27. kesäkuu 2024 10:00 kategorioissa Tuoteuutiset, Yhtiöuutiset

Nokian Renkaat ja UPM esittelevät yhteistyössä ensimmäisen konseptirenkaan, jonka valmistuksessa on käytetty uusiutuvaa, potentiaalisesti noen korvaavaa materiaalia

Nokian Renkaat Oyj Lehdistötiedote 27.6.2024 klo 10.00

Nokian Renkaat, johtava premium-renkaiden kehittäjä ja valmistaja, ja UPM, johtava biomateriaalien tuotannon asiantuntija, tekevät yhteistyötä lisätäkseen rengasteollisuuden vastuullisuutta. Yhtiöt esittelevät ensimmäisen konseptirenkaan, jonka valmistuksessa on käytetty uutta uusiutuvaa materiaalia, jolla on potentiaalia korvata merkittävä osa renkaiden valmistuksessa nykyisin käytettävästä noesta.

UPM BioMotion™ uusiutuvat funktionaaliset täyteaineet (RFF) ovat lupaava täysin uusiutuva ligniinipohjainen vaihtoehto perinteiselle noelle, vähentäen fossiilisten materiaalien tarvetta ja hiilidioksidipäästöjä renkaiden valmistuksessa.

Nokian Renkaat on jo pitkään innovoinut materiaalin käyttöä ja rekisteröinyt patentin materiaalin käytölle rengassovelluksissa. Nokian Renkaat lisensoi nyt patenttinsa UPM:lle, minkä avulla UPM voi toimittaa raaka-ainetta rengasteollisuuden käyttöön. UPM tuottaa materiaalin pian valmistuvassa biokemikaalien biojalostamossaan Saksan Leunassa. 

"Kumppanuutemme Nokian Renkaiden kanssa mahdollistaa uusiutuvien toiminnallisten täyteaineidemme tuonnin globaaleille rengasmarkkinoille. Onnistunut materiaalin sovellusarvon osoittaminen auttaa meitä luomaan perustan biojalostamoliiketoimintamme skaalaamiselle niin, että voimme antaa merkittävän panoksen kestävän muutoksen aikaansaamiseksi liikennesektorilla ja sen ulkopuolella", sanoo UPM:n biokemikaalijohtaja Michael Duetsch.

Nokian Tyres Green Step Ligna - kaikkien aikojen ensimmäinen täysin uusiutuvasta UPM BioMotion™ RFF ligniiniraaka-aineesta valmistettu konseptirengas

Nokian Tyres Green Step Ligna -konseptirengas on kaikkien aikojen ensimmäinen rengas, jonka valmistuksessa on käytetty UPM:n tuottamaa täysin uusiutuvaa puupohjaista UPM BioMotion™ RFF -ligniiniraaka-ainetta. Konseptirenkaassa kaikki fossiilinen noki renkaan sivupinnassa on korvattu uudella raaka-aineella.

"Konseptirenkaalla osoitamme uraauurtavan uuden raaka-aineen käytettävyyden renkaissa. Konseptirenkaamme on harppaus kohti uusiutuvien materiaalien käyttöä paitsi meille, myös koko rengasteollisuudelle. Käyttämällä tätä uusiutuvaa materiaalia renkaissamme pyrimme asettamaan uudet standardit ympäristövastuulle", sanoo Nokian Renkaiden innovaatio- ja kehitysjohtaja Teemu Soini.

Ensimmäinen UPM BioMotion™ RFF:ää sisältävä Nokian Renkaiden konseptirengas esitellään Saksan kumiteollisuuden DKT 2024 -messuilla Saksan Nürnbergissä 1.–4. heinäkuuta UPM:n osastolla 527 hallissa 9.

Nokea paremmat ominaisuudet

"Kehitämme jatkuvasti innovaatioita, jotka vievät meitä kohti tavoitettamme kasvattaa kierrätettyjen tai uusiutuvien raaka-aineiden osuus renkaissamme 50 prosenttiin vuoteen 2030 mennessä. Vuodesta 2022 lähtien osa Nokian Renkaiden käyttämästä noesta on ollut kierrätettyä. Näemme ligniinin lupaavana uusiutuvana vaihtoehtona perinteiselle noelle, ja tulevaisuudessa toivomme ligniinipohjaisten uusiutuvien täyteaineiden löytävän tiensä renkaisiin täydentämään kierrätettyjen materiaalien kasvavaa osuutta", kertoo Teemu Soini.

