30. lokakuu 2012 06:00 kategoriassa Pörssitiedotteet
Nokian Renkaat Oyj Pörssitiedote 30.10.2012 klo 8.00

Nokian Renkaat Oyj:n osavuosikatsaus tammi-syyskuu 2012: Hyvä myynti ja tulos vaisusta kolmannesta neljänneksestä huolimattaNokian Renkaat –konsernin liikevaihto kasvoi 19,7 % ja oli 1 166,0 MEUR (1-9/2011: 974,3 MEUR). Liikevoitto parani ja oli 303,3 MEUR (261,0 MEUR). Osakekohtainen tulos kasvoi ja oli 1,85 euroa (1,66 euroa).

Näkymät:
Nokian Renkaiden ydinmarkkinoilla henkilöautonrenkaiden kysynnän odotetaan paranevan viimeisellä neljänneksellä talvirenkaiden kuluttajasesongin tukemana. Pohjoismaissa kysynnän ennakoidaan olevan edellisvuoden tasolla. Venäjällä kysynnän odotetaan lisääntyvän BKT:n ja automyynnin kasvun sekä laajentuvan jälkimarkkinan ansiosta. Keski-Euroopassa kysynnän ratkaisevat talven sääolosuhteet sekä kuluttajamyynnin onnistumisesta riippuva jakelijoiden varastojen sulaminen.

Nokian Renkaat on vuoden 2012 aikana parantanut edelleen asemaansa voittamalla talvirenkaiden markkinaosuuksia kaikilla markkinoillaan, erityisesti Venäjällä ja Keski-Euroopassa. Koko vuoden myynnin odotetaan olevan Pohjoismaissa edellisvuoden tasolla ja Venäjällä selvästi edellisvuotta parempi. Keski-Euroopan viimeisen neljänneksen myyntiä on vaikea ennustaa, mutta sen odotetaan olevan alhaisempi kuin vuonna 2011.

Taloudellinen ohjeistus (ennallaan):
Vuonna 2012 yhtiöllä on edellytykset kasvattaa liikevaihtoa ja liikevoittoa vuoteen 2011 verrattuna.

Toimitusjohtaja Kim Gran:
"Nokian Renkaat suoriutui hyvin haastavissa markkinaolosuhteissa, vaikka kolmannen neljänneksen tulokset alittivat tavoitteemme. Myyntimme Venäjällä jatkoi kasvuaan markkinakehitystä nopeammin myös Q3:lla, ja Pohjoismaissa myynti toteutui suunnitellusti. Henkilöautonrenkaiden myynti katsauskaudella kasvoi, mutta Keski-Euroopan selvästi heikentynyt markkina ja jakelijoiden edellisvuotiset talvirengasvarastot ohensivat kolmannella neljänneksellä katteitamme, kun myyntimix ja keskihinta heikkenivät. Kumulatiivisesti liikevoittomme on viime vuotta edellä. Katsauskauden hyviin tuottoihin vaikuttivat eniten tuottavuuden paraneminen, onnistunut kulukontrolli sekä kohonnut keskihinta.

Laajeneva jakeluverkosto, uusien tuotteiden lanseeraukset sekä kesä- ja talvirenkaiden loistavat testitulokset nostivat selvästi henkilöautonrenkaidemme markkinaosuuksia Venäjällä ja Keski-Euroopassa. Lokakuussa hallitsimme autolehtien talvirengastestejä Pohjoismaissa ja Venäjällä, ja otimme merkittäviä voittoja myös Keski-Euroopassa. Odotamme tämän edistävän myyntiämme talvirenkaiden kuluttajasesongissa.

Jakeluportaan jatkuva laajentaminen on yksi kasvumme kulmakivistä. On rohkaisevaa, että katsauskauden tiukassa markkinatilanteessa onnistuimme kasvattamaan Vianor-pisteiden lukumäärää 76:lla, päätyen 986 myyntipisteeseen 24 maassa. Tulemme saavuttamaan tavoitteemme yli 1 000 myyntipisteen ketjusta vuoden 2012 loppuun mennessä.

Tuotannon kasvu Venäjän-tehtaalla lisäsi kokonaistuotantoamme tonneissa 16 % vertailuajanjaksoon nähden. Heikomman markkinatilanteen ja kysynnän vaikeamman ennustettavuuden takia päätimme leikata toisen vuosipuoliskon tuotantoa Suomessa. Tällä turvaamme tuottavuuden kehityksen ja Venäjän kapasiteetin suunnitellun käyttöönoton.

Uuden Venäjän-tehtaan käynnistyttyä olemme tilanteessa, jossa voimme tarvittaessa nopeasti vastata markkinoiden kasvuun ilman suuria investointeja. Voimme kasvattaa nykyisten tehtaiden tuotantoa 50 % lisäämällä uusia tuotantolinjoja Venäjälle.

Markkinoiden yllä roikkuu edelleen synkkiä pilviä, kun maailmantalouden kasvu on hidastunut ja Euroopalla menee suhteellisesti heikoimmin. Jakelijat kaikilla markkinoilla ovat rajoittaneet riskejään pitämällä varastonsa pieninä, mutta talvirengassesonki tulee viimeisellä neljänneksellä parantamaan kysyntää. Viimeisen neljänneksen talvirenkaiden kuluttajamyynti ratkaisee jälleen koko vuoden tuloksen. Meidän päämarkkinamme Venäjällä ja Pohjois-Euroopassa näyttävät verrattain terveiltä ja tarjoavat meille hyviä mahdollisuuksia."

Lue tiedote kokonaisuudessaan täältä.