1. heinäkuu 2014 08:15 kategoriassa Yhtiöuutiset

Suopotkupallon MM-kilpailuissa ratkaisevassa roolissa ääriolojen hallinta ja hirvimäiset jalat

Mikä saa ihmiset lumoutumaan nahkakuulan lennosta Rio de Janeiron Maracana-stadionilla? Tai kahlaamaan reisiään myöten suossa ja pelaamaan jalkapalloa Hyrynsalmen Vuorisuolla? Yksiselitteistä vastausta ei ole, mutta kun kyseessä on suopotkupallo saattaa olla kyse ihmisten alkukantaisesta tarpeesta innostua, pitää hauskaa tai yksinkertaisesti rypeä jossakin. 

Swamp soccer

Suomalainen turvesuo haastaa Brasilian Maracanan

Suopotkupallon 15. MM-kilpailut järjestetään jälleen legendaarisella Vuorisuolla Ukkohallassa, Hyrynsalmella 18.-19.7. Vuosi vuodelta kasvaneisiin kilpailuihin on tulossa 250 joukkuetta, lähes 5 000 pelaajaa ja yli 10 000 katsojaa, jotka edustavat noin kymmentä eri maata.

Suopotkupallon vuoden 2014 MM-kilpailut ovat täydellinen vastakohta Brasiliassa parhaillaan meneillään oleville tavallisen jalkapallon MM-mittelöille. Brasilian uusien jalkapallostadioneiden rakentaminen maksoi useita miljardeja euroja, kun taas Hyrynsalmella pelikenttinä ovat pääosin luonnonmuovaamat mutaiset suot. Hauskaa ja rentoa meininkiä riittää molemmissa paikoissa, mutta Hyrynsalmella mutaa on takuuvarmasti enemmän. 

− Lajin suuri suosio perustuu varmaan siihen, että kyseessä on niin täysin erilainen laji ja kisojen aikana pääsee elämään aivan eri elämää kuin arjessa. Suossa ryvetään jopa reisiään myöten ja se on hauskaa, mutta samalla myös pelataan tosissaan. Tästä se syntyy tämän lajin hulluus ja hauskuus. Hauskanpitoa tämä pääasiassa on, mutta on selvää, että välierissä ja loppukilpailuissa kilpailuvietti nousee päällimmäiseksi ja halutaan todella voittaa, kertoo Kimmo Kyhälä, Suopotkupallon MM-kisojen järjestäjien edustaja.

Äärimmäisten olojen hallintaa

Nokian Renkaat on ollut jo pitkään Suopotkupallon MM-kilpailuiden yksi pääyhteistyökumppaneista. Mutta mitä yhteistä on Nokian Renkailla ja suopotkupallolla?

− Sekä suopotkupallo että pohjoisen vaativiin oloihin tarkoitettujen renkaiden kehittäminen edellyttävät äärimmäisten tilanteiden täydellistä hallintaa, saumatonta joukkuepeliä, intohimoa ja heittäytymistä. Suopotkupallo on myös hauskaa, mikä sekin kuvaa hyvin tuotteitamme, jotka mahdollistavat autoilijoiden turvallisen ja mukavan etenemisen, kommentoi Antti-Jussi Tähtinen, Nokian Renkaiden markkinointi- ja viestintäjohtaja.

Kahden päivän aikana pelataan 700-800 ottelua 20:llä 35 x 60 metrin suuruisella suokentällä, joiden upottavuus vaihtelee. Sarjoja on kaikkiaan kuusi ja jokaisessa joukkueessa on maalivahti ja viisi pelaajaa. Säännöt muistuttavat pääosin tavallisen jalkapallon sääntöjä, mutta suurimmat erot ovat pienempi pelikenttä ja lyhyempi peliaika.

Kovaa kuntoa, tahtoa ja hirvimäiset jalat

Peliaika on 2 x 10 minuuttia, mutta jo puolen minuutin harppominen upottavassa suossa pistää puuskuttamaan ja vie voimat. Kyhälän mukaan pelaajilta vaaditaankin kovaa kuntoa ja huippuunsa viritettyä tahtoa. 

− Ei peli sinänsä mitään erityistä ihmistyyppiä vaadi, mutta pelaajalle on ehdottomasti etua, jos jalat ovat pitkät kuin hirvellä. Se auttaa paljon, kun uppoaa syvään suohon. Tavallisen jalkapallon pelaajat eivät välttämättä ole hyviä suopotkupallon pelaajia, mutta toki siitä on apua. Useimmat pelaajat ovat ensin kokeilleet lajia, jääneet koukkuun, minkä jälkeen kisoihin halutaan tulla vuosi toisensa jälkeen, Kyhälä kertoo.

Vuoden 2013 Suopotkupallon MM-kisoissa suomalaiset joukkueet voittivat kaikki kuusi sarjaa. Tuleviin kisoihin osallistuu Suomen lisäksi joukkueita muun muassa Saksasta, Venäjältä, Ruotsista ja Islannista. Islannissa lajista on tullut niin suosittu, että vuosittain järjestettävät kisat ovat maan suurin kesätapahtuma. Suopotkupallon innokkaita pelaajia löytyy myös muun muassa Intiasta.

Kuvia: www.nokiantyres.com/swampsoccer2014 

Katso video ”Swamp Soccer World Championships by Nokian Tyres”: http://youtu.be/NRHagzE57Zc

Lisätietoa Suopotkupallon MM-kilpailuista 2014:
www.suopotkupallo.fi 

Lisätietoja:
www.nokianrenkaat.fi

Nokian Renkaat Oyj
Markkinointi- ja viestintäjohtaja Antti-Jussi Tähtinen, p. 010 401 7940
antti-jussi.tahtinen(at)nokiantyres.com

Suopotkupallon MM-kilpailut 2014
Kimmo Kyhälä, p. 0400 689 979
kimmo.kyhala(at)gmail.com

www.facebook.com/nokianrenkaatsuomi
www.youtube.com/NokianTyresCom
https://twitter.com/NokianTyresCom
https://www.linkedin.com/company/nokian-tyres-plc