Talvirenkaat

Talvirenkaat

Lukuisat innovaatiot, yli sata talvirengaspatenttia ja asema lehtitestien kärjessä vuodesta toiseen ovat tehneet Nokian Tyres Hakkapeliitta -talvirenkaista legendan.

VALITSE OIKEAT TALVIRENKAAT

Talvirenkaiden valinnassa keskeisimpiä asioita ovat renkaiden turvallisuus, laatu ja taloudellisuus. Luotettavalla talvirenkaalla ajat huoletta pohjoisen jäisillä teillä, olipa tiellä lunta, jäätä tai loskaa. Edistyksellinen talvirengas on vuosien tuotekehityksen ja huolellisen testaamisen tulos. Nokian Renkaiden lukuisat innovaatiot parantavat talvirenkaiden kestävyyttä, auttavat vähentämään auton polttoaineenkulutusta sekä tekevät ajamisesta turvallisempaa Suomen vaativissa oloissa. Valitse oikeat talvirenkaat Nokian Renkaiden valikoimasta. Voit valita autoosi erilaisissa talvikeleissä suoriutuvat nastarenkaat tai monipuoliset kitkarenkaat talviajamiseen ilman nastoja.

MITÄ EROA ON KESÄ- JA TALVIRENKAILLA?

Vaihtelevat vuodenajat vaativat asianmukaiset ja vaativiin ajo-olosuhteisiin suunnitellut renkaat. Vastaamaan talvi- ja kesäkeleihin, näiden vuodenaikojen renkaat eroavat muun muassa niiden pintakuvioinnin, kumiseoksen sekä erilaisten renkaissa käytettävien innovaatioiden perusteella. Esimerkiksi talvirengas pitää erittäin hyvin jäällä, mutta ei ole yhtä turvallinen ajettaessa sulalla asfaltilla sateen sattuessa. Talvirenkaissa pitoa parantavat esimerkiksi ajopintaan pureutuvat nastat tai lamellit ja erityinen kuviointi kitkarenkaissa.

HENKILÖAUTON KESÄRENKAAT

  • Suunniteltu käytettäväksi lämpimällä kelillä ja sulalla tiellä.
  • Renkaan pintakuviointi ohjaa tielle kertyneen veden sivuille, tehden ajamisesta sateella turvallisempaa.
  • Kesärenkaan jarrutusmatka on lyhyt kuivalla tiellä.
  • Renkaan matala vierintävastus tekee ajamisesta taloudellisempaa ja ympäristölle ystävällisempää pienemmän polttoaineenkulutuksen ansiosta.
  • Hiljainen kesärengas on myös ajomukavuudeltaan erinomainen.

Laadukas kesärengas on loistava valinta, kun autolla ajetaan lämpimässä, yli 7-asteen lämpötilassa ja sulalla tiellä. Valitsemalla laadukkaan renkaan voit myös pienentää autoilun kustannuksia. Vaikka edullinen kesärengas voi vaikuttaa houkuttelevalta vaihtoehdolta, on väärässä paikassa säästäminen usein huono idea. Halpa mutta heikkolaatuinen rengas voi kuluttaa enemmän polttoainetta, mikä näkyy autoilijan lompakossa. Tämän lisäksi heikkolaatuinen rengas voi hajota ennen aikojaan, verrattuna laadukkaaseen, kestävään renkaaseen.

HENKILÖAUTON TALVIRENKAAT

  • Talvirengas antaa pitoa jäällä, sohjossa ja lumessa ajettaessa.
  • Talvirenkaan kumiseos on suunniteltu kestämään äärimmäisiäkin pakkasasteita.
  • Verrattuna kesärenkaaseen, talvirengas pysähtyy nopeasti jäällä jarrutettaessa.
  • Vaikka talvirengas on liukkaalla tiellä turvallinen, laadukas nasta- tai kitkarengas on myös mukava ja hiljainen.
  • Talvirenkaan pintakuviointi tekee talvella ajamisesta entistä turvallisempaa, olipa kyseessä nasta- tai kitkarengas.

Vaikka talvirengas on ainoa oikea valinta jäisellä ja lumisella tiellä ajamiseen, on talvirenkaan vaihtaminen asianmukaiseen kesärenkaaseen tärkeää, kun kelit sitä taas vaativat. Sen lisäksi, että talvirengas ei ole kesäkäytössä yhtä turvallinen kuin kesärengas, talvirenkaat myös kuluvat nopeammin sulalla tiellä ajettaessa. Talvirenkaan kumiseos ei myöskään ole suunniteltu lämpimiä, yli 7-asteen kelejä varten. Laissa on määritelty päivämäärät, jolloin talvirengas tulee vaihtaa kesärenkaaseen, sääkohtaisia poikkeuksia lukuun ottamatta.

TALVIRENKAAN OMINAISUUDET

Mistä tunnistaa hyvän talvirenkaan? Talvirenkaissa on käytetty kesärenkaisiin verrattuna paremmin kylmiin olosuhteisiin sopivaa kumiseosta. Hyvät talvirenkaat toimivatkin niin alle 7-asteen lämpötiloissa myöhään syksyllä ja aikaisin keväällä kuin talven kovilla pakkasillakin. Toisin kuin kesärenkaissa, laadukkaan talvirenkaan kumiseos ei kovetu edes kylmässä, vaan säilyttää renkaan pidolle optimaalisen pehmeyden. 

