7. syyskuu 2023 14:00 kategoriassa Artikkelit

M+S renkaat talviurakointiin – oikea valinta parantaa turvallisuutta ja tehokkuutta

Millaiset ovat soveltuvimmat renkaat talviseen traktoriurakointiin, ja kannattaako traktorissa käyttää talvirenkaita? Kuinka renkaat kestävät kesäkäytössä? Mitä M+S-merkintä tarkoittaa Nokian Renkaiden valmistamissa traktorinrenkaissa? Mitä käytännön hyötyjä niiden käyttämisestä seuraa? Tässä artikkelissa tuotepäällikkömme Tero Saari perehtyy siihen, millainen on täydellinen rengas talviseen urakointiin – ja millaista on alan kotimainen osaaminen Nokian Renkailla.

Mikä on talvirengas? Miten se poikkeaa tavallisesta (AS) traktorinrenkaasta? 

Monissa maissa, Suomi mukaan luettuna, lainsäädäntö vaatii talvisaikaan yleisillä teillä käytettäviin traktoreihin talvirenkaat. Tämä on aiheuttanut jonkin verran hämmennystä renkaiden käyttäjissä, koska missään ei ole määritelty selkeästi mitä “talvirengas” oikeastaan tarkoittaa. Varta vasten talvikäyttöön suunniteltuja traktorinrenkaita kuitenkin on olemassa – ja jos minulta kysytään, niin ne ovat myös aivan oleellinen tekijä turvallisessa ja tehokkaassa talviurakoinnissa. Henkilö- ja kuorma-autoissa talvirenkaat ovat itsestäänselvyys, joten miksei myös traktoreissa? 

Asioiden selventämiseksi Nokian Renkaat on ottanut käyttöön M+S-merkinnän talvikäyttöön tarkoitetuissa traktorinrenkaisssaan. Tämä pätee vuoden 2017 jälkimmäisellä puoliskolla ja sen jälkeen valmistettuihin renkaisiin.

Yksi Nokian Renkaiden tuotekehityksen kulmakivistä on kehittää renkaita, joiden käyttö on turvallista ja tehokasta. Raskasta kalustoa käytetään usein paikoissa, joita ympäröivät jalankulkijat ja muu liikenne. Siksi traktorin on pysyttävä kuljettajansa näpeissä kelillä kuin kelillä. Tämän lisäksi traktorit kehittyvät koko ajan tehokkaammiksi. Jotta tehon saisi käytettyä parhaalla tavalla hyödykseen, tarvitaan renkaat jotka oikeasti toimivat. Ja jokainen talviurakoitsija varmasti tietää, että kun lunta pyryttää ja tiet ovat jäässä, ei aikaa ole hukattavaksi asti.

Kaikki edellinen huomioon ottaen suosittelen vilpittömästi käyttämään talvella erityisesti talvikäyttöön kehitettyjä renkaitamme, joiden kyljestä löytyy M+S-merkintä.

Millaiset Nokian Renkaiden tuotteet saavat M+S-merkinnän? 

Aivan aluksi: tyypillinen ripakuvioinen vetorengas ei ole suunniteltu talvikäyttöön. Pintakuvio on tarkoitettu ensisijaisesti pellolle ja muuhun maatalouskäyttöön, eikä tarjoa tarvittavaa pitoa turvallisen ja tehokkaan urakoinnin takaamiseksi vaihtelevissa talviolosuhteissa.

Saadakseen M+S-merkinnän ja kelpuutuksen all-season-käyttöön, pitää Nokian Renkaiden valmistamassa renkaassa olla tarpeeksi kitkaa erilaisissa olosuhteissa tuottava erityiskumiseos. Toinen elintärkeä tekijä on kuviomuoto. Uuden sukupolven palakuvioisissa renkaissa on lamellointi, jonka ansiosta talviominaisuudet ovat merkittävästi paremmat. 

Miksi Nokian Renkaiden traktorien talvirenkaat? 

Vuosikymmeniä jatkunut tuotekehitys ja äärimmäisten talviolosuhteiden erikoistuntemus on nostanut meidät ajatusjohtajan rooliin erikoisrenkaiden saralla. Tämän ansiosta sinäkin käyttäjänä voit olla varma siitä, että kun renkaan kyljessä lukee Nokian Tyres, se on ensiluokkainen valinta jossa on myös markkinoiden uusimpia teknologioita. 

