siis mittaamalla renkaan sivupinnan korkeus maasta vanteen alareunaan. Renkaan profiilisuhde on kerrotu leveyden ja /-merkin jälkeen rengasmerkinnöissä. Esimerkissä renkaan profiili on 55 eli 55% renkaan leveydestä. Tällöin korkeus on 205 * 0.55 eli 112.75 mm.

Vanteen koko

Vanteen koko ilmaistaan tuumissa renkaan rakenteesta (esimerkissä kirjain R) kertovan merkinnän jälkeen. Yksi tuuma vastaa 2,54 senttimetriä. Koska esimerkin renkaassa on merkintä 16, tämä tarkoittaa, että renkaan halkaisija on 16 tuumaa eli 40.64 cm.

Muut rengasmerkinnät

Renkaan ja vanteen koosta kertovien tietojen lisäksi rengasmerkinnöistä löytyy:

 

  • renkaan rakenne. Rakenne on ilmaistu kirjaimella, kuten esimerkin R. Tämä kertoo, että kyseessä on niin sanottu vyörengas (englanniksi “radial tire”). Kyseisessä renkaassa on siis runkokudoksen päällä vahvikkeena yleisesti kaksi teräsvyötä.
  • kuormitusluokka. Renkaan kuormitus- tai kantavuusluokka kertoo nimensä mukaan, miten paljon kuormaa rengas pystyy kannattelemaan. Esimerkin renkaassa tämä on 94. Merkintä ei kuitenkaan vastaa renkaan kannattelemaa kilomäärää, vaan ilmaisee niin sanotun kantavuusindeksin, joka tässä tapauksessa vastaa 670 kg per rengas. Rengasmerkinnän lopussa voi lisäksi olla merkintä XL, joka ilmaisee korotetun kuormitusluokan.
  • nopeusluokka. Nopeusluokka kertoo renkaan maksiminopeuden. Esimerkin nopeusluokka V vastaa 240 km/h nopeutta. Tämä ei kuitenkaan tarkoita suurinta sallittua ajonopeutta, sillä autoilijan täytyy tietysti ottaa huomioon nopeusrajoitukset.

Rengaskoon muuttaminen

Uutta rengasta ostaessa autoilijan tulee ottaa huomioon renkaan koko ja yhteensopivuus ajoneuvon kanssa. Auton rekisteriotteesta löytää yleensä useamman kuin yhden rengaskoon, jota autossa voi käyttää. Myös näistä voi poiketa, mutta tällöin edessä on auton muutoskatsastus. 

Uuden renkaan leveys voi olla enintään 30 mm leveämpi verrattuna rekisteriotteen leveimpään vaihtoehtoon. Vanteen leveys voi puolestaan olla 26 mm suurempi. Näitä suuremmat muutokset vaativat muutoskatsastuksen tekemistä renkaanvaihdon yhteydessä. Jos autolle suoritetaan muutoskatsastus voidaan renkaan ulkohalkaisijaa suurentaa enintään 51 mm sekä sen leveyttä 102 mm. 

Muutoskatsastus on tehtävä aina, kun autoon tehdään merkittäviä muutoksia, joilla voi olla vaikutuksia esimerkiksi turvallisuuteen. Katsastuksen yhteydessä tarkastetaan, että muutokset ovat sallittujen rajojen puitteissa ja merkitään auton rekisteriin ajantasaiset tiedot. Rengaskoon muutoksen lisäksi muutoskatsastus on tarpeen, kun auton rakennetta tai käyttötarkoitusta muutetaan.

Rengaskokoa muutettaessa tulee lisäksi huomioda auton akselipaino, jonka löydät myös autosi rekisteriotteesta. Jotta uudet renkaat varmasti kannattelevat auton kuormaa, on renkaan kantavuuden oltava vähintään yhtä suuri kuin auton akselipaino jaettuna kahdella.

Renkaat koon mukaan Nokian Renkailta

Sopivien renkaiden hakeminen onnistuu helposti Nokian Renkaiden rengashaun avulla. Syötä autosi rekisterinumero, ajoneuvon malli tai rengaskoko, niin löydät autoosi sopivat ja oikeankokoiset renkaat. Tutustu tarkemmin Nokian Renkaiden talvi- ja kesärenkaisiin sekä henkilöautoille että maastureille ja pakettiautoille. Löydät Nokian Renkaiden tuotesivuilta listauksen, jonka avulla voit valita rengaskoon ajoneuvosi vaatimusten mukaan.

LÖYDÄ AUTOOSI PARHAITEN SOPIVAT RENKAAT