14. toukokuu 2019 07:00 kategoriassa Yhtiöuutiset

Turvallisempaa ja kestävämpää lentokenttähuoltoa – Valtra ja Nokian Tyres yhdistävät voimansa autonomisessa lumenpoistoprojektissa

Pölynimuri- ja ruohonleikkuurobotit ovat jo todellisuutta, mutta voidaanko samaa ajatusta soveltaa 7 tonnin koneeseen, joka poistaa lumet kiitoradalta? Todistaakseen sen mahdolliseksi Valtra ja Nokian Renkaat tekivät maaliskuussa 2019 yhteistyötä kolmen muun suomalaisyrityksen kanssa Euroopan unionin pohjoisimmalla lentokentällä. Kaksi Valtra T254 Versua varustettuna Nokian Hakkapeliitta TRI –renkailla, vetäen 4,5 metriä leveää lumilinkoa, poistivat autonomisesti lumen Ivalon lentokentän kiitoradalta Lapissa.

Konsepti

Suomen talvi voi olla hyvin pitkä, ja suuri osa maata on lumipeitteen alla 150–200 päivää vuodessa. ”Lentokentän operaattoreina meidän on luotava kesäolosuhteet Suomen kiitoradoille jopa keskellä talvea. Etsimme jatkuvasti tähän haasteeseen uusia ratkaisuja, jotka tukevat maailmanluokan lumitietämystämme”, sanoo Henri Hansson, Finavian tekninen johtaja. Finavia on vastuussa useimpien Suomen lentokenttien ylläpidosta.

Näin syntyi ajatus projektista ”Runway Snowbot” suomalaisten Pohjoismaiden sääolot erinomaisesti tuntevien oman alansa huippuasiantuntijoiden keskuudessa. Projekti koostui seuraavista yrityksistä: Valtra, Nokian Renkaat, lentokenttälumilinkoja valmistava Vammas (Fortbrand), maailman kestävin energiayritys Neste, sekä Finavia.

Kohti kestävämpää kiitoratojen ylläpitoa

”Runway Snowbot on vision todistava projekti, joka osoittaa, että yhdistämällä viiden suomalaisyrityksen tietotaidon lentokentän kiitoradat voidaan puhdistaa aivan uudella tavalla – entistä turvallisemmin, kestävämmin, edullisemmin ja mukavammin”, sanoo Matti Tiitinen, Senior Brand Business Manager, Valtra Scandinavia, Baltics & Western and Central Europe.

Traktoriasiantuntija Valtra on työskennellyt automaattiohjauksella varustettujen traktoreiden parissa jo vuosia. Yhdessä Nokian Renkaiden kanssa molemmat brändit tekivät uuden nopeusennätyksen miehittämättömässä lumenaurauksessa vuonna 2018 käyttäen autonomista T254 Versua, jossa oli Nokian Hakkapeliitta TRI -renkaat. Runway Snowbot -projektissa sellaiset Valtra SmartTouchin ominaisuudet kuin senttimetritason automaattiohjaus ja Isobus-työkoneohjaus tarjosivat teknologian, joka tarvittiin lumen hallittuun poistoon ennalta määrätyiltä reiteiltä.

Nokian Hakkapeliitta TRI -renkaat, jotka ovat maailman ensimmäiset traktoreille tarkoitetut talvirenkaat, takasivat tämän autonomisen lumenpoistoprojektin pidon ja tarkkuuden, joka vaadittiin traktorin toimintaan ilman kuljettajaa – samalla ne takasivat, ettei kiitoradan pinta vaurioitunut. ”Kun kuljettaja ei ole suorittamassa vaistomaisia ohjaus- ja kaasutuskorjauksia, renkaiden on taattava erittäin ennakoitava käsittely”, sanoo Toni Silfverberg, myynti- ja markkinointijohtaja, Nokian Raskaat Renkaat. ”Lisäksi nastattomat renkaat, Nokian Hakkapeliitta TRI -renkaiden matala vierintävastus ja kestävä valmistusprosessimme tehostavat taloudellisuutta ja kestävyyttä.”

Sekä Valtra että Vammasin lumilinko käyttivät Nesteen MY Renewable -dieseliä, joka vähentää kasvihuonepäästöjä noin 90 % fossiilidieseliin verrattuna.

