Nastarenkaiden käyttöä ei saa rajoittaa entisestään

Nastarenkaiden käytön vähentäminen saattaisi lisätä merkittävästi erilaisten liikenneonnettomuuksien määrää talviolosuhteissa. Lisäksi nastarenkaiden käytön vähentäminen voisi johtaa muun muassa hiekoitustarpeen ja muun talvikunnossapidon kasvuun. Todennäköisesti myös talvikunnossapidon kustannukset nousisivat.

Nastarenkaiden käyttöä on rajoitettu eri tavoin Pohjoismaissa, kuten myös Suomessa. Nastarenkaiden käyttöaikojen rajoitusten lisäksi nastan tienkulumavaikutus ja paino on jo nyt tarkkaan säännelty, ja kehitystä ohjaa edelleen vuonna 2013 kiristyvä uusi nastarengaslainsäädäntö.

Nastarenkaiden käyttöä ei saisi rajoittaa lisää. Julkisuudessa välillä esillä olleita nastarenkaiden käyttöä rajoittavia maksuja ei tulisi myöskään toteuttaa, koska mahdollinen käyttövero todennäköisesti kohtelisi epätasa-arvoisesti erityyppisiä autoilijoita. Jokaisella pitää olla mahdollisuus valita, ajaako hän nastallisilla vai nastattomilla talvirenkailla.

Nastarenkaat karhentavat liukkaita tienpintoja

Nastarenkaiden käytön vähentäminen johtaisi siihen, että talvella teitä olisi suolattava ja hiekoitettava enemmän liikenneturvallisuuden säilyttämiseksi. Lisäksi on olemassa vaara, että nastattomilla talvirenkailla ajavat autoilijat eivät vaihda kesärenkaita mukavuussyistä, mikä puolestaan heikentäisi liikenneturvallisuutta myös kesäkaudella.

Kesäkelillä nastaton talvirengas on epävakaa ja sen ohjaustuntuma huomattavasti hitaampi kuin aidon kesärenkaan. Myös nastattoman talvirenkaan pito kesäolosuhteissa on huomattavasti heikompi ja jarrutusmatka pidempi varsinkin märällä tienpinnalla. Lähes kaikki nastarenkailla ajavat autoilijat vaihtavat esimerkillisesti autoonsa kesärenkaat, jotka ovat kesäolosuhteissa selvästi turvallisin vaihtoehto.

Nastarenkaita tarvitaan liikenteessä karhentamaan tienpintaa ja parantamaan myös nastoitta ajavien turvallisuutta. Siksi maissa, joissa nastoja ei käytetä, joudutaan kadunpintoja karhentamaan jopa koneellisesti.

Talvirengaskeskustelussa on olennaista pohtia ja punnita monipuolisesti sekä liikenneturvallisuus- että ympäristönäkökulmia ottamatta kantaa yksipuolisesti kummankaan rengastyypin puolesta. 

Lisää aiheesta verkkosivuillamme:

Lähteet: 

Turvallisempaa ja vihreämpää liikkumista

Tinkimätön sitoutuminen ihmisten turvalliseen ja ympäristöystävälliseen liikkumiseen ohjaa Nokian Renkaita.

Lataa infoesite