Myös talvirenkaan pintakuviointi on tärkeä renkaan jäällä ja lumessa suoriutumisen kannalta. Vahvasti lamelloitu renkaan pinta takaa vakaan ajettavuuden sekä talvirenkaan matalan vierintävastuksen. Tällöin renkaalla on miellyttävä ajaa ja rengas on ajettaessa hiljainen. Oikeanlainen talvirenkaan pintakuviointi mahdollistaa turvallisen ajon niin märässä sohjossa kuin liukkaalla jäällä. 

Talvirenkaiden erinomaisista ominaisuuksista jäällä ja lumessa huolimatta, eivät ne ole oikea valinta jokaiseen tilanteeseen. Kesällä ajettaessa talvirengas kuluttaa tienpintaa, aiheuttaen katupölyä. Olipa kyseessä nastalliset tai nastattomat talvirenkaat, toiselta nimeltään kitkarenkaat, kuluvat ne huomattavasti nopeammin, jos niitä käytetään väärissä olosuhteissa kesällä. Tämän lisäksi nastarenkailla ajaminen on kiellettyä Suomen tieliikennelaissa kesäkeleillä.

TALVIRENKAAN VALINTA: NASTA- VAI KITKARENKAAT?

Suomessa autoilijalla on talvea varten kaksi vaihtoehtoa: nasta- ja kitkarenkaat. Vaativissa talviolosuhteissa ajaville nastarenkaat ovat olleet ehdoton valinta läpi vuosien. Nokian Tyres Hakkapeliitta 10 on nastarengas, jonka avulla ajat läpi lumen, sohjon ja jään turvallisesti. Renkaan ylivertaisen nastoituksen ansiosta Hakkapeliitta 10 on sekä turvallinen että mukava valinta talvikäyttöön. Renkaan pitoa tuovien nastojen asettelulla ja muotoilulla on optimoitu renkaan turvallisuus niin jäällä kuin lumessa.

Vaikka nastarenkaat ovat useimpien suomalaisten vakiovalinta, ovat kitkarenkaat hyvä valinta, jos asut etelämpänä missä ajo-olosuhteet eivät ole samalla tavalla vaativat kuin pohjoisessa Suomessa. Kitkarenkaat ovatkin suosittu talvirengas monissa Keski-Euroopan maissa. Kitkarenkaat myös antavat lisää joustavuutta renkaiden vaihdon suhteen, varsinkin jos kelit vaihtelevat usein sulan ja lumisen välillä. 

Erinomainen kitkarengas monipuoliseen käyttöön on Nokian Tyres Hakkapeliitta R5. Tämä talvirengas tarjoaa ylivertaista pitoa ja turvallisuutta muun muassa sen Arctic Grip Crystals -hiukkasten ansiosta. Nämä pitohiukkaset on sekoitettu renkaan kumiin ja toimivat kuin sisäänrakennetut nastat.

Oikeaa talvirengasta valitessasi muista ottaa huomioon eri maiden lait ja määräykset renkaiden käyttöön. Esimerkiksi joissain Euroopan maissa nastarenkaiden käyttö voi olla kiellettyä. Joissain maissa voi puolestaan olla vain osittainen talvirenkaiden käyttöpakko. Lue lisää Euroopan talvirengasmääräyksistä

MILLOIN TALVIRENKAAT PITÄÄ VAIHTAA?

Autoilijan tulee noudattaa Suomessa voimassa olevia rengasmääräyksiä. Suomessa tuli voimaan vuonna 2020 uusi tieliikennelaki, jossa määrätään talvirenkaiden käyttämisestä. Lain mukaan talvirenkaita tulee käyttää alkaen marraskuun ensimmäisestä päivästä maaliskuun loppuun. Renkaita tulee käyttää myös tämän ajan ulkopuolella, mikäli keli niin vaatii.

Tieliikennelaissa määritettyjen päivämäärien lisäksi autoilijan tulee ottaa huomioon talvirenkaiden kunto eli niiden urasyvyys sekä nastojen kunto ja määrä, mikäli autossa on nastarenkaat. Henkilöauton talvirenkaissa urasyvyyden on oltava vähintään 3 mm. Otathan huomioon, että renkaiden pito ja täten turvallisuus talvella heikkenee jo ennen tätä 3 mm rajaa. Nastarenkaissa poikkeama nastojen määrässä saa olla enintään 25% auton renkaasta, jossa nastoja on eniten.

RENKAAT TALVEKSI NOKIAN RENKAILTA

Luotettavat ja innovatiiviset talvirenkaat pitävät huolen, että voit keskittyä autoilussa olennaiseen eli ajamiseen ja siitä nauttimiseen. Olitpa vailla nasta- tai kitkarengasta autoosi, Nokian Renkaiden valikoima talvirenkaita ei petä. Löydä autoosi sopivat talvirenkaat, kuten Nokian Tyres Hakkapeliitta 10 -nastarengas tai Nokian Tyres Hakkapeliitta R5 -kitkarengas. 

Jos oikean renkaan valinta mietityttää, syötä verkkosivuillamme autosi rekisterinumero, auton malli tai renkaan koko. Näin saat selville millainen talvirengas olisi juuri sinun henkilöautollesi sopivin. Tutustu myös Nokian Renkaiden valikoimaan laadukkaita kesärenkaita henkilöautoille sekä renkaita muille ajoneuvoille, kuten pakettiautoille sekä maastureille.