Tulokset

Tämä talvella 2018–2019 suoritettu testi osoittautui menestykseksi kaikille osapuolille. Vaikka projekti ei ole vielä täysin valmis kaupalliseen toteutukseen, se raivaa tietä uudelle ajattelutavlle.

”Traktorit ovat kiinnostava vaihtoehto lentokentän konekannoille, kun 4,5 metrin työleveys on riittävä. Traktorien kokonaiskustannukset ovat huomattavasti matalammat kuin kuorma-autojen, ja ne ovat paljon monipuolisempia, koska niitä voidaan käyttää muihinkin töihin, kuten lumen linkoamiseen tai ruohonleikkuuseen kesällä”, kommentoi Tero Santamanner, Finavian laiteasiantuntija.

”Runway Snowbot oli toinen projekti autonomisessa toiminnassa ja saumattomassa toiminnassa Valtran traktoreiden ja Nokian Renkaiden välillä”, kommentoivat Matti Tiitinen ja Toni Silfverberg. ”Tulevaisuus avaa yhä enemmän autonomisia sovelluksia, ja me olemme valmiita niiden tuomiin uusiin vaatimuksiin.”

 

Lisätietoja
Projektin sivusto, valokuvat ja videot:
www.runwaysnowbot.com

https://www.youtube.com/watch?v=s7pgtpsQ0V4
Lehdistömateriaali 


Yhteyshenkilöt:
Pamela Engels
Manager, Marketing Communications & PR
Puhelin: +358 40 1983 855
Sähköposti: [email protected] 
 
Toni Silfverberg
Myynti- ja markkinointijohtaja, Nokian Raskaat Renkaat Oy 
Puhelin: +358 50 3262 329
Sähköposti: [email protected]

 

Valtra

Valtra Oy suunnittelee, valmistaa, markkinoi ja huoltaa Valtra-traktoreita, jotka mukautetaan vastaamaan asiakkaiden työtapoja. Monipuolisuudestaan ja luotettavuudestaan tunnetut Valtra-traktorit on suunniteltu takaamaan erinomainen suorituskyky vaativissa työolosuhteissa ja ääriolosuhteissa. Valtra on AGCO Corporation -yhtiön kansainvälinen tavaramerkki ja johtava traktoreiden valmistaja Pohjoismaissa ja yksi Latinalais-Amerikan suosituimmista merkeistä. www.valtra.com

AGCO

AGCO (NYSE:AGCO) on maailmanlaajuinen johtaja maanviljelyratkaisujen suunnittelun, valmistuksen ja jakelun alalla, joka tuottaa huipputeknisiä ratkaisuja maailmaa ruokkiville viljelijöille täydellä laitevalikoimallaan ja siihen liittyvillä palveluilla. AGCO-tuotteita myydään viiden ydinmerkin puitteissa: Challenger®, Fendt®, GSI®, Massey Ferguson® ja Valtra®. Näillä on tukenaan Fuse®-älymaanviljelyratkaisut. AGCO perustettiin vuonna 1990, ja sen päätoimisto sijaitsee Duluthissa, Georgiassa, USA:ssa. Sen nettomyynti oli 9,4 miljardia dollaria vuonna 2018. Lisätietoa on saatavilla verkko-osoitteessa http://www.AGCOcorp.com. Lisää uutisia, tietoja ja tapahtumia näet seuraamalla meitä Twitterissä: @AGCOCorp. Jos haluat talousuutisia Twitterissä, seuraa hashtagia #AGCOIR.

Nokian Renkaat

Nokian Renkaat on maailman pohjoisin rengasvalmistaja ja yksi alansa kestävimmistä yrityksistä. Tarjoamme mielenrauhaa kaikissa olosuhteissa kehittämällä laadukkaita, turvallisia ja ympäristöystävällisiä renkaita henkilöautoihin, kuorma-autoihin ja raskaisiin koneisiin. Meidät tunnetaan erityisesti innovatiivisista talvirenkaistamme. Konserniimme kuuluu myös Vianor-ketju, joka erikoistuu ajoneuvojen huoltoon ja rengaspalveluihin. Vuonna 2018 yhtiön liikevaihto oli noin 1,6 miljardia euroa, ja sillä on noin 4 800 työntekijää. Nokian Renkaat on listattu Helsingin Nasdaq-pörssissä. www.nokianrenkaat.com.