20. lokakuu 2014 07:08 kategoriassa Yhtiöuutiset

Talvirenkaiden vaihtajan muistilista:

Panosta talvirenkaisiin myös kakkosautossa

Suomen talvikeleillä liikenteessä on Länsi-Euroopan vanhin autokanta. Autoilijat tuntuvat usein ajattelevan, ettei vanhaan autoon kannata hankkia uusia talvirenkaita. Kuluneet, tiensä päässä olevat talvirenkaat ovat kuitenkin turvallisuusriski.

Moni autoilija tuntuu ehkä kustannustehokkaasti ajattelevan, että vanhaan autoon tai perheen vanhempaan kakkosautoon ei kannata hankkia uusia talvirenkaita. Turvallisuuden kannalta yhdistelmä vanha auto ja vanhat talvirenkaat on kuitenkin vaarallinen. – Etenkin lasten kuljettamiseen käytettävässä autossa turvallisuuden tulee olla etusijalla. Vanhoissa autoissa ei yleisesti ole esimerkiksi ABS-jarruja eikä ajovakaushallintajärjestelmiä. Siksi renkaisiin tulisi panostaa vanhoissa autoissa jopa enemmän kuin uusissa, joissa automatiikka hoitaa osan asioista. Kun rengas kuluu, urasyvyys pienenee, pito heikkenee ja rengas lähtee helpommin sohjoliirtoon, toteaa Nokian Renkaiden teknisen asiakaspalvelun päällikkö Matti Morri.

Vakuutusyhtiö Ifin kyselytutkimuksen mukaan suomalaiset luottavat hyväkuntoisiin talvirenkaisiin enemmän kuin kokeneeseen kuljettajaan. Jopa yli puolet (51 %) vastaajista matkaisi mieluummin kokemattoman kuljettajan autossa, jossa on uudet talvirenkaat kuin kokeneen kuljettajan, joka ajaa loppuun kulutetuilla renkailla.

Kumisekoitus kovettuu

Uuden tai vaihtoauton ostajalle tarjotaan usein kaupanpäällisiksi talvirenkaita. Niiden sopivuus ja laatu kannattaa varmistaa hyvissä ajoin ennen talvikelien alkamista. – Renkaan sivupinnasta löytyvän kokomerkinnän tulee vastata alkuperäistä kesärenkaan kokoa. Urasyvyyttä pitää olla tarpeeksi, turvallisuussyistä vähintään neljä millimetriä. Nastojen suhteen kannattaa katsoa, ettei niitä puutu ja että ne ovat hyvin renkaassa kiinni. Ja tietysti kannattaa tarkistaa renkaan ikä, eli nelinumeroinen luku renkaan sivupinnasta.

Esimerkiksi luku 3012 tarkoittaa, että rengas on valmistettu viikolla 30 vuonna 2012. Autonrenkaiden käyttöikäsuositus on kuusi vuotta; satunnaisemmassa ajossa maksimi-ikä on kymmenen vuotta.

Ifin kyselytutkimuksesta selvisi, että suomalaisten autoissa on keksimäärin vähän yli kaksi vuotta vanhat talvirenkaat. Joka kymmenes autoilija asentaa ensi talveksi yli viisi vuotta vanhat talvirenkaat. Kyselyyn vastanneista viisi prosenttia myöntää talvirenkaiden urasyvyyden olevan riittämätön.

Renkaiden kumisekoitus kovenee vanhetessaan, mikä heikentää renkaan pitoa jäisellä tai liukkaalla pinnalla. – Laadukkaissa talvirenkaissa käytetään erikoiskumisekoituksia, jotka toimivat laajalla lämpötila-alueella. Lisäksi niissä kumisekoitukset ovat kestäviä ja antavat hyvän pidon paitsi jäällä ja lumella, myös märällä tien pinnalla, Morri kertoo.

Oikeat rengaspaineet

Renkaiden huoltoa ei tule unohtaa kauden aikana. Talvikauden aikana renkaat kannattaa tarkistaa säännöllisesti muiden huoltotoimien yhteydessä. – Tarkistaminen kannattaa tehdä noin kolmen viikon välein. Ennen kaikkea tulisi tarkistaa rengaspaine, toteaa Morri.

