1. marraskuu 2022 11:30 kategoriassa Pörssitiedotteet

Sisäpiiritieto: Nokian Renkaat Oyj investoi uuteen tehtaaseen Romaniassa, alan ensimmäinen hiilidioksidipäästötön rengastehdas

Nokian Renkaat Oyj Sisäpiiritieto 1.11.2022 klo 11.30

Nokian Renkaiden hallitus on päättänyt investoida uuteen henkilöautorengastehtaaseen Romaniassa. Uudishankkeena rakennettava tehdas sijoittuu Oradeaan, joka sijaitsee Romanian luoteisosassa lähellä Unkarin rajaa. Tehtaan vuotuinen kapasiteetti on 6 miljoonaa rengasta, ja sitä on mahdollista laajentaa tulevaisuudessa. Tehtaan yhteyteen rakennetaan jakelukeskus renkaiden varastointia ja jakelua varten. Kokonaisinvestoinnin arvioidaan olevan noin 650 miljoonaa euroa. Rakennustyöt on tarkoitus aloittaa vuoden 2023 alussa, ja ensimmäiset renkaat arvioidaan valmistettavan vuoden 2024 jälkimmäisellä vuosipuoliskolla. Kaupallisen rengastuotannon odotetaan alkavan alkuvuodesta 2025. 

“Tämä investointi on merkittävä strateginen päätös, joka mahdollistaa yhtiömme kasvun. Alamme nyt rakentaa Nokian Renkaiden liiketoimintaa uudelta pohjalta ilman Venäjää ja uusi huippuluokan tuotantolaitos Euroopassa on tässä avainasemassa. Se tuo meille tarvittavaa lisäkapasiteettia ja on tärkeä tasapainoisen tuotantoverkoston kannalta”, sanoo Nokian Renkaiden toimitusjohtaja Jukka Moisio.

Romanian tehtaan arvioidaan työllistävän noin 500 henkilöä. Tuotanto keskittyy pääosin Keski-Euroopan markkinoille suunnattujen isompien henkilöautorenkaiden ja SUV-renkaiden valmistukseen.

”Keski-Eurooppa on meille tärkeä alue, ja investointi on osoitus sitoutumisestamme tälle markkinalle. Uusi tehdas tulee sijaitsemaan strategisesti hyvällä paikalla lähellä asiakkaitamme. Teimme perusteellisen selvitystyön ja tarkastelimme yli 40 eri vaihtoehtoa, minkä jälkeen sijainniksi valikoitui Oradea. Päätökseen vaikuttivat useat tekijät, kuten ammattitaitoisen työvoiman saatavuus, logistiset edut sekä vakaa toimintaympäristö”, sanoo Nokian Renkaiden tuotannosta, toimitusketjusta ja hankinnoista vastaava johtaja Adrian Kaczmarczyk.

”Olemme sitoutuneita rakentamaan alamme ensimmäisen hiilidioksidipäästöttömän tehtaan. Romania sijaintina tukee tätä tavoitetta, sillä voimme hyödyntää tehtaan läheisyydessä olevaa vihreän energian tuotantoa. Lisäksi kehitämme tuotantoprosesseja edelleen kohti entistäkin kestävämpiä ja vastuullisempia renkaiden valmistustapoja”, Kaczmarczyk jatkaa.

Kesäkuussa 2022 Nokian Renkaiden hallitus päätti aloittaa yhtiön hallitun vetäytymisen Venäjältä. Ukrainan sodasta ja siitä seuranneista, kiristyneistä pakotteista johtuen Nokian Renkaat Oyj:llä ei ole enää edellytyksiä jatkaa toimintaa kestävällä tavalla Venäjällä. Lokakuussa Nokian Renkaat allekirjoitti sopimuksen Venäjän toimintojen myynnistä. Rengassaatavuuden turvaamiseksi Nokian Renkaat päätti jo aiemmin tänä vuonna nopeuttaa investointia uuteen tuotantokapasiteettiin Euroopassa, ja Romaniaan rakentuva tehdas on olennainen osa tätä suunnitelmaa. Samalla yhtiö on jatkanut kapasiteetin lisäämistä tehtaillaan Suomessa ja Yhdysvalloissa pyrkien näin hajauttamaan tuotantoaan maantieteellisesti.

Lisätietoja: 
Jukka Moisio, toimitusjohtaja, puh. 010 401 7742 
Adrian Kaczmarczyk, johtaja, tuotanto, toimitusketju ja hankinnat, puh. +49 151 6182 2476
Päivi Antola, johtaja, viestintä, sijoittajasuhteet ja brändi, puh. 010 401 7327 

Sijoittajat: [email protected]  
Media: [email protected]