4. tammikuu 2005 10:32 kategoriassa Tuoteuutiset
Uusi nopean ajon kesärengas, jossa on vain puhtaita öljyjä

NOKIAN Z:SSA YHDISTYVÄT HUIPPUTEKNIIKKA JA YMPÄRISTÖYSTÄVÄLLISYYS


Nokian Z on maailman ensimmäinen huippunopean ajon rengas (270 km/h), jossa yhdistyvät erinomainen märkäpito, tarkka ohjautuvuus sekä puhtaat kumisekoitukset.

Nokian Z valmistetaan täysin ilman haitallisiksi luokiteltuja korkea-aromaattisia öljyjä. Nokian Z:n suunnittelussa keskityttiin kahteen ydinasiaan: ääritilanteiden turvallisuuteen ja ympäristöystävällisyyteen. Niiden yhtäaikainen saavuttaminen nopean ajon renkaassa edellyttää erityistä teknistä osaamista ja vankkaa kokemusta.

Korkeimpiin suorituskykyluokkiin kuuluvien renkaiden kysyntä kasvaa nopeasti Euroopassa, kun autovalmistajat tuovat markkinoille yhä tehokkaampia ja teknisesti edistyksellisempiä malleja, joiden renkailta vaaditaan yhä enemmän. Ylimpiin suorituskykyluokkiin (V-, W- ja Y-nopeusluokat) kuuluvien renkaiden tuoteryhmä eli ultra high performance -segmentti kasvaa Euroopassa nopeasti. Nokian Renkaat arvioi, että UHP-renkaiden myynti kohoaa vuonna 2003 myydystä määrästä lähes 70 % vuoteen 2008 mennessä.

W-suorituskykyluokan uutuustuotetta myydään Pohjoismaihin, Keski-Eurooppaan ja Venäjälle. Kuluttajat voivat varustaa autonsa Nokian Z –renkailla keväästä 2005 alkaen.

Kiitettävä ajokäytös syntyy viiden kumisekoituksen yhdistelmästä


Nokian Renkaiden tuotteissa turvallisuus on kaikkien tärkein ominaisuus, jonka merkitys korostuu nopean ajon renkaassa. Renkaat toimivat auton aktiivisimpana turvavarusteena. Renkaiden tehtävänä on välittää kuljettajalle mahdollisimman tarkka tuntuma tiestä ja pidosta sekä varmistaa liikkumisen turvallisuutta.

Nokian Z on suorituskykyinen ja nopea rengas pohjoismaisiin ja eurooppalaisiin oloihin: se selviytyy myös äärioloissa erittäin täsmällisesti. Vaativaan ajoon suunnitellun renkaan hyvät ominaisuudet ja kiitettävä ajokäytös saadaan aikaan aivan uudella kulutuspintaratkaisulla.

Nokian Z:n täyssilicaisessa kulutuspinnassa on viittä, erilaista kumisekoitusta. Renkaan keskirivan sekoitus varmistaa ohjaustarkkuuden ja tekee renkaasta vaivattomasti käsiteltävän. Uuden sekoituksen ansiosta leveät renkaat kuluvat keskialueelta tasaisesti.

Renkaan olka-alueet ovat pidon kannalta ratkaisevia. Jarrutustilanteessa ja voimakkaassa kaarreajossa renkaan pintapaine on suurempi olkapääalueilla kuin keskipinnalla. Nokian Z:n olka-alueilla on jarrutus- ja kaarrepitoa tehostavaa, erittäin märkäpitävää kumisekoitusta, jonka koostumus varmistaa turvallisuuden ääritilanteissa.

Olkapäiden ulkoreunojen kapea joustovyöhyke (wing zone) kestää erinomaisesti voimakkaita muodonmuutoksia, jotka syntyvät kaarreajossa ja joustoliikkeissä kulutuspinnan ja sivupinnan raja-alueelle.

