31. maaliskuu 2014 10:46 kategoriassa Yhtiöuutiset

Varmista myös kesärengasostoksilla renkaiden soveltuvuus pohjoisen teille

Talvirenkaita ostettaessa monille on itsestään selvää, että turvallisin valinta ovat pohjoisen säihin suunnitellut talvirenkaat. Keskieurooppalaiset kitkarenkaat jäävät kaupan hyllylle. Mutta tiesitkö, että myös kesärengasostoksilla on syytä katsoa tarkkaan, onko renkaat suunniteltu juuri pohjoisen kesäkeleihin?

Nokian Hakka -kesärenkaat ovat luonnollinen valinta autoilijalle, joka arvostaa erityisesti pohjoisen vaihteleviin kesäkeleihin kehitettyjä renkaita. Suorituskykyiset, ajotuntumaltaan mukavat ja kovaa kulutusta kestävät Hakka-kesärenkaat antavat pohjoisen karheilla teillä optimaalisen pidon laajalla lämpötila-alueella. – Pohjolan asfaltti on erilaista kuin mitä Keski-Euroopan teillä käytetään. Myös sää ja ajonopeudet ovat erilaiset, joten kannattaa valita rengas, jonka ominaisuuksissa nämä asiat on huomioitu, neuvoo Nokian Renkaiden teknisen asiakaspalvelun päällikkö Matti Morri.

Märkäpidon tulee toimia myös viileällä säällä

Suomen kesäteillä ajettaessa kesärenkaissa tulee olla hyvä märkäpito. Sama kriteeri pätee tietysti myös moniin Keski-Euroopan maihin, mutta Suomessa renkaan pidon tulee olla huipussaan myös viileämmillä keleillä.

– Pohjoisen oloihin suunniteltujen Nokian Hakka -kesärenkaiden kulutuspintasekoitus on valmistettu siten, että renkaan märkäpito säilyy turvallisella tasolla myös hieman viileämmillä ilmoilla keväällä ja syksyllä, Morri kertoo.

Rengasostoksilla kannattaa kiinnittää huomiota myös renkaan pintakuviointiin, joka vaikuttaa merkittävästi renkaan vesiliirto-ominaisuuksiin. Suomen teille suunnitellun kesärenkaan pintakuviointi on suunniteltu varastoimaan ja siirtämään hyvin vettä, joten riski joutua vesiliirtoon pienenee huomattavasti.

Pohjoiseen suunnitellut renkaat kestävät kauemmin

Jos valitsee autoonsa keskieurooppalaisen kesärenkaan, voi rengas kulua Suomen teillä hieman nopeammin kuin pohjoiseen suunniteltu rengas.

– Olemme testeissämme havainneet, että pohjoismaihin suunnitellut renkaat kestävät karkeaa asfalttia erityisesti kevätkaudella keskieurooppalaisia renkaita paremmin, Morri kertoo.

Kestävyyden syy löytyy paitsi kulutuspintasekoituksesta myös siitä, että rengas on kokonaisuudessaan suunniteltu erilaisiin ajo-olosuhteisiin. Esimerkiksi Keski-Euroopan asfalteissa käytetään erilaista kiviainesta kuin Suomessa. Suomen teillä myös routa vaikuttaa teiden kuntoon, mikä asettaa kesärenkaiden kestävyydelle omat vaatimuksensa.

Keski-Euroopan renkaat suunniteltu korkeisiin nopeuksiin

Keski-Euroopan teillä saa ajaa huomattavasti kovempaa kuin Suomessa, mikä on otettu huomioon myös renkaiden rakenteessa. Korkean nopeusluokan renkaissa on painotettu nopeaa ohjattavuutta ja korkean nopeuden käsiteltävyyttä, mutta samalla on jouduttu tinkimään ajomukavuudesta.

– Korkean nopeusluokan renkaassa vyöpaketti ja renkaan jalka-alue joudutaan rakentamaan jäykemmiksi, mikä tarkoittaa sitä, että samalla renkaan jousto-ominaisuudet heikkenevät.

Kesärenkaita ostettaessa kannattaakin muistaa, että renkaita suunniteltaessa joudutaan aina tekemään kompromisseja.

– Esimerkiksi korkeisiin nopeuksiin tehdyssä renkaassa on panostettu tarkkaan ohjautuvuuteen, mutta samalla joissakin tapauksissa tingitään kulumiskestosta ja vierintävastuksesta, joka vaikuttaa suoraan polttoaineen kulutukseen, Morri sanoo.

Kesärenkaiden vertailussa kannattaa käyttää apuna paitsi lehtien rengastestejä myös EU-rengasmerkintää. Merkinnästä saa tietoa renkaiden märkäpidosta, polttoainetaloudellisuudesta ja ohiajomelusta. 

Kuvia:

Nokian Hakka Green: www.nokiantyres.com/HakkaGreen
Nokian Hakka Blue: www.nokiantyres.com/HakkaBlue
Nokian Hakka Black: www.nokiantyres.com/HakkaBlack

Lisätietoja Nokian Hakka Black:
www.nokianrenkaat.fi/kesarenkaat/nokian-hakka-black/

Lisätietoja Nokian Hakka Blue:
www.nokianrenkaat.fi/kesarenkaat/nokian-hakka-blue/

Lisätietoja Nokian Hakka Green:
www.nokianrenkaat.fi/kesarenkaat/nokian-hakka-green/

Videoita:

Nokian Hakka Green - Naturally Safe
http://youtu.be/wqebSYA0Dx0

Nokian Hakka Blue – Wet Performer
http://youtu.be/TcQpuiubS2Y

New Nokian Hakka Black - sporty, cool performance for Northern European summer
http://youtu.be/t9fZeEGmBdk

Lisätietoja:

Matti Morri
Teknisen asiakaspalvelun päällikkö
Nokian Renkaat Oyj
Puh. +358 10 401 7621
matti.morri(at)nokiantyres.com

www.nokianrenkaat.fi