16. toukokuu 2023 14:39 kategoriassa Artikkelit

Rakennamme uutta Nokian Renkaita – takaisin 2 miljardin euron kasvupolulle

Nokian Renkaat järjesti pääomamarkkinatilaisuuden huhtikuussa 2023. Yhtiön vetäydyttyä Venäjältä maaliskuussa, tapahtuma tarjosi hyvän tilaisuuden keskustella yhtiön tulevaisuuden tavoitteista.

Nokian Renkaiden toimitusjohtaja Jukka Moisio kertoi pääomamarkkinatilaisuudessa yhtiön kasvustrategiasta ja uuden Nokian Renkaiden rakentamisesta. Lisäksi yhtiö julkisti uudet pitkän aikavälin taloudelliset tavoitteensa: 2 miljardin euron liikevaihto, segmentit yhteensä liikevoittomarginaali noin 15 % ja nettovelan ja segmentit yhteensä käyttökatteen suhde 1–2.

”Seuraavan viiden vuoden aikana tavoittelemme 2 miljardin euron liikevaihtoa ja vahvaa kannattavuutta. Uutena elementtinä Nokian Renkailla on pääomarakenteeseen liittyvä tavoite. Historiallisesti olemme olleet nettovelaton yhtiö Venäjään liittyvien riskien takia. Ilman Venäjää voimme nyt aiempaa tehokkaammin hyödyntää tasettamme”, kertoo Nokian Renkaiden toimitusjohtaja Jukka Moisio.

”Meillä on vankka perusta, terveellä pohjalla olevat liiketoiminnot ja taitava tiimi, joka on osoittanut ketteryytensä ja toimintakykynsä muuttuvassa ympäristössä. Olemme valmiita rakentamaan uuden Nokian Renkaat ja tarttumaan asettamiimme kunnianhimoisiin tavoitteisiin.”

Kasvua kapasiteetti-investoinneilla

Henkilöauton renkaiden osalta yhtiön kasvustrategia jakautuu kahteen vaiheeseen: ensimmäinen vaihe keskittyy uuden kapasiteetin ja operatiivisen kyvykkyyden lisäämiseen. Toisen vaiheen käynnistyessä vuonna 2026 kasvun odotetaan kiihtyvän.

”Kasvatamme parhaillaan kapasiteettia Suomen- ja Yhdysvaltain-tehtaillamme. Nokialla uudet laitteet on jo asennettu ja tuotantomäärät kasvavat paraikaa. Daytonissa asennustyöt ovat käynnissä, ja tehdas saavuttaa enimmäistuotantokapasiteetin jo ensi vuonna”, Moisio kuvailee.

Yksi tärkeä askel uuden Nokian Renkaiden rakentamisessa on Romanian Oradeaan rakennettava alan ensimmäinen hiilidioksidipäästötön rengastehdas. Tehdas aloittaa kaupallisen tuotannon vuonna 2025 ja palvelee etenkin Keski-Euroopan markkinaa.

Kaikki nämä investoinnit mahdollistavat vuonna 2027 yli 15 miljoonan henkilöauton renkaan kokonaistuotantokapasiteetin, joka jakautuu Daytonin (25 %), Nokian (35 %) ja Oradean (40 %) tehtaiden kesken luoden entistä hajautetumman ja tasapainoisemman tuotantoverkoston. Sopimusvalmistus täydentää yhtiön omaa tuotantoa ja auttaa vastaamaan Nokian Renkaiden tuotteiden kysyntään.

”Meillä on selkeä strategia, joka keskittyy ydinmarkkinoihimme ja tärkeimpiin tuotteisiimme, jotta voimme palata takaisin kasvupolulle. Päämarkkinoitamme ovat Pohjoismaat, Pohjois-Amerikka ja Keski-Eurooppa. Kaikilla näillä markkinoilla menestyksemme tärkeimpiä moottoreita ovat ydinvahvuutemme eli turvalliset ja korkealaatuiset tuotteet, vahva jakelu ja asiakasuskollisuus.”

Nettonollapäästöt vuoteen 2050 mennessä

Kunnianhimoisten taloudellisten tavoitteiden lisäksi Nokian Renkailla on innostavat ei-taloudelliset tavoitteet, joiden ansiosta yhtiö on vastuullisuuden edelläkävijä. Tärkeimpiä vastuullisuustavoitteita ovat muun muassa työturvallisuuden kehittäminen ja henkilöstön hyvinvoinnin parantaminen. Lisäksi Nokian Renkaat pyrkii kasvattamaan uusiutuvien ja kierrätettyjen materiaalien osuutta renkaissaan 50 prosentilla ja vähentämään rengastuotantonsa kasvihuonekaasupäästöjä 50 prosentilla vuoteen 2030 mennessä. Yhtiön tavoitteena on saavuttaa nettonollapäästöt vuoteen 2050 mennessä.

Romanian uudella hiilidioksidipäästöttömällä tehtaalla on olennainen rooli näiden tavoitteiden saavuttamisessa.

”Moni asia muuttuu, mutta vastuullisuus pysyy edelleen toimintamme ytimessä. Se on pohja, jolle tulevaisuuden kasvumme rakentuu”, Moisio toteaa lopuksi.

Jukka Moision pääomamarkkinatilaisuudessa pitämä englanninkielinen esitys on katsottavissa täältä.