Kulutuspintasekoituksen alla, teräsvyöpaketin päällä, on sekoituskerros, joka pienentää vierinvastusta, vähentää lämmönkehitystä ja lujittaa renkaan rakennetta. Pohjimmaisena oleva viides sekoitus kiinnittyy teräsvyöpakettiin. Tarttumislujan sekoituksen tehtävänä on vahvistaa renkaan rakenteellista kestävyyttä.

Nokian Z täydentää nykyaikaisen auton suorituskykyä ja teknisiä ominaisuuksia. Renkaan ajotuntuma on miellyttävä. Tuote mukautuu kaarreajoon ihanteellisesti. Rengas painautuu tiehen tarkasti ja varmasti. Se koskettaa tietä herkästi olematta liian pehmeä ja vastaa kuljettajan ohjausliikkeisiin välittömästi ja täsmällisesti.

Vihreä ja kestävä Nokian Z rullaa hiljaisesti


Nokian Z on maailman ensimmäinen W-nopeusluokan rengas, joka valmistetaan täysin ilman haitallisiksi luokiteltuja korkea-aromaattisia öljyjä. Nokian Renkaiden tuotannossa HA-öljyt korvattiin matala-aromaattisilla, puhdistetuilla eli ns. non-labelled öljyillä vuoden 2004 lopussa.

Yleensä huippunopeaan ajoon suunnitellut renkaat kuluvat suhteellisen nopeasti. Nokian Renkaiden tuotekehityksen perusperiaatteisiin kuuluu kestävä turvallisuus. Nokian Z ei poikkea linjasta. Korkealaatuisten kumisekoitusten ja alhaisen lämmönkehityksen ansiosta rengas kuluu tasaisesti ja säilyttää hyvät ominaisuutensa koko käyttöikänsä ajan. Omassa tuoteluokassaan se on poikkeuksellisen kestävä.

Tarkasti ohjautuva uutuusrengas rullaa kevyesti, sillä sen vierinvastus on alhainen muihin vastaaviin tuotteisiin verrattuna. Uusi akustisesti optimoitu pintakuvio ja urien pohjalla olevat melukolot vaimentavat rengasäänen miellyttäväksi. Nokian Z on hiljainen rengas myös karkeilla pohjoismaisilla päällysteillä. Renkaan ohjaamo- ja ohiajomelu on vähäistä ja alittaa selvästi EU:n rengasmelulle asettamat uudet määräykset.

Tyylikkyys palvelee toiminnallisuutta


Renkaan näyttävyyttä ja estetiikkaa arvostetaan yhä enemmän. Nokian Z:n pelkistetty ja eleetön design liittyy myös toiminnallisuuteen: vesi virtaa helposti ja tehokkaasti pois liukkaista, kiillotetuista pääurista sekä sivuille avartuvista urista. Uranpohjien hopeanhohtoiset raidat viimeistelevät renkaan tyylikkään ulkonäön. Kiillotetut urat saadaan aikaan paistamalla eli vulkanoimalla renkaat kaiverretuissa erikoisteräsmuoteissa.

Tuotenimi on kaiverrettu renkaan keskipintaan. Sivupinnan koivunlehtitunnus muistuttaa autoilijaa tuotteen vihreydestä ja ympäristöystävällisyydestä. Symbolikuvan täydentää selventävä teksti: ”HA-oil free” - eli rengas ei sisällä korkea-aromaattisia öljyjä.

Nokian Z:n muihin vakiovarusteisiin kuuluvat kulumisvaroitin, infoalue, Mudstopper-tiivistekehä ja vannesuoja. Kulumisvaroitin ilmoittaa pääurien jäljellä olevan urasyvyyden. Infoalueelle autoilija voi merkitä muistutuksen renkaan paikasta auton alla sesonkisäilytyksen ajaksi. Mudstopper-tiivistekehä suojaa rengasta, jotta hiekka, sora ja epäpuhtaudet eivät pääsisi renkaan ja vanteen väliin. Vannesuoja on välttämätön huippuluokan renkaissa, sillä ne asennetaan lähes aina kalliille kevytmetallivanteille.


Lisätietoja: Nokian Renkaat Oyj
Tuotekehityspäällikkö Teppo Huovila, puh. +358 3 340 7701
[email protected]