Tällä hetkellä nokea käytetään lujittavana täyteaineena renkaissa, mikä parantaa niiden ominaisuuksia, kuten lujuutta ja joustavuutta. Alustavien laboratoriotestien mukaan UPM BioMotion™ RFF:n ominaisuudet ovat perinteistä nokea parempia. Renkaissa nykyisin käytettävän noen korvaaminen merkittäviltä osin uudella uusiutuvalla täyteaineella tarjoaa suuren potentiaalin vastuullisemmille renkaille, sillä täyteaineet edustavat noin 30 prosenttia renkaan raaka-aineista.

UPM toimittaa ensin UPM BioMotion RFF:ää Nokian Renkaille prototyyppien valmistukseen. Materiaalin käyttöön tuotannossa vaaditaan paljon testaamista. Nokian Renkaat arvioi huolellisesti materiaalin suorituskykyä, turvallisuutta ja ympäristövaikutuksia perinteiseen nokeen verrattuna.

 

Lisätietoja:

Nokian Renkaat: Teemu Soini, Innovaatio- ja kehitysjohtaja, Nokian Renkaat, [email protected]
[email protected]

UPM: Martin Ledwon, Vice President Stakeholder Relations, UPM Biorefining & Technology, [email protected]
[email protected]
 

UPM Biochemicals 
UPM Biochemicals tarjoaa innovatiivisia, kestävän kehityksen mukaisia ja kilpailukykyisiä puupohjaisia biokemikaaleja fossiilisten raaka-aineiden korvaamiseen ja ympäristösuorituskyvyn parantamiseen eri käyttökohteissa. Uusiutuvien glykolien loppukäyttösegmenttejä ovat esimerkiksi tekstiilit, PET-pullot, pakkaukset, jäähdytysaineet, komposiitit, lääketeollisuus, kosmetiikka ja pesuaineet. Ligniinipohjaiset uusiutuvat toiminnalliset täyteaineet (Renewable Functional Fillers, RFF) ovat kestävä vaihtoehto hiilimustalle ja saostetulle silikalle erilaisissa kumi- ja muovisovelluksissa. UPM rakentaa Saksan Leunaan teollisen mittakaavan biojalostamoa, jossa puusta tehdään uuden sukupolven biokemikaaleja. UPM Biochemicals jouduttaa siirtymistä biokiertotalouteen, jossa uusiutuvat raaka-aineet, kestävä tuotanto ja kestävä kulutus ovat uusi normaali. www.upmbiochemicals.com  
 
UPM 
Tarjoamme uusiutuvia ja vastuullisia ratkaisuja ja innovoimme tulevaisuuden vaihtoehtoja fossiilisen talouden ratkaisuihin kuudella liiketoiminta-alueella: UPM Fibres, UPM Energy, UPM Raflatac, UPM Specialty Papers, UPM Communication Papers ja UPM Plywood. Alamme johtavana toimijana ja vastuullisuuden edelläkävijänä olemme allekirjoittaneet YK:n 1,5 asteen ilmastositoumuksen. Ilmastonmuutosta hillitsevät tavoitteemme ja toimenpiteemme perustuvat tieteelliseen tutkimukseen. Yhtiössämme työskentelee noin 16 600 henkilöä ja vuosittainen liikevaihtomme on noin 10,5 miljardia euroa. UPM:n osakkeet on listattu Nasdaq Helsinki Oy:ssä. UPM Biofore – Beyond fossils. www.upm.fi 
 

Nokian Renkaat
Nokian Renkaat kehittää ja valmistaa premium-renkaita ihmisille, jotka arvostavat turvallisuutta, vastuullisuutta ja luotettavuutta. Pohjoisen perintömme innoittamana valmistamme henkilöautoihin, kuorma-autoihin ja raskaisiin työkoneisiin innovatiivisia tuotteita, jotka tarjoavat mielenrauhaa kaikissa olosuhteissa. Vianor-ketjumme on erikoistunut autonhuoltoon ja rengaspalveluihin. Vuonna 2023 liikevaihtomme oli noin 1 174 miljoonaa euroa. Vuoden 2023 lopussa työllistimme yli 3 400 asiantuntijaa. Nokian Renkaat on listattu Nasdaq Helsinkiin. www.nokianrenkaat.fi.


Liitteet

Kuva: Nokian Tyres Green Step Ligna -konseptirengas on ensimmäinen UPM BioMotion™ RFFllä valmistettu rengas
Kuva: Nokian Tyres general 2024