Menu

Kysymyksiä ja vastauksia liittyen Nokian Renkaiden testimanipulaatioon

Nokian Renkaat julkisti 24. helmikuuta, että toimintamme rengastesteihin liittyen ei ole aikaisempina vuosina aina vastannut yhtiön vastuullisia toimintatapoja. Olemme avoimesti myöntäneet toimineemme aikaisemmin väärin, pyytäneet tätä anteeksi ja korjanneet toimintatapamme.

Pohjoismaiden, Venäjän ja Euroopan laajalevikkisten ammattilehtien vertailutestit ovat olleet luotettavia jo vuosia. Riippumattomat testaajat ovat testanneet viime vuosina markkinoille tuomamme premium-tuotteet huolellisesti ja näihin testeihin renkaat on joko ostettu rengasliikkeestä tai niiden suorituskyky on varmennettu uudella testauksella.

Korostamme, että kaikki tuotteemme ovat aina olleet huipputurvallisia ja korkealaatuisia.

Läpinäkyvyys on väistämätöntä ja se hyödyttää kaikkia, erityisesti kuluttajaa

Riippumattomien automedioiden ja kuluttajajärjestöjen vertailutestit ovat lisänneet merkittävästi kuluttajien turvallisuutta ja vaikuttaneet renkaiden kehitystyöhön Euroopassa. Testaajat asettavat tavoitteet ja korostavat rengasvertailuissa erityisesti turvallisuuteen liittyviä ominaisuuksia.

Täydellisen läpinäkyvyyden ja eettisen toiminnan tuominen mukaan myös rengastestaukseen on tärkeää kaikille toimintaan osallistuville. Se on sekä kuluttajien, testiorganisaatioiden, kustantajien että valmistajien edun mukaista. Sen avulla voidaan varmistaa, että kuluttajat voivat luottaa rengasvertailuihin ja ajaa turvallisimmilla renkailla myös tulevaisuudessa. Olemme ehdottaneet, että laatisimme yhdessä koko alaa koskevat rengastestauksen eettiset periaatteet. Laadimme ne joka tapauksessa itse.

Ovatko myynnissä olleet renkaat turvallisia?

Nokian Renkaat ovat aina olleet käyttäjälleen turvallisia. Renkaita on voinut ja voi jatkossakin käyttää turvallisin mielin.

Erot testeihin lähetettyjen renkaiden ja myyntiin tulleiden renkaiden välillä olivat hyvin pieniä. Rengas koostuu kymmenistä yksittäisistä ominaisuuksista, jotka optimoidaan huolellisesti kokonaisuudeksi. Pienellä muutoksella on parannettu jotakin ominaisuutta muutamalla prosentilla testiä varten. Muutoksia on tehty harvoin ja eikä niihin ole ollut mahdollisuuttakaan silloin, kun testaajat ovat hakeneet tuotteet kaupan hyllyltä.

Mistä voin tietää, ovatko juuri minun rengasmallini lehtitestit manipuloituja?

Kuluttajat voivat luottaa laatumedioiden suorittamiin vertailutesteihin. Merkittävimpien testaajien testit, kuten Pohjoismaiden suurimman itsenäisen testaajalaitoksen Test Worldin vertailut tai Saksan ADAC:n testit ovat olleet luotettavia jo useita vuosia ja testattavat tuotteet hankitaan rengasliikkeistä. Valmistajalta saaduille renkaille tehdään lisätestit, jotta voidaan varmistua että testattavat tuoteominaisuudet ovat samat.

Test World on testannut esimerkiksi vertailuissa vuodesta toiseen menestynyttä Nokian Hakkapeliitta 8 -nastarengasta lehtitestien lisäksi jo yli 50 kertaa. Rengastestien kärjessä olevat useimmat Nokian Renkaiden rengasmallit ovat olleet myynnissä jo useamman kesän ja talven, ja testaajat ovat voineet hankkia ne testeihinsä rengasliikkeistä.

Yhtiön Pohjois-Amerikassa myytävien tuotteiden testaukseen ei ole koskaan yritetty vaikuttaa. Yhdysvaltain Consumer Reports -testit ovat aina olleet luotettavia.

Testirengasvilppi ei ole koskaan koskenut Nokian Renkaiden raskaita renkaita.

Onko testimanipulaatio koskenut kaikkia tuoteryhmiä?

