Tiesitkö, että talvirengas keksittiin Suomessa?

Tiesitkö, että talvirengas keksittiin Suomessa?

Löydä autoosi parhaiten sopivat renkaat

Nokian Renkaat kehitti ja valmisti maailman ensimmäisen talvirenkaan vuonna 1934, jotta autoilijat eivät liukastelisi huonokuntoisilla talviteillä ja tavarakuljetukset pystyttäisiin hoitamaan turvallisesti ympäri vuoden.  

Nykyään talvirenkaisiin ei enää haeta pitoa renkaan pintakuvion imukupeilla kuten 1930-luvulla, mutta tuotekehitystä ohjaa edelleen tarve tuoda kuljettajille lisäturvaa ja ajomukavuutta kaikkiin talvikeleihin. 

”Ensimmäinen Hakkapeliitta-nimen alle kehitetty talvirengas syntyi pari vuotta ensimmäisen talvirenkaan jälkeen eli vuonna 1936. Nykyään saattaa kuulostaa hauskalta, että poikittaisurien lisäksi renkaaseen toivat pitoa myös imukupit. Enää niitä ei renkaistamme löydy, mutta jokaiseen renkaaseen keksimme edelleen uusia, ainutlaatuisia innovaatioita lisäämään pitoa ja turvallisuutta,” kertoo Nokian Renkaiden tuotepäällikkö Mikko Järvinen.  

Maailman ensimmäinen talvirengas syntyi samasta syystä kuin muutkin Nokian Renkaiden tuotteet: ratkaisuksi ihmisten arkiseen tarpeeseen. 

”Olemme syntyneet ja kasvaneet Suomessa, joten erilaiset talviolosuhteet ovat meille luonnollisia ja tuttuja. Vaikka lunta tulisi monta kymmentä senttiä tai musta jää peittäisi maan, elämä jatkuu normaalisti. Ilmaston muuttuessa ja talvien leudontuessa kelit voivat olla talvella entistäkin yllättävämmät. Perustehtävämme ei ole vuosien aikana muuttunut – mahdollistamme turvallisen ajamisen kaikilla keleillä,” Mikko Järvinen sanoo. 

Suomalaisella asiantuntemuksella renkaita pohjoisen ajo-olosuhteisiin  

Nokian Renkaiden tuotekehityksen, valmistuksen ja testauksen koti on Suomessa. Omalla tehtaalla Nokialla on valmistettu turvalliset ajot takaavia renkaita jo yli 90 vuoden ajan. Samassa rakennuksessa vanhojen punatiilisten seinien suojissa syntyy uusia innovaatioita jatkuvasti. Renkaiden kehitystyötä avittavat nykyään huipputekniset digitaaliset ympäristöt ja laitteet, mutta yksi tärkeimmistä asioista pysyy samana vuosikymmenestä toiseen: 

”Tietokoneet eivät keksi uusia ideoita, vaan luova ja ajatuksia vaativa työ ja vaativa testaaminen tehdään sekä laboratorioissa että aidoissa olosuhteissa osaavien ammattilaisten yhteistyönä. Olemme maailman ainoa rengasvalmistaja, jolle talven erilaiset ajokelit ovat arkipäivää. Me ja kehittämämme tuotteet ovat syntyneet hallitsemaan kaikki talven olosuhteet. Tästä kertovat myös Nokian Renkaiden yli 100 talviturvallisuuteen liittyvää patenttia.” 

Talvi voi olla arvaamaton ja jopa vaarallinen, mutta renkaat eivät saa olla. Nokian Tyres Hakkapeliitta R5  -kitkarengas sopii pohjoisen talven vaihteleviin ajo-olosuhteisiin ja sen suorituskyky on ennustettava niin paljailla, märillä, jäisillä kuin lumisilla teillä.  

Nastarenkaiden lippulaivatuote Nokian Tyres Hakkapeliitta 10 puolestaan tuo erityistä turvallisuutta kaikkein liukkaimpiin olosuhteisiin iljanteiselle jäälle ja polanteille, ja toimii luotettavasti myös leudommissa lämpötiloissa. Kaikkien tuotteiden suunnittelussa on huomioitu energiatehokkuus ja ajomukavuus. 

Nykyrenkaat sopivat sähköautoon ja ovat ympäristöystävällisiä  

Vähälumisempien talvien vuoksi myös rengasäänellä on koko ajan suurempi vaikutus ajomukavuuteen, ja tämä on otettu huomioon myös uusimpien talvirenkaiden kehitystyössä. Jotta sähköautojen kuljettajien olisi helpompi löytää autoonsa sopivat renkaat, Nokian Renkaat on ottanut käyttöön uuden ELECTRIC FIT® symbolin sekä nykyisiä että tulevia tuotteitansa varten. Symboli ilmaisee, että Nokian Tyres® renkaat voidaan asentaa sekä polttomoottori- että sähköautoihin ja että ne toimivat turvallisesti ja laadukkaasti molemmissa. Lisäksi meiltä löytyy erityisesti sähköautoille räätälöity EV-mallisto, joka takaa maksimaalisen mukavuuden ja pidemmän toimintasäteen. 

”Nokian Tyres Hakkapeliitta 10:tä kehittäessämme teimme paljon tutkimus- ja testaustyötä rengasäänen vähentämiseksi. Sähköautoihin räätälöity Nokian Tyres Hakkapeliitta 10 EV on maailman ensimmäinen erityisesti sähköautoihin kehitetty nastarengas. Lisäksi meillä on saatavilla myös EV-kitkarengas, Nokian Tyres Hakkapeliitta R5 EV,” Mikko Järvinen kertoo. 

Muuttuva ilmasto luo uusia tarpeita paitsi renkaiden turvallisuuteen ja ajomukavuuteen liittyville ominaisuuksille, myös ympäristöä ja energiaa säästävien ratkaisujen keksimiselle. 

”Nokian Renkaiden tuotekehityksessä on huomioitu jo pitkään se, että tuotteemme sekä niiden valmistus ja käyttö kuormittaisivat mahdollisimman vähän ympäristöä. Lähivuosina lisäämme esimerkiksi uusiutuvien ja kierrätysmateriaalien käyttöä. Vastuullisuuden tavoitteemme on, että viimeistään vuonna 2030 renkaisiimme käytetystä raakamateriaalista 50 % on joko kierrätettyä tai uusiutuvista lähteistä,” sanoo Järvinen. 

 

LÖYDÄ AUTOOSI PARHAITEN SOPIVAT RENKAAT