Kevyesti ja älykkäästi

Uusi autontyönnön maailmanennätys

Tärkeä palanen huippusuorituksessa olivat ketterästi rullaavat Nokian Hakkapeliitta R3 SUV -talvirenkaat, joissa on äärimmäisen pieni vierintävastus.

Katso video

Suomessa on tehty uusi Guinnessin maailmanennätys, jossa autoa työnnettiin mailin matka ennätysnopeasti. Ennätyksen teki Jussi Kallioniemi, jonka mukaan kyseessä ei ole voimalaji vaan mutkikas palapeli. Tässä pelissä kaiken oli ehdottomasti oltava kohdillaan niin suorittajassa, autossa kuin renkaissakin. Yhteistyöllä nostettiin esille tärkeitä liikuntaan ja hyvinvointiin liittyviä teemoja sekä kannustetaan ihmisiä uuden kokeilemiseen ja sitä kautta itsensä kehittämiseen. Onnistuminen oli täydellinen: kun Jussi oli työntänyt autoa mailin (1609,34 metriä), kello näytti uskomatonta aikaa: vain 13 minuuttia 26 sekuntia. Aiempi ennätys parani huimasti noin kahdella minuutilla! Lue lisää maailmanennätyksestä ›

Katso video maailmanennätyksestä Katso video - Näin maailmanennätys tehtiin

Ennätyksen teki superkaksikko Jussi, 47, ja Röhkö-auto, vm. 2006

47-vuotias suomalainen IT-nörtti Jussi Kallioniemi sanoo, että auton työntäminen ei ole voimalaji, vaan vaatii älyä. Häntä motivoi ongelmanratkaisu, joten hän teki kaikkensa, jotta ennätysauto kulkisi mahdollisimman kevyesti. Hänelle oli tärkeää muun muassa saada autoonsa renkaat, joissa on pienin mahdollinen vierintävastus, säätää ilmanpaineet kohdalleen ja harjoitella tavoitteellisesti. Ennätyksen teossa Jussi käytti omaa autoaan, vuosimallin 2006 Saabia (paino 2,1 tonnia), jonka lempinimi on Röhkö. Kaikilla Jussin autoilla on aina jokin lempinimi, ja Röhkö sai omansa siksi, että käynnistyessään se röhkäisee aivan erityisen komeasti.

Nokian Hakkapeliitta R3 on täydellinen yhdistelmä turvallisuutta, ekologisuutta ja ajomukavuutta

Nastattomat Nokian Hakkapeliitta R3 SUV -talvirenkaat ovat fiksun ja vihreämpää autoilua arvostavan kuljettajan ykkösvalinta. Renkaan vierintävastus vaikuttaa hyvin paljon siihen, kuinka kevyesti, taloudellisesti ja ympäristöystävällisesti auto rullaa. Matalan vierintävastuksen renkailla kuljettaja voi säästää polttoainetta jopa 0,5 litraa sadan kilometrin matkalla tai kasvattaa sähköauton toimintasädettä merkittävästi. Samalla hiilidioksidipäästöt pienenevät. Jos esimerkiksi kaikki kuljettajat Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa käyttäisivät Nokian Hakkapeliitta R3 -renkaita tuotteen elinkaaren ajan, polttoainesäästö olisi 297 miljoonaa litraa, mikä vastaa noin 8700 säiliöautollista, ja hiilidioksidipäästöt vähenisivät 710 000 tonnia.

Nokian Renkaiden asiantuntija Matti Morri antoi vinkkejä Jussille sekä kertoi hyödyllisiä neuvoja kaikille autoilijoille. Katso videot!

Pitkäjänteinen työ tuotti tasapainoisen nappisuorituksen

Autontyönnössä tavoitteena on pienentää vastusta, säädellä voimaa ja säästää lihastyötä. Mitä alhaisempi vierintävastus on, sitä vähemmän energiaa kuluu renkaiden pyörimiseen ja sitä kevyemmin ne liikuttavat autoa eteenpäin. Jussin lihaskuormitus säilyi maltillisena, ja suoritus oli tasainen eikä aiheuttanut voimakasta lihasväsymystä. Hänen voimansäätelynsä oli ihanteellista, sillä hän työnsi autoa kuormittamalla lihaksiaan vain 35–40 % teholla mitatusta maksimista. Jussin maksimisyke oli hyvin alhainen, vain 164 lyöntiä minuutissa, vaikka työnnön huippunopeus oli 10,4 km/h. Ennätyssuoritusta seurattiin Myontec Oy:n älyvaatteilla ja Polar Electro Oy:n laitteilla.

Halu kehittyä yhä paremmaksi nostaa maailman kärkeen

Jussi keksi idean autontyönnön maailmanennätyksestä selkänsä kuntouttamisen yhteydessä vuonna 2019. Kun hän kyllästyi työntämään painavaa laatikkoa kuntosalilla, hän siirtyi liikkuttamaan autoa. Laaturenkaistaan tunnettu Nokian Renkaat osoittautui Jussille täydelliseksi yhteistyökumppaniksi, koska renkaiden merkitys ennätyssuorituksessa oli niin suuri. Lisäksi Jussia ja Nokian Renkaita yhdistää samanlainen sinnikäs asenne. Yhtiö suhtautuu renkaiden kehittämiseen samalla intohimolla kuin Jussi harjoitteluun, ja tuotteiden ääriominaisuuksia testataan kaikissa olosuhteissa.

Katso video Jussin treenaamisesta

Selaa kuvia maailmanennätyksestä