9. elokuu 2013 08:00 kategoriassa Pörssitiedotteet
Nokian Renkaat Oyj Pörssitiedote 9.8.2013 klo 8.00

Nokian Renkaat Oyj:n osavuosikatsaus tammi-kesäkuu 2013:


Toisen neljänneksen myynti ja liikevoitto kasvoivat, asema ydinmarkkinoilla vahvistuu4-6/2013:
Nokian Renkaat –konsernin liikevaihto kasvoi 1,3 % ja oli 419,1 MEUR (4-6/2012: 413,8 MEUR). Liikevoitto parani 6,7 % ja oli 120,2 MEUR (112,7 MEUR) ja tilikauden voitto 85,6 MEUR (95,4 MEUR). Osakekohtainen tulos oli 0,65 euroa (0,73 euroa).

1-6/2013:
Nokian Renkaat –konsernin liikevaihto laski 5,7 % ja oli 752,2 MEUR (1-6/2012: 798,0 MEUR). Liikevoitto oli 196,6 MEUR (217,7) ja tilikauden voitto oli 149,2 MEUR (182,9). Osakekohtainen tulos oli 1,13 euroa (1,40 euroa).

Näkymät:Vuonna 2013 henkilöautonrenkaiden jälkimarkkinakysynnän odotetaan Pohjoismaissa olevan edellisvuoden tasolla; talvirenkaiden kysynnän odotetaan kuitenkin kasvavan. Venäjällä talvirengaskysynnän odotetaan kasvavan, mutta kesärengaskysynnän laskevan. Keski-Euroopassa renkaiden kokonaiskysynnän arvioidaan heikentyvän vuoteen 2012 verrattuna, mutta talvirengaskysynnän odotetaan kasvavan toisella vuosipuoliskolla. Hinnoitteluympäristö vuonna 2013 on haastava kaikissa tuoteryhmissä. Vuoden 2013 katekehitystä tukee kuitenkin raaka-ainekustannusten (€/kg) arvioitu 9,5 %:n lasku, mikä antaa kustannushyötyä noin 45 MEUR edellisvuoteen verrattuna. Nokian Renkaiden myynnin odotetaan pysyvän samalla tasolla tai kasvavan maltillisesti vuonna 2013.Koko vuoden myynnin odotetaan kasvavan maltillisesti Venäjällä, Pohjoismaissa ja Pohjois-Amerikassa, ja Keski-Euroopan toisen vuosipuoliskon myynnin odotetaan paranevan vertailuajanjaksoon nähden.

Taloudellinen ohjeistus (päivitetty):Vuonna 2013 yhtiöllä on edellytykset saavuttaa vuoden 2012 taso tai maltillinen kasvu liikevaihdossa ja liikevoitossa.

Toimitusjohtaja Kim Gran:”Markkinajohtajuutemme vahvistui edelleen ydinmarkkinoillamme Venäjällä ja Pohjoismaissa, ja onnistuimme jälleen kasvattamaan markkinaosuuttamme kaikilla myyntialueillamme. Uuden Hakkapeliitta-talvirengasperheemme ennakkomyynti sujui hyvin, mikä auttoi meitä saavuttamaan toisella neljänneksellä kohtuullisen hyvät tulokset myynnin ja liikevoiton kasvaessa. Euroopan talous oli edelleen kovassa vastatuulessa, kun automyynti ja renkaiden jälkimarkkinakysyntä heikkenivät selvästi. Emme näe markkinoilla suurta vahvistumista vuonna 2013, mutta tavoittelemme kasvua ja menestystä uudistetun talvirengasvalikoimamme, laajenevan jakelumme ja vahvan teollisen rakenteemme tukemana.

Toisella neljänneksellä vahvimmat korttimme olivat Venäjä ja Pohjoismaat.Venäjällä, yhtiön suurimmassa markkinassa, myyntimme ylitti jälleen edellisvuoden lukemat ja onnistuimme kasvattamaan talvirengasmyyntiämme selvästi markkinoiden kasvuvauhtia enemmän. Toisen neljänneksen paras myynnin kasvuvauhti oli kuitenkin Pohjoismaissa, uuden talvirengasperheen ja laajentuvan jakelun ansiosta.

Kannattavuutemme säilyi hyvänä; keskihinta €/kg pysyi ennallaan paremman mixin ansiosta. Raaka-ainekustannusten selvä aleneminen tuki marginaalejamme ja kompensoi poistojen kasvun aiheuttamia kustannuksia.

Odotamme hyvien suoritustemme jatkuvan, kun uudet talvirenkaamme Hakkapeliitta 8:n johdolla lanseerataan kuluttajille toisella vuosipuoliskolla. Venäjän rengasmarkkina kasvaa vaatimattomasti tänä vuonna, mutta autojen ja renkaiden myynnin odotetaan piristyvän toisen vuosipuoliskon aikana, kun hiljattain käyttöönotettu valtion rahoitustuki autonostajille alkaa vaikuttaa. Keski-Euroopan talvirengasmarkkina on ollut heikko ja kilpailtu, mutta odotamme toisella vuosipuoliskolla käännöstä parempaan suuntaan.

Nykyisessä matalamman markkinakasvun vaiheessa jatkamme tuottavuutemme ja teollisen rakenteemme kehittämistä ja parantamista. Ensimmäisellä neljänneksellä otimme Venäjän-tehtaallamme käyttöön uuden tuotantolinjan (linja 12) ja toisella neljänneksellä valmistuivat linjan 13 asennukset.

Vuosikapasiteettimme Venäjällä nousee yli 15 miljoonaan renkaaseen vuoden 2013 loppuun mennessä.

Jatkamme kasvumoottorimme kehittämistä ja laajennamme jakeluverkostoa Vianor keihäänkärkenämme. Avasimme ensimmäisellä vuosipuoliskolla 84 uutta Vianor-myymälää, kokonaismäärän kasvaessa 1 121:een 26 maassa. Venäjällä ja IVY-maissa Nokian Hakka Guarantee –jakeluverkostossa on yli 2 700 rengasliikettä ja autokauppaa. Uusi, kevyempi kumppanuusmalli Nokian Authorized Dealer (NAD) käynnistettiin myös ensimmäisellä vuosipuoliskolla, kun 217 yhteistyösopimusta solmittiin Italiassa, Saksassa ja Kiinassa.

Suuntaamme loppuvuoteen 2013 luottavaisina ja täynnä hakkapeliittahenkeä. Hitaan alkuvuoden jälkeen onnistuimme parantamaan tahtiamme toisella neljänneksellä ja odotamme pystyvämme parantamaan myyntiä ja liiketulosta toisella vuosipuoliskolla.Alkuvuonna lanseerattu Hakkapeliitta-talvirenkaiden uusi sukupolvi sekä testivoittajarenkaamme talveen ja kesään tekevät tuotetarjonnastamme paremman kuin koskaan aikaisemmin. Vianor- ja NAD-myymälä-verkostomme laajenevat ja tärkeimmät markkinamme Venäjällä sekä Pohjois-Euroopassa näyttävät suhteellisen terveiltä tarjoten meille hyvän pohjan kannattavalle liiketoiminnalle. Odotettua vahvempi myötätuuli raaka-ainekustannusten osalta auttaa meitä kompensoimaan hintaeroosiota ja lisäkustannuksia.”

Lue tiedote kokonaisuudessaan täältä.