MITEN EU-RENGASMERKINTÄ AUTTAA RENKAIDEN OSTAMISESSA?

MITEN EU-RENGASMERKINTÄ AUTTAA RENKAIDEN OSTAMISESSA?

Rengasmerkinnöissä olevien luokituskriteereiden standardoidut tiedot helpottavat rengasmallien vertailua.

Löydä autoosi parhaiten sopivat renkaat

EU-rengasmerkintä on ollut pakollinen EU:ssa myytävien henkilö-, paketti-, kuorma- ja linja-autojen sekä katumaastureiden kaikissa kesä-, All Season- ja nastattomissa talvirenkaissa vuodesta 2012. Luokituskriteerit ovat polttoainetaloudellisuus, märkäpito ja ulkoinen vierintämelu sekä talvirenkaissa lumi- ja jääpito, ja niiden on tarkoitus auttaa kuljettajia valitsemaan turvallisemmat ja polttoainetaloudellisemmat renkaat. Merkintä on renkaan pintaan kiinnitetty tarra, jonka lisäksi tiedot ovat saatavilla myös verkossa rengasvalmistajien ja -jälleenmyyjien verkkosivuilla sekä rengasliikkeissä.

 


MÄRKÄPITO

TURVALLISUUS MÄRÄLLÄ KELILLÄ

EU-rengasmerkinnän märkäpitoluokituksessa A tarkoittaa parasta pitoa ja E heikointa pitoa. Etenkin kesärenkaiden märkäpito on turvallisuuden kannalta tärkeää, sillä se kertoo auton jarrutuskyvystä märällä tienpinnalla. Kun renkaalla on erinomainen märkäpito, jarrutusmatka on lyhyempi, ajokäytös vakaampi ja ajettavuus parempi.

POLTTOAINETALOUDELLISUUS 

YMPÄRISTÖYSTÄVÄLLISEMPÄÄ JA TALOUDELLISEMPAA AJAMISTA

Polttoainetaloudellisuus ilmoitetaan merkinnässä asteikolla A–E. A-luokan rengas vaikuttaa ajoneuvon polttoaineenkulutukseen vähiten ja E-luokan rengas eniten. Laadukkaalla renkaalla voidaan säästää merkittävästi polttoainekustannuksia. Esimerkiksi A-luokan renkaalla auto voi kuluttaa 0,1 litraa vähemmän polttoainetta sadalla kilometrillä kuin B-luokan renkaalla. Kun verrataan parasta luokitusta huonoimpaan, vuosittainen polttoainesäästö voi olla noin 90 litraa.

VIERINTÄMELU

VÄHEMMÄN MELUSAASTETTA

Ulkoinen vierintämelu -merkintä kertoo, miten voimakkaalta renkaan vierintä kuulostaa ajoneuvon ulkopuolella oleville. Toisin sanoen se ei ilmaise ajoneuvon sisämelua. Ulkoinen vierintämelu ilmoitetaan desibeleinä, ja äänen voimakkuuden ilmaisevat kirjaimet A, B ja C, joista A on hiljaisin.

LUMI- JA JÄÄPITO 

TURVALLISUUS TALVELLA

Edellä mainittujen arvojen lisäksi vaativaan talvikäyttöön hyväksytyssä renkaassa on lumipitomerkintä, ja renkaassa, joka on läpäissyt kansainvälisen jääpitotestin, on jääpitomerkintä. Nämä merkinnät kertovat parhaiten renkaan turvallisuudesta talvikeleillä. EU-rengasmerkintää ei käytetä nastarenkaissa, joten renkaita valitessasi sinun kannattaa ottaa huomioon myös tavalliset ajo-olosuhteesi.