Nykyaikaiset nastalliset ja nastattomat talvirenkaat ovat sekä ympäristöystävällisiä että turvallisia

Liikenneturvallisuuden lisäksi monia autoilijoita kiinnostaa tänä päivänä renkaiden ympäristöystävällisyys. Nokian Renkaat tekee jatkuvaa kehitystyötä turvallisten ja entistä ympäristöystävällisempien renkaiden kehittämiseksi.

Nokian Renkaiden talvirenkaiden ympäristöystävällisyys on huippuluokkaa. Maailman ensimmäisen talvirenkaan kehittäjä suunnittelee ja valmistaa turvallisia renkaita, jotka ovat myös ympäristöystävällisiä. Ainutlaatuisessa kehitystyössä on esimerkiksi huomioitu tarkasti uudistettu nastarengaslainsäädäntö ja sen asettamat tiukat ympäristövaatimukset. Uusi nastalainsäädäntö koskee kaikkia nastarenkaita sekä uusia että vanhoja, jotka on valmistettu 1. heinäkuuta 2013 tai sen jälkeen.  Uuden nastalainsäädännön mukaiset entistäkin turvallisemmat ja ympäristöystävällisemmät nastarenkaat kuluttavat tien pintaa yli neljänneksen aikaisempaa vähemmän (Autorengasliitto 2013).

Talvirenkaiden tienkulumavaikutus on vuosikymmenien aikana vähentynyt neljäsosaan. Tähän on päästy kehitystyöllä, jossa nastasta on tehty kevyempi ja lyhyempi. Ajonopeudella, nastan painolla, muodolla ja materiaalilla sekä renkaan rakenteella on huomattava vaikutus tienkulumaan.

Tutkimusten mukaan nastan paino on tärkeimpiä teitä kuluttavia tekijöitä. Pelkästään yksittäinen merkittävä tuoteparannus eli nastan painon pieneneminen kolmasosaan on VTT:n tutkimuksen (2008) mukaan vähentänyt tienkulumaa yli 70 % aikaisempaan verrattuna. Nastan paino on nykyisin noin 1,1 grammaa (aiemmin jopa 3,0 grammaa) muun muassa sen ansiosta, että nastojen rungot valmistetaan kevytmetallista aiemmin käytetyn teräksen sijasta.

Nykyaikaisen nastarenkaan tiekosketuksesta on tehty aiempaa lyhytaikaisempi ja nastan iskusta vähemmän tietä kuluttava. Nastan pituus on nykyisin 10–11 mm (aiemmin jopa 14 mm), mikä on lyhentänyt nastan kosketusmatkaa tienpintaan.

Huipputeknologia merkitsee vihreämpää liikkumista

Talvirenkaiden materiaaleina käytetään huipputeknologiaa edustavia kumisekoituksia, minkä seurauksena renkaiden vierintävastus on merkittävästi pienentynyt. Alhainen vierintävastus merkitsee pienempää polttoaineenkulutusta, vähemmän hiilidioksidipäästöjä ja siten ympäristöystävällisempää liikkumista.

Rengasmelu on polttoaineenkulutuksen lisäksi toiseksi merkittävin renkaan käytön aikainen ympäristövaikutus. Nokian Renkaiden kehittämissä talvirenkaissa on lukuisia keksintöjä, jotka vähentävät melua. Uuden sukupolven nastamuotoilu ja vaimennustyyny nastan alla, kuviopalojen sijoittelu, uudentyyppiset kulutuspintasekoitukset sekä modernit pintamalliratkaisut vaimentavat rengasääntä merkittävästi.

Nokian Renkaiden tuotekehitys räätälöi tuotteet pohjoisen vaativiin olosuhteisiin. Tinkimättömän kehitystyön seurauksena nastattomien talvirenkaiden pitoa on parannettu ja nastarenkaat kuluttavat vähemmän ajorataa. Myös kumisekoitukset on suunnattu erityisesti pohjoisiin talvikeleihin, joissa lämpötilaerot ja kelivaihtelut ovat suuret. Esimerkiksi jää- ja märkäpitoa sekä repimislujuutta parantaa kumisekoituksissa käytettävä uusiutuva raaka-aine, rypsiöljy.

Lisää aiheesta verkkosivuillamme:

Lähteet: 

Turvallisempaa ja vihreämpää liikkumista

Tinkimätön sitoutuminen ihmisten turvalliseen ja ympäristöystävälliseen liikkumiseen ohjaa Nokian Renkaita.

Lataa infoesite