Asuntovaunun kanssa matkaillessa pystyt joustavasti valitsemaan matkakohteesi ja leiriytymään pidemmäksikin ajaksi. Asuntovaunun tarjoamat mukavuudet kuitenkin painavat runsaasti, minkä vuoksi asuntovaunut vaativat alleen kestävät ja laadukkaat renkaat.

Mitä ottaa huomioon asuntovaunun renkaiden valinnassa

Asuntovaunun renkailta vaaditaan käytössä paljon. Asuntovaunun raskas massa, tieverkoston kelirikot ja leirintäalueiden maastot asettavat omat haasteensa renkaille. 

Asuntovaunujen renkaat ovat lähtökohtaisesti korkean profiilin renkaita, mikä osaltaan vaimentaa tien epätasaisuuksia ja tekee matkanteosta miellyttävää. Tämä kuitenkin myös altistaa renkaat vaurioille korkean sivupinnan vuoksi. 

Asuntovaunuissa käytetään näistä syistä usein pakettiautoista tuttuja C-renkaita. Nämä renkaat ovat korkeamman painoluokituksen omaavia renkaita, joiden sivuseinämiä ja rakennetta on yleensä vahvistettu kestämään kovaa kulutusta. 

asuntovaunun renkaat

Käytössä renkaat kestävät yleensä enintään kuusi vuotta, mutta myös tähän lukuun vaikuttaa renkaiden oikeaoppinen säilytys. Varmin tapa säilyttää renkaita oikeaoppisesti on rengasliikkeen rengashotellin hyödyntäminen. Vaikka kuuden vuoden ajanjakso ei vielä olisikaan ylittynyt, renkaan kokonaisikä valmistusajankohdasta laskettuna ei saisi ylittää kymmentä vuotta. 

Näin kuljetat asuntovaunua turvallisesti

Asuntovaunun turvallinen kuljettaminen vaatii muutamien asioiden huomiointia paitsi vaunua liikenteessä vedettäessä myös ennen liikkeelle lähtöä. Huomioi nämä asiat turvallisessa asuntovaunun kuljetuksessa:  Oikeaoppinen kuormaus. Asuntovaunua lastattaessa on painopiste pyrittävä pitämään mahdollisimman alhaalla ja keskellä, lähellä akselia. 
 
Vaunun aisapaino. Vaunun sopivasta aisapainosta on pidettävä huolta, jotta yhdistelmä on ajettaessa sivusta katsottaessa vaakasuorassa. Mikäli aisapaino ei ole riittävä ja vaunu on takapainoinen, on vaunun käytös arvaamatonta, jolloin kaistanvaihto saattaa pahimmillaan suistaa yhdistelmän tieltä.
 
Rengaspaineet. Raskas kuorma vaatii korkeammat ilmanpaineet. Tarkista renkaiden ilmanpaineet ennen liikkeelle lähtöä.
 
Turvavälit. Raskas ajoneuvoyhdistelmä pysähtyy hitaammin kuin pelkkä henkilöauto. Ota tämä huomioon liikenteessä ja jätä pidempi turvaväli edellä ajavaan ajoneuvoon.
 

Rengaspaineet asuntovaunun renkaissa

Asuntovaunun renkaiden korkea kuormitus vaatii kovempien rengaspaineiden käyttämistä pakettiauton tapaan. Myös pakettiautoissa käytettävät C-renkaat kestävät painetta tavanomaista henkilöauton rengasta enemmän.  

Asuntovaunun renkaissa tavanomaisia ovat renkaan koosta riippuen 3,5-5 barin rengaspaineet. Varmista kuitenkin aina asuntovaunun valmistajan suositus oikeista rengaspaineista, ja älä ylitä renkaiden sivussa lukevaa maksimipainetta. 

Oikeiden rengaspaineiden käyttäminen ja rengaspaineiden seuranta ovat tärkeitä paitsi turvallisuuden myös ajomukavuuden vuoksi. Liian matalilla rengaspaineilla rengas ei pysy muodossaan kuorman alla, hajoaa herkemmin ja heikentää ajettavuutta. Oikeilla rengaspaineilla rengas jaksaa kantaa matkailuvaunun kuorman vaivatta, ja vaunu kulkee vetoauton perässä turvallisesti suorassa. 

Hanki luotettavat renkaat asuntovaunulla reissaamiseen

Matkat asuntovaunun kanssa vievät usein kauas kotoa ja matkalle voi sattua kunnoltaan vaihtelevia tieosuuksia. Syrjäiselle leirintäalueelle ajettaessa kestävät ja turvalliset asuntovaunun renkaat ovat ensiarvoisen tärkeät. 

Valitse asuntovaunuusi pohjoismaisiin olosuhteisiin suunnitellut, laadukkaat ja kestävät renkaat, jotta pääset turvallisesti perille saakka. Nokian Tyres Hakka Van -kesärenkaat tarjoavat huolettomia kilometrejä olosuhteista riippumatta. Aramid-vahvisteiset sivupinnat suojaavat rengasta viilloilta ja iskuilta - olipa kyseessä sitten kelirikon aiheuttama reikä asfaltissa tai reunakiveys kaupungissa.  

Löydä jälleenmyyjä