Miten valita oikeanlaiset talvirenkaat sähköautoon?

Miten valita oikeanlaiset talvirenkaat sähköautoon?

Löydä autoosi parhaiten sopivat renkaat

Sähköautojen ja hybridien rengaskoko on yleensä suurempi perinteiseen polttomoottoriautoon verrattuna. Sähköautot ovat myös tavallista raskaampia akkujen painon takia. Renkaat joutuvat koetukselle, kun akkujen paino rasittaa niitä tavallista enemmän esimerkiksi kaarteissa ja jarrutuksissa ja sähkömoottorin vääntö välittyy vetäviin pyöriin nopeammin kuin polttomoottoriautoissa. Sähköauton rengasvalinta kannattaakin tehdä huolella, jotta ajomukavuus ja turvallisuus olisivat parhaat mahdolliset ja auton käyttökustannukset pysyisivät minimissä.  

 

Nokian Renkaat on järjestänyt useana vuonna Sähköautoilijat ry:n jäsenille Nokian testiradalla Hakkapeliitta-testipäivän, jossa osallistujat koeajavat sähköautoihin suunniteltuja talvirenkaita. Testipäivään osallistuneet sähköautoilijat kertovat arvostavansa erityisesti renkaiden hiljaisuutta, turvallisuutta, hyvää kulutuskestävyyttä ja alhaisia käyttökustannuksia.  

”Tykkään sähköautoilusta todella paljon. Verrattuna bensa-autoon ajomukavuus on parempi ja käyttökustannukset alhaisemmat. Melutaso oli ihan puhtaasti tärkein syy renkaiden valintaan. Sähköautossa rengasmelu kantautuu huomattavasti enemmän kuin polttomoottoriautossa. Myös range ja vierintävastus ovat tärkeitä ominaisuuksia.” 

Joa Parviainen, sähköautoilija toukokuusta 2022  

 

Renkaiden vierintävastuksella vaikutetaan rangen pituuteen 

Sähköautoista puhuttaessa range eli toimintamatka on olennaisessa roolissa. Vaikka latauspisteitä on jo suhteellisen hyvin tarjolla, varsinkin pitkää ajomatkaa suunnittelevan täytyy huomioida lataustauot.   

”Autoilijoita vaivaa toisinaan ”range-ahdistus” eli heitä mietityttää, kuinka pitkälle he pystyvät sähköautolla ajamaan. Vastaus vaihtelee, sillä haastavat olosuhteet, kuten vastatuuli, rankka sade ja kylmä sää, lisäävät sähköauton virrankulutusta ja lyhentävät toimintamatkaa. Renkaat puolestaan estävät tai mahdollistavat kantaman venyttämisen”, sanoo rengasvalmistaja Nokian Renkaiden teknisen asiakaspalvelun päällikkö Matti Morri.     

Nokian Renkailla yksi tuotekehityksen painopisteistä on vierintävastus. Kun sitä pienennetään muun muassa tietynlaisella kulutuspintaseoksella, pintamallilla ja renkaiden aerodynaamisesti suunnitelluilla sivupinnoilla, sähköauton virrankulutus vähenee ja rangesta saadaan mahdollisimman pitkä. Samalla autoilijalle kertyy säästöä, koska latauskerrat ja sähkönkulutus painetaan minimiin. 

”Arvostan sähköautoilussa ympäristönäkökulmaa ja liikennöinnin kuluja. Olen sähköautoilija, koska voin ja tykkään modernista tekniikasta. Olen ajanut todella kauan kitkarenkailla ja tykännyt niistä, koska ne ovat äänettömät ja pito on riittänyt kaikissa olosuhteissa. Toivon renkailta myös hyvää kulutuskestävyyttä, sillä ajan 60 000 kilometriä vuodessa. Energiankulutus, vierintävastus ja melutaso - siinähän ne tärkeimmät kriteerit ovat.” 

Marko Saarenketo, sähköautoilija vuodesta 2015 

 

Uusin teknologia tuo turvallisuutta ja ajomukavuutta 

Turvallisuus on tärkein asia sekä renkaita ostettaessa että niitä kehitettäessä. Talvirenkaiden turvallisuuden kannalta olennaisinta on hyvä pito, etenkin jäällä ja lumella, mutta hyvää hallittavuutta kaivataan myös sekä märällä että kuivalla tiellä.  