Rengaspaine tulisi mitata kylmistä renkaista, eikä heti ajon jälkeen, kun renkaat ovat vielä lämpimät. Koska talvipakkasella rengaspaine laskee, tulee talvirenkaissa olla 0,2 baria (20 kPa) enemmän painetta kuin kesärenkaissa. Pakkasen vaikutus kannattaa muistaa myös renkaiden ilmainpaineita lämpimässä autotallissa säädettäessä. Talvirenkaisiin suositellaan hieman korkeampaa painetasoa ajovakauden varmistamiseksi asvalttipinnalla. Kun rengaspaine on oikea, auton ajo- ja pito-ominaisuudet ovat parhaat mahdolliset.

Oikein paineistetut renkaat myös kuluvat tasaisemmin. Etuvetoisessa autossa eturenkaat tekevät huomattavasti vapaana pyöriviä takarenkaita enemmän töitä ja kuluvat noin kaksi kertaa nopeammin. Renkaiden paikkojen vaihtaminen säännöllisesti, kerran–kaksi talvikauden aikana, tasaa renkaiden kulumismuotoja, mikä maksimoi käyttöiän ja parantaa ajettavuutta sekä ajomukavuutta. Muista että turvallisuuden vuoksi parempi rengaspari kannattaa aina sijoittaa auton taka-akselille, jotta auto olisi ääritilanteessa paremmin hallittavissa.

Maksimoi turvallisuutesi - Talvirenkaiden vaihto ja huolto

  • Ajoturvallisuuden vuoksi vanhaankin autoon kannattaa hankkia laadukkaat talvirenkaat, jotka on testein todettu toimiviksi Pohjolan talvikeleissä.

  • Tarkista talvirenkaista: koko, ikä, urasyvyys, nastojen kunto.

  • Hanki uudet talvirenkaat, jos urasyvyys on alle neljä millimetriä tai jos aktiiviajossa olleet renkaat ovat vanhemmat kuin kuusi vuotta.

  • Tarkista renkaiden ilmanpaine noin kolmen viikon välein. Renkaissa tulee olla ilmanpainetta talvella noin 0,2 baria (20 kPa) enemmän kuin kesällä.

  • Vaihda renkaiden paikat vähintään kerran kauden aikana siten, että taka-akselin renkaat tulevat eteen ja etuakselin taakse. Näin renkaat kuluvat tasaisemmin.

  • Säilytä renkaat kauden yli viileässä ja tuuletetussa paikassa, suojassa auringonvalolta ja liuottimilta.

  • Renkaita vaihdettaessa tarkista niiden pyörimissuunta.

  • Turvallisuuden vuoksi parempi rengaspari kannattaa aina sijoittaa auton taka-akselille. Ääritilanteissa auto on paremmin hallittavissa, kun takarenkaat säilyttävät hyvän sivuttaispidon tiehen.

Matti Morri teknisen asiakaspalvelun päällikkö Nokian Renkaat Oyj Puh. +358 10 401 7621 matti.morri(at)nokiantyres.com 

Ifin teettämään kyselytutkimukseen osallistui 1 005 henkilöä. Vastaajajoukko painotettiin 18–74-vuotiasta väestöä edustavaksi iän, sukupuolen ja kotipaikan mukaan. Tutkimus toteutettiin sähköisesti syyskuussa 2014. Kyselyn toteutti YouGov Finland Ifin toimeksiannosta.

Lisätietoa aiheesta:

Rengasmääräykset Suomessa: https://www.nokianrenkaat.fi/innovatiivisuus/rengastietoa/rengasmaaraykset/ http://vianor.fi/rengastietoa/rengasfaktoja/renkaiden-ikaantyminen/

Talvirenkaista ja talviajosta: https://www.nokianrenkaat.fi/innovatiivisuus/rengastietoa/kayttovinkkeja/pidenna-renkaan-kayttoikaa/ https://www.nokianrenkaat.fi/yritys/uutinen/uudistunut-nokian-hakkapeliitta-talvirengasperhe-varmistaa-turvallisen-talvipidon-kaikissa-keleissa/http://hakkapedia.fi/fi/talviajokoulu