Manipulaatio ei ole ollut johdonmukaista toimintaa. Merkittävimpien testaajien testit ovat olleet luotettavia jo vuosia. Testaajat hankkivat tuotteet rengasliikkeistä aina kun mahdollista ja tekevät myös uusille renkaille jälkikäteen doping-testit, joilla varmistetaan tulokset. Useimmat Nokian Renkaiden rengasmallit ovat olleet myynnissä jo useamman kesän ja talven, ja testaajat ovat voineet hankkia ne testeihinsä rengasliikkeistä.

Yhtiön Pohjois-Amerikassa myytävien tuotteiden testaukseen ei ole koskaan yritetty vaikuttaa. Yhdysvaltain Consumer Reports -testit ovat aina olleet luotettavia.

Nokian Renkaiden raskaat renkaat eivät ole koskaan olleet osallisena minkäänlaisessa testimanipulaatiossa.

Tuotteiden EU-rengasmerkinnät ovat luotettavia

Viranomaisten valvomat, renkaiden myyntietiketeissä ja verkkopalvelussa Nokian Renkaiden ilmoittamat mittaustulokset tuotteen märkäpidosta, polttoaineen kulutuksesta ja ohiajomelusta ovat aina olleet luotettavia.

Kuinka suuri laatuero on ollut testissä olleen renkaan ja asiakkaalle päätyneen renkaan välillä?

Testejä varten viimeistellyssä renkaassa ja asiakkaan saamassa renkaassa on ollut kyse ominaisuuserosta, ei laatuerosta. Jotakin renkaan kymmenistä ominaisuuksista on hieman korostettu toisen ominaisuuden kustannuksella.

Minkälaisiin toimiin olette ryhtyneet asian korjaamiseksi?

Vuonna 2015 toteutimme sisäisen tutkinnan aikaisemmista testirengaskäytännöistä. Selvityksen perusteella täsmensimme testirengaspolitiikkaamme, joka tarkasti ja selkeästi kieltää kaikenlaiset testirenkaiden tarjoamiseen liittyvät kyseenalaiset toimintatavat. Lue lisää

Haluamme toimia läpinäkyvästi ja vastuullisesti, ja haluamme nuhteettomalla toiminnalla ansaita kolhiintuneen luottamuksemme takaisin. Mihinkään testiin ei enää mene kuin kaupalliseen käyttöön tarkoitettuja tuotteita.

Rengasvertailut ovat parantaneet ja parantavat renkaiden turvallisuutta Euroopassa. Olemme ehdottaneet, että laatisimme yhdessä koko alaa koskevat rengastestauksen eettiset periaatteet. Laadimme ne joka tapauksessa itse. Täydellisen läpinäkyvyyden ja eettisen toiminnan tuominen mukaan myös rengastestaukseen on tärkeää kaikille toimintaan osallistuville. Se on sekä testiorganisaatioiden, kustantajien, valmistajien että etenkin kuluttajien edun mukaista.

Aiotteko kompensoida tilannetta testimanipulaation johdosta asiakkaillenne?

Merkittävimpien ammattilehtien testit ovat olleet luotettavia jo vuosien ajan. Riippumattomat testaajat ovat testanneet viime vuosina markkinoille tuomamme premium-tuotteet huolellisesti ja näihin testeihin renkaat on joko ostettu rengasliikkeestä tai niiden suorituskyky on varmennettu uudella testauksella.

Mikäli kuluttaja on hankkinut renkaat viime vuosina testituloksien perusteella, on hän saanut kaupasta testattuja renkaita vastaavat renkaat. Onkin syytä korostaa, että Nokian Renkaiden tuotteet ovat aina olleet turvallisia. Renkaita on voinut ja voi jatkossakin käyttää turvallisin mielin. Noudatamme kuluttajansuojalakia ja katsomme, että renkaat vastaavat sovittua eikä niissä ole virhettä.

Nokian Renkaiden tuotteiden hinta perustuu usean sukupolven aikana luotuun osaamiseen, ääriolosuhteiden osaamiseen sekä huipputeknologiaan. Näistä syistä emme näe aihetta hinnanalennukselle tai muulle korvaukselle.

Miksi läpinäkyvyys ja riippumattomat vertailutestit ovat tärkeitä kuluttajille?

Läpinäkyvyys on väistämätöntä ja se hyödyttää kaikkia, erityisesti kuluttajia. Riippumattomien automedioiden ja kuluttajajärjestöjen vertailutestit ovat lisänneet merkittävästi kuluttajien turvallisuutta ja vaikuttaneet renkaiden kehitystyöhön Euroopassa. Testaajat asettavat tavoitteet ja korostavat rengasvertailuissa erityisesti turvallisuuteen liittyviä ominaisuuksia.