”Erilaisten renkaiden välillä on suuria eroja, joten autoilijan kannattaa tutustua vertailutesteihin ja uudistuneisiin EU-rengasmerkintöihin. Lumipitomerkki osoittaa, että rengas täyttää EU:n viralliset vaatimukset lumipidon osalta. Jääpitomerkki puolestaan varmistaa, että rengas aidosti toimii ja on turvallinen pohjoismaisissa talviolosuhteissa”, Nokian Renkaiden kehityspäällikkö Samu Lepistö kertoo. 

”Renkailla on iso merkitys sähköautoilussa. Auto on renkailla kosketuksissa tienpintaan ja sitä kautta voima välittyy tiehen. Huonoilla renkailla menee ajoelämys, sillä auto tuntuu huonolta ajaa. Pahimmassa tapauksessa on kauhea meteli ja renkaat syövät potentiaalista kulkumatkaa, mikä puolestaan lisää matka-aikaa, kun täytyy ladata useammin. Kaiken muun pystyy jollain tavalla kompensoimaan, mutta huonoja renkaita ei.” 

Petri Jurvanen, sähköautoilija vuodesta 2023 

Nokian Renkaat on suunnitellut ja testannut renkaitaan sähköautoja varten jo yli 10 vuoden ajan. Todisteena renkaiden sopivuudesta sähköautoihin Nokian Renkaat on ottanut käyttöön ELECTRIC FIT® symbolin Nokian Tyres® brändätyille renkailleen. ELECTRIC FIT® -yhteensopivuus takaa, että kaikki Nokian Tyres Hakkapeliitta -renkaat sopivat myös sähköautoihin. Lisäksi Nokian Renkailta löytyy erityisesti sähköautoille räätälöity EV-mallisto, joka takaa maksimaalisen mukavuuden ja pidemmän toimintasäteen. 

Nastallinen Hakkapeliitta 10 EV- ja nastaton Hakkapeliitta R5 EV -rengas hyödyntävät SilentDrive™-teknologiaa eli niissä on ääniä auton sisältä hiljentävää meluvaahtoa. Lisäksi keskiössä ovat vakaa ajotuntuma ja ennen kaikkea ajamisen turvallisuus. Harkittu rengasvalinta tekee sekä kuljettajan että matkustajien autoilukokemuksesta kokonaisuudessaan paremman. 

”Talvirenkaita valittaessa arvostan hyvää ohjausvastetta ja ajotuntumaa, turvallisuuden tunnetta, luottoa renkaaseen - kun istut ratin taakse ja lähdet ajamaan niin se tunne mikä välittyy ratin kautta ajettavaan tienpintaan on minulle ollut ratkaiseva tekijä rengasta valittaessa. Hiljainen sähköauto pääsee oikeuksiinsa laadukkailla renkailla. Lisäksi on tärkeää, että rengas kestää kilometrejä ilman, että renkaan ominaisuudet kärsivät.” 

Kirsi Immonen, sähköautoilija vuodesta 2017 

 

Huomioi nämä 5 asiaa, kun ostat renkaita sähköautoon:  

  • Mitkä valikoimissa olevista renkaista ovat sopivan kokoisia autoosi? 
  • Onko rengas vain muokattu sopimaan kokonsa puolesta sähköautoon vai onko siinä erityisominaisuuksia, jotka tekevät siitä sähköautoon ihanteellisen? Tällaisia ominaisuuksia ovat esimerkiksi raskaan massan kestävä hyvä kantavuus ja tukeva rakenne. 
  • Onko renkaassa ominaisuuksia, jotka mahdollistavat tavallista pidemmän rangen? Näitä ovat kaikki vierintävastusta pienentävät ominaisuudet. 
  • Onko renkaassa ajomukavuutta parantavia ominaisuuksia, kuten melua vähentävää teknologiaa? 
  • Liittyykö renkaaseen lisäpalveluita? Esimerkiksi Nokian Renkaat tarjoaa renkaisiinsa Hakka-turvan. Se takaa rikkoutuneen renkaan tilalle uuden, kunhan renkaita on käytetty asianmukaisesti. 
     

Lue myös: 

Laadukkaalla talvirengasvalinnalla voi korostaa sähköauton tai hybridin parhaita ominaisuuksia 

Mitä huomioida, kun valitset renkaat sähkö- tai hybridiautoon? 

 

LÖYDÄ AUTOOSI PARHAITEN SOPIVAT RENKAAT