13. huhtikuu 2021 17:00 kategoriassa Yhtiöuutiset

Voitto kotiin Kemianteollisuuden turvallisuuskilpailussa

Nokian Raskaat Renkaat Oy voitti suurten yritysten sarjan, kun Kemianteollisuus jakoi 13.4.2021 vuosittaisen turvallisuuspalkintonsa tunnustuksena yritysten esimerkillisestä turvallisuustyöstä. Turvallisuuspalkinto jaettiin tänä vuonna viidennen kerran.

Nokian Raskaat Renkaat sai palkintoraadilta kiitosta muun muassa siitä, että yrityksen johto on vahvasti mukana turvallisuuden parantamisessa, minkä myötä koko henkilöstö on sitoutunut muutokseen.

Vielä vuonna 2016 Nokian Raskaiden Renkaiden tapaturmataajuus oli 53, kun tänä päivänä luku on nolla. Nyt tapaturmatonta vuotta on juhlittu kahdesti.

– Yrityksemme otti turvallisuuden ykkösprioriteetikseen johdosta tekijöihin. Yhteistyö koko henkilöstön kesken on ollut ehdottomasti keskeisin kulmakivi onnistumisessa, summaa turvallisuuspäällikkö Antti Viitasaari.

Palkinto on Antti Viitasaaren mielestä merkittävä tunnustus sille, että yhteistyöhön ja ihmisiin panostaminen on oikea valinta.

Nokian Raskaiden Renkaiden turvallisuuspäällikkö Antti Viitasaari
Nokian Raskaiden Renkaiden turvallisuuspäällikkö Antti Viitasaari.

 

Mitä on käytännössä tehty?

Ensi alkuun Raskailla Renkailla panostettiin ns. reagoivaan työturvallisuustyöhön. Kun tapaturmataajuus putosi, yritys pystyi panostamaan ennakoivaan turvallisuustyöhön. Vuonna 2021 on muun muassa käytetty paljon aikaa työpistekohtaisiin riskienarviointeihin.

– Ennakoivaa turvallisuustyötä on kehitetty myös panostamalla yhteistyöhön ja työntekijöiden valmiuksien kehittämiseen. Näin annamme eväitä jokaisen tekemiin päätöksiin, saamme vältettyä häiriöitä ja kykenemme olemaan mahdollisissa häiriötilanteissä entistä sitkeämpiä, korostaa Viitasaari.

Henkilöstön turvallisuusosaamiseen on käytetty Viitasaaren mukaan paljon paukkuja. Jokaiselle työntekijälle järjestetään vuosittain vähintään kaksi työpäivän mittaista koulutuspäivää, joissa turvallisuus on aina yhtenä osana. Esimiehiä on koulutettu puuttumaan muun muassa turvallisuuspoikkeamiin.

Myös useita eri työvaiheita on tehty turvallisemmiksi. Teknisillä ratkaisuilla on saatu työsuojeluvaltuutettu Ari Niemelän mukaan poistettua erilaisia vaaratilanteita, kun on huomioitu, ovatko käytettävät työkalut tai suojavarusteet tarkoitukseen sopivia.

Turvallisuusasioissa onnistuminen on Niemelän mukaan herättänyt yrityksen sisällä ihmiset siihen, että asioita ja työympäristöä voidaan parantaa esimerkiksi tekemällä enemmän turvallisuushavaintoja tai ilmoittamalla vioista herkemmin.

Nokian Raskaat Renkaat on onnistunut siirtämään hyvää turvallisuuskulttuuriaan myös tytäryhtiöilleen, kuten vanteita valmistavalle Levypyörä Oy:lle.

– Todella iso kiitos kuuluu koko henkilöstölle, joka on tehnyt oikean turvallisuusvalinnan. Hyvällä porukalla on mahtavaa jatkaa työympäristön kehittämistä entistä turvallisemmaksi, toteaa Nokian Raskaiden Renkaiden johtaja Manu Salmi.

Turvallisuus on ykkösprioriteetti koko Nokian Raskaiden Renkaiden henkilöstölle.
Turvallisuus on ykkösprioriteetti koko Nokian Raskaiden Renkaiden henkilöstölle.

 

Nokian Raskaat Renkaat onnittelee kaikkia Kemianteollisuuden turvallisuuspalkinnon voittajia!