Kaikki Nokian Renkaiden ympärivuotiseen käyttöön tarkoitetut traktorinrenkaat testataan Ivalon talvitestikeskuksessamme, jonka nimi on osuvasti “The White Hell”. Valtava 700 hehtaarin testialue napapiirin pohjoispuolella laskeutuu talveksi kaamoksen hämärään, mutta siellä tapahtuva järjestelmällinen renkaiden testaus valaisee koko tuotekehitystämme. Näin voimme luoda entistä parempia talviominaisuuksia traktorinrenkaillemme. 

Mitä hyötyjä on Nokian Renkaiden palakuvioisista renkaista? 

Paremman talvipidon lisäksi Nokian Renkaiden hyvin suunniteltu palakuvioinen rengas tarjoaa tavanomaista maatalousrengasta matalamman melutason ja vierintävastuksen. Tämä merkitsee matalampaa polttoaineenkulutusta ja mukavampaa työskentelyä. Mikä parasta, ketjujen helinä jää pelkäksi muistoksi. Omassa työssäni minulla on tilaisuus keskustella monien traktoriurakoitsijoiden kanssa, ja tyypillinen kommentti all-season-renkaista on, että ne auttavat heitä tekemään työnsä paremmin. Laadukas rengassarja on siis hyvin perusteltu sijoitus.

Renkaamme täyttävät myös seuraavat vaatimukset:

  • Rengasrungon materiaalit kestävät ja säilyttävät suorituskykynsä myös lämpötilan alittaessa nollan.
  • Renkaiden kulutuspinnan materiaali on kehitetty ajatellen hyvää kitkaa lumella ja jäällä pakkasella.
  • Pintakuvion kontaktipinta maahan on jopa 1,5–2-kertainen verrattuna tavanomaiseen maatalousrenkaaseen (Agricultural Standard, AS). 
  • Pintakuvio muodostuu useista kuvioelementeistä, joiden särmät tuottavat pituus- ja poikittaissuuntaista kuviopitoa kiihdytykseen, jarrutukseen ja ohjaukseen lumella. 

Mutta kestävätkö ne? 

Yleisen uskomuksen mukaan talvikäyttöön tehdyt renkaat eivät kestä kauaakaan kesäkuumalla. Näin asianlaita saattoi ollakin joidenkin takavuosien henkilöautojen kitkarenkaiden kohdalla, mutta kun puhutaan hyvin suunnitelluista ja laadukkaasta kumiseoksesta valmistetuista renkaista, ei mikään voisi olla kauempana totuudesta. Kierros Nokian Renkaiden tuotteita ei pelkästään paranna koneesi työtehoa joka päivä – laadukkaat renkaat myös voivat lisätä sen jälleenmyyntiarvoa. Kaikki traktorinrenkaamme valmistetaan ylpeästi tehtaassamme Nokialla, ympäristöystävällisesti ja korkeat laatuvaatimukset täyttäen.

Mieleen tulee eräs asiakas, jonka Nokian Tyres Hakkapeliitta TRI -rengassarja oli ollut ympärivuotisessa käytössä kahdeksan vuoden ajan. Käyttötunteja oli kertynyt 7000, ajokilometrejä 74 000 – monet näistä tiekäytössä. Toinen rengassarja oli edelleen käytössä 9000 käyttötunnin jälkeen. Toki erilaiset käyttöolosuhteet vaikuttavat lopulliseen käyttöikään, mutta tarinan opetus on, että joka vuodenajan renkaitamme voi todellakin käyttää ympäri vuoden tarvitsematta murehtia kestävyydestä. 

Summa summarum 

Itse en mielelläni puhu talvirenkaista vaan “all-season-renkaista erinomaisilla talviominaisuuksilla”. Talvikäyttö nimittäin ei millään tavoin sulje pois muuta käyttöä, ja lamelloitu palakuvio toimii hienosti myös kovilla alustoilla. Näin tiesiirtymät ovat sujuvampia myös kesäkeleillä.

Yhteenvetona M+S-merkittyjä renkaita kannattaa ajatella samoin kuin mitä tahansa sijoitusta – mikä parhaiten sopii tarkoituksiisi ja mitä hyötyjä se tuo. Kun renkaat sopivat sekä olosuhteisiin että käsillä olevaan työhön, voit olettaa myös töiden käyvän sujuvasti ja paremmin tuloksin. Jos työsi vie sinut lumisille ja jäisille teille tai kaupungin talvisille kaduille, täytyy renkaidenkin olla töidesi tasalla. 

 

Kirjoittaja

Tero Saari

Senior Product Manager

 

Kysyttävää M+S traktorinrenkaista?

Ota yhteyttä: [email protected]

 

Lue lisää Nokian Tyres Hakkapeliitta TRI -renkaasta

 

Lue lisää White Hell -testikeskuksesta