Talvirenkaita on käytettävä talvikelien vallitessa

Talvirenkaita on käytettävä talvikelien vallitessa

1.6.2020 voimaan astuneen tieliikennelain myötä talvirengasasetuksista poistuivat tarkat päivämäärät, jolloin talvirenkaita edellytetään käytettävän. Laki toteaa, että talvirenkaita tulee käyttää marraskuun alusta maaliskuun loppuun, jos keli sitä edellyttää. Vastuu talvirenkaita edellyttävän kelin arvioimisesta on kuljettajalla.

Vaihda talvirenkaat ajoissa

Käytännössä talvirenkaat kannattaa kuitenkin vaihtaa alle hyvissä ajoin. Vaikka vaihdon suhteen ei enää tarvitsekaan katsoa kalenteria, ei vaihtoa kannatta viivytellä liian myöhään, sillä Suomen talvisää voi vaihtua vesisateesta jäätävään tihkuun tai lumeen päivässä. Syysaamut yllättävät mustalla jäällä, eikä kevätkään aina tule ennen kunnon takatalvea. Myös maantieteellisesti erot vallitsevassa säätilassa ovat varsinkin talvella huomattavat.

Kun keli muuttuu yllättäen tai eteen tulee matka toiselle puolelle Suomea, ei renkaiden vaihtaminen ole välttämättä mahdollista esimerkiksi ajanpuutteen, aukioloaikojen, juhlapyhien tai rengasliikkeiden jonojen takia. Uuden lain myötä talvirenkaiden mahdollinen käyttöaika venyi kahdella kuukaudella, mikä antaa pelivaraa myös syksyyn – viisas autoilija vaihtaa renkaat ennen rengasliikkeiden vaihtoruuhkaa tai vaarallisia lumimyräköitä.

Tutustu talvirengasvalikoimaamme 

Ei kesärenkailla talviteille

Talvi on suuressa osassa maata pisin vuodenaikamme. Lapissa talvi viipyy jopa 7 kuukautta, Ahvenanmaalla noin kolme kuukautta.

Tieliikennelain uudistus tuo riskejä talviliikenteeseen

Vaikka laki mahdollistaa kesärenkaiden käytön myös talvikuukausina, yksiselitteistä on, että kesärengas on vaarallinen talvikelillä. Kesärenkaat on suunniteltu lämpötiloihin ja tieoloihin, jotka vastaavat kesäkuukausia, ja jo lähellä nollakeliä niiden pito-ominaisuudet heikkenevät merkittävästi. Kun tähän lisää vielä jäisen tai lumisen tienpinnan, on kyseessä sekä oman että muiden tienkäyttäjien turvallisuuden vaarantaminen.

Vastuullinen autoilija varautuu Suomen talveen talvirenkailla, jotka on suunniteltu pohjoisen talviolosuhteisiin. Tarjolla on vuosikymmenien kehitystyön tuloksena syntyneitä nastallisia ja nastattomia talvirenkaita, joista kukin kuluttaja löytää omaan ajotyyliinsä ja -olosuhteisiin sopivat talviturvalliset renkaat. Auton alla olevat hyväkuntoiset ja Suomen talviolosuhteisiin sopivat talvirenkaat takaavat perille pääsyn talvikuukausina olipa sää mikä tahansa.

Jos talvirenkaiden vaihto tai osto herättää epävarmuutta, voi aina kääntyä rengasammattilaisten puoleen. Rengasliikkeiden asiantuntijat auttavat mielellään sopivien talvirenkaiden valintaan ja vaihtoon liittyvissä kysymyksissä.