19. lokakuu 2007 08:31 kategoriassa Pörssitiedotteet
Nokian Renkaat Oyj
Pörssitiedote 19.10.2007 klo 11.30

Nokian Renkaat mukana rakentamassa uutta tehdasta KazakstaniinNokian Renkaat on 19.10.2007 allekirjoittanut sopimuksen kazakstanilaisen monialayhtiö Ordabasy Corporation JSC:n kanssa henkilöautorenkaita valmistavan greenfield- tehtaan rakentamisesta Kazakstaniin. Uudesta tehtaasta tulee Ordabasy – Nokian Tyres JSC –niminen yhteisyritys ja Nokian Renkaat on mukana yhteisyrityksessä
10 %:n osuudella. Nokian Renkailla on oikeus nostaa omistuksensa yhteisyrityksessä vähintään 50 %:iin.

Sopimuksen mukaisesti Nokian Renkaat toimittaa yhteisyritykselle rengastehtaan rakentamiseen ja renkaiden valmistamiseen liittyvän osaamisen ja tietotaidon. Tehdas valmistaa ja toimittaa Nokian Renkaille Nokian- ja Nordman–merkkisiä tuotteita. Lisäksi tehdas valmistaa uutta tuotetta, joka luodaan yhteisyritystä varten. Tuotteet myydään Kazakstaniin sekä Keski-Aasian, Venäjän ja Itä-Euroopan markkinoille.

Tehdas muistuttaa Nokian Renkaiden nykyistä tehdasta Vsevolozhskissa, Venäjällä. Tehtaan on määrä aloittaa toimintansa Kazakstanin pääkaupungissa, Astanassa vuoden 2009 aikana ja tavoitteena on täysi kapasiteetti eli neljän miljoonan henkilöautonrenkaan valmistus vuoteen 2012 - 2013 mennessä. Ensimmäisen viiden vuoden aikana 35-65 % tehtaan kapasiteetista varataan Nokian Renkaille ja vähintään 35 % siitä eteenpäin.

- Yhteistyöyrityksen avulla Nokian Renkaat vahvistaa entisestään asemaansa voimakkaasti kasvavilla Kazakstanin, IVY-maiden ja Itä-Euroopan rengasmarkkinoilla, lisää sopimusvalmistustaan ja vahvistaa Nokian-brändiä, sanoo Nokian Renkaiden toimitusjohtaja Kim Gran.

Hankkeen kokonaisinvestointi on noin 160 miljoonaa euroa, joka rahoitetaan noin 40 miljoonan euron osakepääomalla ja ulkopuolisella lainalla. Nokian Renkaat on solminut Ordabasy Corporationin kanssa pitkäaikaisen sopimuksen teknisen tuen ja johtamistuen antamisesta.

Ordabasy Corporation JSC koostuu useista eri liiketoiminnan aloilla toimivista tytäryhtiöistä. Emoyhtiö on perustettu vuonna 2002 ja listattu Kazakstanin pörssissä (”KASE”). Ordabasy Corporation sijoittaa useille eri liiketoiminnan aloille ja osallistuu uusiin hankkeisiin, joita ei ennen ole toteutettu Kazakstanissa. Aikaisempia isoja projekteja, joissa Ordabasy Corporation on ollut osallisena ovat: Aktyubinsk Oil Equipment Plant JSC (AZNO), Incomtyre JSC, Asia Ceramic LLP, Transport-logistics Centre at Arys R/R Station ja Ordabasy-Agro Plant.

Nokian Renkaat Oyj

Raila Hietala-Hellman
viestintäjohtaja

Lisätietoja: toimitusjohtaja Kim Gran, puh. 010 401 7336

Jakelu: OMX ja keskeiset tiedotusvälineet